Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 22 januari 2018

Växtbelysning: Råden till dig som vill köpa eller bygga själv

Ljus till odlingarna inne blir lättare att fixa. Här är råden till dig som vill köpa färdigt eller bygga själv.

 Odla grönt smågodis under belysning. Foto: Impecta.
Odla grönt smågodis under belysning. Foto: Impecta. FOTO: Paul Smart

Nyckeln är extra belysning och nu för tiden behöver det inte bli dyrt. Färdiga ljusramper har gått ner i pris och det är hyfsat enkelt att göra en egen.

Under åren har det talats mycket om vilken färg ljuset ska ha, att blått eller rött är det bästa, men nya rön har visat att det inte är så enkelt.

– Du har kanske läst att kallvitt ljus är den bästa växtbelysningen. Det är inte riktigt sant. Forskning har visat att ljustemperatur spelar liten eller ingen roll för odlingsresultatet. Många watt är viktigare för ett bra resultat, säger Michael Karlsson, på Impecta Fröhandel.

Svalt ljus bäst

Det verkar dock finnas skillnader mellan led-lampor och lysrör som kan spela in.

– En viktig fördel med LED som lysrören inte har är de röda och blåa dioderna som hjälper till att skapa ett fullspektrumljus som stimulerar fotosyntes och klorofyllbildning. Våra hittills helt ovetenskapliga tester har visat på stora skillnader, helt klart intressant även om vi inte kan säga något helt säkert ännu.

Läs också: Så bygger du Davids fina odlingshylla!

Belysningen bör vara på 12-16 timmar per dag. Lamporna ska vara svala, inte varma som gamla tiders glödlampor eller halogen.

Satsa på mera watt

– Ju mer watt, desto bättre är en enkel tumregel. Satsa på 60-200 watt per kvadratmeter om du använder lysrör för att odla eller dra upp plantor. Med LED räcker 30W till knappt 1 kvadratmeter.

Tips för hemmabygget

1. Börja med platsen. Om du vill odla på en fönsterbräda kanske lysrör är det bästa.

2. Tänk på höjden. Bästa avståndet är 25 centimeter ovanför plantorna. En ramp med lysrör kan hängas med krokar i tunna kedjor så att det är lätt att ändra höjden. En annan smart lösning är led-lampa i en kontorsarmatur med höj- och sänkbar arm.

 Inspireras av akvariebelysning om du bygger växtbelysning själv. Foto: Istock.
Inspireras av akvariebelysning om du bygger växtbelysning själv. Foto: Istock. FOTO: 3drenderings

3. Jobba med reflektion. En reflekterande yta ovanför belysningen i din armatur samlar och koncentrerar ljuset. Ta till exempel en titt på hur ramper för akvarier är byggda, det är den effekten du vill ha fast höj- och sänkbar.

3. Räkna på kostnaden. Lysrör är billigare i inköp medan led-lampor kostar lite mer samtidigt som de håller längre och är billigare i drift.

Läs också: Odla hydroponiskt – 7 exempel på hur det kan se ut

Färdiga, ljusa lösningar

Vill du odla i jord eller hydroponiskt, med näringslösning och stenull? Nu finns gott om färdiga anläggningar att köpa.

Titta gärna efter modeller med vattenmagasin eller annan automatisk bevattning. För utom ljuset är mängden vatten en nyckelfaktor för att du ska lyckas.

 Ikeas system Krydda bygger på odlingslådor med belysning som antingen kan användas för hydroponisk odling eller för odling i jord. Odlingsmodul med belysning kostar från 365 kronor.
Ikeas system Krydda bygger på odlingslådor med belysning som antingen kan användas för hydroponisk odling eller för odling i jord. Odlingsmodul med belysning kostar från 365 kronor. FOTO:
 Inomhusdrivbänken mini från Impecta är en odlingslåda med automatisk bevattning samt höj- och sänkbar belysning. Försedd med elsnålt lysrör. Pris 599 kronor.
Inomhusdrivbänken mini från Impecta är en odlingslåda med automatisk bevattning samt höj- och sänkbar belysning. Försedd med elsnålt lysrör. Pris 599 kronor. FOTO: Paul Smart
 Growlight Duo är en växtbelysning med led-ramp med fullspektrumljus, stativ och kedjor så att höjden är lätt att justera. Säljs på Willab Garden för 1 195 kronor.
Growlight Duo är en växtbelysning med led-ramp med fullspektrumljus, stativ och kedjor så att höjden är lätt att justera. Säljs på Willab Garden för 1 195 kronor.

Läs också: Odla inne under lampa – 8 ätbara sorter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen