Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 7 augusti

Vinbär – allt du behöver veta

Lika goda i saftglaset, till viltgrytan eller i en klassisk sommarpaj. Här är allt du vill veta om våra älskade vinbär.

 En riktigt härlig vinbärspaj är aldrig fel.
En riktigt härlig vinbärspaj är aldrig fel. FOTO: Katrina Ekeström

Frys in dina vinbär

Oavsett färg så kan du försiktigt repa bären, lägga dem på en bricka och styckfrysa tills en dag när du har lust för saft, bak eller annan tillagning. Överraska med en vinbärspaj till fikat en novemberdag. Skörda direkt från frysen!

Läs också: Gör en härlig vinbärskaka

Föröka vinbär

Sommarföröka med sticklingar. Halvmjuka, relativt nya grenar är bäst. Ta en 20 cm lång stickling som klipps nedanför ett bladpar. Repa de nedersta bladen, sätt djupt i kruka, vattna och vänta på rötter.

 Föröka dina vinbär med sticklingar.
Föröka dina vinbär med sticklingar.

Vinbär i maten – testa något nytt

Vinbär, särskilt de svarta, har komplexa smaker som passar till maträtter med sälta:

• Bjud en vinbärschutney till ostbrickan.

• Använd bären i grytor och i såser.

• Prova att pickla vinbär som en snabb inläggning. Fantastiskt gott till en rätt med gräddsås.

 Varför inte testa att göra picklade vinbär?
Varför inte testa att göra picklade vinbär? FOTO: Istock

Det näst mest odlade bäret

• Kommer från: Svarta och röda skogsvinbär växer vilt i norden och över stora delar av norra halvklotet. Förädling av de vilda till olika namnsorter startade på 1700-talet.

• Släkt med: Svarta vinbär är nära släkt med krusbär och finns i en korning som kallas krusvinbär. Vita vinbär är en färglös mutation av de röda. Och de rosa är en blandform av röda och vita.

• Smakar: I röda och vita vinbär finns en naturlig, hög syra. Ett möjligt alternativ till det citrussyrliga? Inte bara bären utan hela busken svarta vinbär doftar aromatiskt och bladen sätter underbar smak på saft och te.

• Odling: Det näst mest odlade bäret efter jordgubbar. Många bärbuskar kräver sol men svarta vinbär är en av få som kan odlas i halvskugga. Skörden påverkas inte, men bären blir sötast i solsken. Prova att plantera dem som matnyttig häck. Läs också: Frukt och bär – åtta sorter att plantera

 Blad från svarta vinbär doftar aromatiskt och är fina som smaksättning.
Blad från svarta vinbär doftar aromatiskt och är fina som smaksättning. FOTO: Katrina Ekeström

Vinbärets bästa smakkompisar

• Röda och vita vinbär har en härlig syra, men saknar de svarta vinbärens specifika arom. Här kan det bli smakfest med flera otippade gäster.

• Vi bjuder in rödbeta, äpple och nässlor att samsas med de svarta i en smoothie. Eller varför inte prova kombinationen svarta vinbär, kål, lök, timjan och enbär till viltkött. En brokig, men klockren blandning.

• Mörkt kött och svarta vinbär klickar. Precis som vinbär och ost. Och inte ska vi förneka vinbären den nära vännen socker som fungerar smakbro till bland annat hallon, blåbär, choklad, päron och vanilj.

Läs också: Rårörda vinbär på nolltid

 Vinbär – både goda och nyttiga.
Vinbär – både goda och nyttiga. FOTO: Istock

Vinbär för hälsan

Svarta vinbär innehåller mer än hela det rekommenderade dagsbehovet av c-vitamin. Mer exakt så ger 100 g bär 188 procent av dagsintaget och 100 g är detsamma som 1,4 dl. Antioxidanter som c-vitamin, antocyaniner, flavonoider, karotenoider finns det gott om i vinbär, särskilt i de svarta, men vad innebär det? Syret vi andas in bildar fria radikaler när det omsätts och det ökar risken för både hjärt- och kärlsjukdom och cancer. Vinbär bidrar med ämnen som tar hand om radikalerna, men bäst är att blanda bär av alla sorter.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen