Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 30 juni 2021

Värmlandsträdgården som har allt... plus en ruin

Här fattas ingenting! Det började med bara en bondpion och en spirea. I dag har Eva och Åke Rundqvist skapat en trädgård med extra allt.

 I 35 år har Åke och Eva Rundqvist grävt och grejat tillsammans. Stora, välkomponerade rabatter med både buskar och perenner sätter prägel på deras trädgård.
I 35 år har Åke och Eva Rundqvist grävt och grejat tillsammans. Stora, välkomponerade rabatter med både buskar och perenner sätter prägel på deras trädgård. FOTO: Karin Wildheim

En bondpion och en spirea. Det var allt som fanns runt soldattorpet när Eva och Åke Rundqvist köpte det för 35 år sedan. Gräset fick kapas med slåttermaskin när de nya torpägarna började röja den nästan 3000 kvadratmeter stora tomten.

Tjugo år senare bestämde de sig för att flytta hit permanent, byggde nytt hus och löpte linan ut vad gäller odlandet och anläggandet. Under tio års tid har de nu öppnat sin trädgård för besökare och som nyblivna pensionärer har trädgården blivit en heltidssyssla.

– Jag har aldrig haft så långa arbetspass som nu, skrattar före detta operationssjuksköterskan Åke.

– Nej, det är han som får säga åt mig att nu är det dags att gå in, tillägger Eva.

Så får de sin gunnera att trivas

 En vältrimmad gräsmatta håller ihop och lugnar ner i en trädgård med många olika växter, sittplatser och avdelningar.
En vältrimmad gräsmatta håller ihop och lugnar ner i en trädgård med många olika växter, sittplatser och avdelningar. FOTO: Karin Wildheim
 Skifferplattor och tegel bildar ett värmemagasin, där värmeälskande växter och fjärilar trivs lika bra i rabatten.
Skifferplattor och tegel bildar ett värmemagasin, där värmeälskande växter och fjärilar trivs lika bra i rabatten. FOTO: Karin Wildheim
 Näckrosdammen gör sig fint mot staketet byggt av gamla hässjestörar, som Åke och Eva gått på jakt efter i traktens lador.
Näckrosdammen gör sig fint mot staketet byggt av gamla hässjestörar, som Åke och Eva gått på jakt efter i traktens lador. FOTO: Karin Wildheim

Äventyret börjar så snart man kliver genom öppningen i den höga tujahäck som skyddar från vindarna från Vänern. Innanför den gröna muren löper grusgången genom en pergola med rosor och klematis, som mynnar vid näckrosdammen. Vid kanten står en märklig växt med stora, flikiga blad och ett par blomax på väg upp.

– Vår gunnera! säger Eva med stolthet i rösten.

Längre fram på säsongen kommer denna perennernas gigant att vara en anslående syn. Men den kräver sitt. Åke och Eva omhuldar den ömt med vintertäckning och skydd under vårens frostnätter. Jorden runt plantan är täckt med ekblad från skogen för att skapa den rätta, sura miljön.

– Det blir nästan som en personlig kontakt när man vårdar en växt på det viset, säger Åke.

Vackert med tegel, terrakotta och rost

 Den remonterande mossrosen Salet har slagit ut sina ljuvliga, fyllda blommor.
Den remonterande mossrosen Salet har slagit ut sina ljuvliga, fyllda blommor. FOTO: Karin Wildheim
 Pergolorna har blivit lite av trädgårdens signum. De erbjuder sköna sittplatser och promenadvägar i skuggan samtidigt som busk- och klängrosorna får stabilt stöd.
Pergolorna har blivit lite av trädgårdens signum. De erbjuder sköna sittplatser och promenadvägar i skuggan samtidigt som busk- och klängrosorna får stabilt stöd. FOTO: Karin Wildheim
 Woodlandet vid västra gaveln bjuder på en frodig miljö med magisk stämning. Silverbusken till vänster bidrar med sin underbara doft.
Woodlandet vid västra gaveln bjuder på en frodig miljö med magisk stämning. Silverbusken till vänster bidrar med sin underbara doft. FOTO: Karin Wildheim

Tvärs över gräsmattan går upptäcktsfärden mot loftstugan och skuggrabatten men på vägen blir det ett stopp vid dahliarundeln. Rabatten kantas av tegelstenar, som Evas mormor var med om att bränna på 1900-talets början.

– Jag gillar tegel, terrakotta och rost i trädgården och låter gärna materialen komma igen på många ställen, berättar Eva.

De återbrukade tegelstenarna från mormor och från soldattorpets rivna skorsten och bakugn har även räckt till växthusgrunden och ruinen vid grillplatsen, som Eva och en av sönerna murade en sommar.

Rosten återfinns på gamla bruksföremål runtom i det gröna men även på alla växtstöd, som Evas bror Bosse har tillverkat av armeringsjärn åt pioner, riddarsporrar och rosenbuskar.

Dessa älskade rutor

 En bakgård kan också vara vacker! Runt växthuset har Eva och Åke samlat praktiska funktioner som jordkällare, planteringsbord och ”barnkammare” åt växterna.
En bakgård kan också vara vacker! Runt växthuset har Eva och Åke samlat praktiska funktioner som jordkällare, planteringsbord och ”barnkammare” åt växterna. FOTO: Karin Wildheim
 Besökare i Rundqvists trädgård får hjälp på traven bland alla vanliga och ovanliga växter av skyltarna Eva har textat.
Besökare i Rundqvists trädgård får hjälp på traven bland alla vanliga och ovanliga växter av skyltarna Eva har textat. FOTO: Karin Wildheim

Dags för skuggrabatten! Här ska den anspråkslösa, norska bondrosen ’Hurdal’ snart slå ut bland myskmadra, bronsrodgersia, parasollblad, rosen ’Louise Bugnet’, silverax och rutor av olika slag.

– Jag gillar dem och har många sorter; aklejruta, kustruta, violruta och skuggruta, säger Eva.

Men rundturen är inte slut där. Den vindlar vidare förbi medelhavshörnans palmer och lunden med pärlbusken, magnolian, flädern, azalean, lunddockan och de andra woodlandväxterna. En silverbuske sprider sin väldoft över hela området.

 Akleja och jätterams. Trots läget mitt bland fälten på Värmlandsnäs, där Vänern trycker undan molnen och skickar regnet till Molkom, lyckas Eva och Åke få till växtmiljöer där skuggväxterna trivs.
Akleja och jätterams. Trots läget mitt bland fälten på Värmlandsnäs, där Vänern trycker undan molnen och skickar regnet till Molkom, lyckas Eva och Åke få till växtmiljöer där skuggväxterna trivs. FOTO: Karin Wildheim
 Persikoträdet dignar av frukt. Alla uppåtgående skott klipps bort om hösten för att blad och grenar ska bilda ett lagom skuggande tak åt tomaterna.
Persikoträdet dignar av frukt. Alla uppåtgående skott klipps bort om hösten för att blad och grenar ska bilda ett lagom skuggande tak åt tomaterna. FOTO: Karin Wildheim

Alpväxter överraskat inslag

När man kommer om knuten är det dags för nästa överraskning. Mitt på den i övrigt platta tomten sticker ett avskalat berg upp. I skrevorna testar sig Åke och Eva fram med alpväxterna. En del sköts efter Peter Korns modell med odling i ren sand. Andra växter har fått det ännu torftigare med enbart singel att växa i – och trivs just därför utmärkt på platsen.

Här, åt öster, finns även flera av nyttoträdgårdens viktigaste komponenter: jordkällaren, växt huset och orangeriet. När växthuset och loftstugan inte förslog åt alla växter, som behövde övervintras skyddat, fick Åke helt enkelt utrymma sin snickarverkstad och bygga om den till orangeri.

– Sommartid sitter vi gärna här men på vintern är det tjockt med växter. Då hänger vi upp mycket extrabelysning, håller fem grader härinne och så sätter vi in en stor balja vatten för luftfuktighetens skull, säger Eva.

Nyfödd biblisk trädgård

 När den gamla torpstugan revs tog Åke och Eva vara på verandadörrana och fönstren. Nu har de fått en ny placering – i växthuset, som Åke har byggt av lösvirke.
När den gamla torpstugan revs tog Åke och Eva vara på verandadörrana och fönstren. Nu har de fått en ny placering – i växthuset, som Åke har byggt av lösvirke. FOTO: Karin Wildheim
 ”Jag samlar inte på pelargonior, det har bara blivit såhär” skrattar Eva. Regniga sommardagar är orangeriet en perfekt plats för fika.
”Jag samlar inte på pelargonior, det har bara blivit såhär” skrattar Eva. Regniga sommardagar är orangeriet en perfekt plats för fika. FOTO: Karin Wildheim

Ett av de senaste projekten är den bibliska trädgården. Det började med att Eva upptäkte att en buske hon hade, tamarisken, är omnämnd i första Mosebok.

– Sedan hittade jag den ena efter den andra bibliska växten och började räkna. Det visade sig att jag hade ett fyrtiotal!

Ett kompendium med bibelställen

Hon märkte ut alla växter och satte ihop ett litet kompendium med bibelställen och kuriosa om växterna, som besökarna kan ta med sig på sin tur trädgården runt.

 Återbruk är en självklarhet. Särskilt gillar Eva emaljerade Kockumskärl.
Återbruk är en självklarhet. Särskilt gillar Eva emaljerade Kockumskärl. FOTO: Karin Wildheim
 Höns i trädgården bidrar med trivsamt kackel och ägg. Hemma hos Rundqvists är det en flock Hedemorahöns som huserar i hönsgården.
Höns i trädgården bidrar med trivsamt kackel och ägg. Hemma hos Rundqvists är det en flock Hedemorahöns som huserar i hönsgården. FOTO: Karin Wildheim

Även en hel del annat har hänt i trädgården under det senaste året. Bland annat är den förvuxna vresroshäcken utbytt mot en ny av tuja. Efter det får det vara bra med projekt på ett tag.

– Nu måste vi förvalta det vi har, säger Åke.

Men man vet aldrig…

Ovanliga växter i Mellbergerud

 I den nya köksträdgården har Eva och Åke inspirerats av Sara Bäckmo och kör konsekvent med täckodling. Lättgrävt och vackert!
I den nya köksträdgården har Eva och Åke inspirerats av Sara Bäckmo och kör konsekvent med täckodling. Lättgrävt och vackert! FOTO: Karin Wildheim

• Ambraträd (Liquidambar styraciflua): Nordamerikanskt träd med lönnliknande blad och lika vackra höstfärger. Kan även odlas som bonsai. Zon 2.

 Ambraträdet bjuder på vackra höstfärger.
Ambraträdet bjuder på vackra höstfärger. FOTO: Marinodenisenko

• Blå atlasceder (Cedrus atlantica ’Glauca Pendula’): Exotiskt barrträd från Nordafrika, som blir ganska stort och ofta mycket gammalt. Zon 1.

• Dadelpalm (Phoenix canariensis): Medelhavsväxt, som inte blir lika stor här hemma. Passar att krukodla, då den ej är härdig utan övervintras svalt och ljust inomhus.

• Judasträd (Cercis siliquastrum): Enligt legenden hängde sig Judas i ett sådant här träd efter att ha angivit Jesus. Mer positivt är den rikliga, rosa vårblomningen. Kan bonsaiklippas och passar då som krukväxt. Zon 1.

• Lunddocka (Glaucidium palmatum): Skuggälskande och långsamväxande perenn med späda, malvafärgade blommor och vackert handflikiga blad. Härdighet D-C.

 Lunddockan är bedårande söt. Trivs i den vandrande skuggan under träden.
Lunddockan är bedårande söt. Trivs i den vandrande skuggan under träden. FOTO: IRCDPT

• Mammutblad (Gunnera manicata): Upp till två meter hög perenn med jätteblad och fantasieggande blomkolvar. Härdighet D.

• Manchurisk valnöt (Juglans mandchurica): Exotiskt, storbladigt träd som passar i kallt klimat och ger svårknäckta men ätliga nötter. Zon 4-5.

• Mimosa (Acacia dealbata): Underbart, gulblommande medelhavsträd men svårt att få i blom i vårt klimat. Det korrekta, svenska namnet är egentligen silverakacia. Zon 1-2.

• Ricin (Ricinus communis): Häftig – och giftig – ettårig buskväxt med djupt flikade blad och taggiga blombollar. Förodlas inomhus för utplantering när risken för nattfrost är över

• Silverbuske (Elaeagnus commutata): Väldoftande buske, perfekt för kustnära trädgårdar då den är salttålig och älskar sandjord. Zon 8.

 Silverbusken kan stå stark i hela riket. De underbart doftande blommorna är en extra bonus.
Silverbusken kan stå stark i hela riket. De underbart doftande blommorna är en extra bonus. FOTO: aniana

• Sibiriskt korkträd (Phellodendron amurense): Härdigt och spännande träd med korkiga åsar på barken och paraplyformad krona. Zon 4.

 Sibiriskt korkträd är som gjort för att klappa, Fårat och vackert.
Sibiriskt korkträd är som gjort för att klappa, Fårat och vackert. FOTO: ZanozaRu

• Svart mullbär (Morus nigra): Gammal, kinesisk kulturväxt som ger svarta bär att sylta och safta även hos oss. Kan med fördel spaljéras. Zon 3.

• Hösttamarisk (Tamarix ramocissima): Salttålig liten buske med rödbrun bark, barrliknande blad och rosa blommor. Tamarisken omnämns både i bibeln och Koranen. Zon 3.

• Tulpanträd (Liridendron tulipifera): Storvuxet träd med doftande och imponerande blomning med tulpanformade blommor och vackra höstfärger. Zon 2.

Härdiga fakta från 1-8 och A-D

Det finns mer än ett sätt att beskriva vad en växt tål.

Det vanligaste är zonmarkering där Sverige delats in i olika områden efter hur svårt klimatet är för växterna.

Där är zon 1 den mildaste, där mandelträden kan klara sig och zon 8 den växtzon som beskriver fjällvärldens tuffaste klimat.

Zonerna används mest för buskar och träd men stämmer inte lika bra för perenner vars lövverk vissnar ner på vintern.

För perenner används därför en skala som också tar hänsyn till växtplats och jordmån.

A = Helt härdig i hela landet.

B = Kan odlas i hela landet i skyddat och väldränerat läge.

C = Kan oidlas i stora delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

D = Kan bara odlas i de delar av landet som är mest värmegynnande. Har stora krav på dränering och vinterskydd.

(Källa: Blomsterlandet)

Vill du komma på besök?

Eva och Åke håller sin trädgård öppen för besökare den 18 juli. Vill du komma en annan tid? Ring dem och boka in ett besök.

Tel. 073-810 78 54.

Välkommen till Lands egen webbshop[/landshopping_button

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen