Vinbär – allt du behöver veta
Lika goda i saftglaset, till viltgrytan eller i en klassisk sommarpaj. Här är allt du vill veta om våra älskade vinbär.
Frys in dina vinbär
Oavsett färg så kan du försiktigt repa bären, lägga dem på en bricka och styckfrysa tills en dag när du har lust för saft, bak eller annan tillagning. Överraska med en vinbärspaj till fikat en novemberdag. Skörda direkt från frysen!
Läs också: Gör en härlig vinbärskaka
Föröka vinbär
Sommarföröka med sticklingar. Halvmjuka, relativt nya grenar är bäst. Ta en 20 cm lång stickling som klipps nedanför ett bladpar. Repa de nedersta bladen, sätt djupt i kruka, vattna och vänta på rötter.
Vinbär i maten
Vinbär, särskilt de svarta, har komplexa smaker som passar till maträtter med sälta:
• Bjud en vinbärschutney till ostbrickan.
• Använd bären i grytor och i såser.
• Prova att pickla vinbär som en snabb inläggning. Fantastiskt gott till en rätt med gräddsås.
Fakta om vinbär
• Kommer från: Svarta och röda skogsvinbär växer vilt i norden och över stora delar av norra halvklotet. Förädling av de vilda till olika namnsorter startade på 1700-talet.
• Släkt med: Svarta vinbär är nära släkt med krusbär och finns i en korning som kallas krusvinbär. Vita vinbär är en färglös mutation av de röda. Och de rosa är en blandform av röda och vita.
• Smakar: I röda och vita vinbär finns en naturlig, hög syra. Ett möjligt alternativ till det citrussyrliga? Inte bara bären utan hela busken svarta vinbär doftar aromatiskt och bladen sätter underbar smak på saft och te.
• Odling: Det näst mest odlade bäret efter jordgubbar. Många bärbuskar kräver sol men svarta vinbär är en av få som kan odlas i halvskugga. Skörden påverkas inte, men bären blir sötast i solsken. Prova att plantera dem som matnyttig häck. Läs också: Frukt och bär – åtta sorter att plantera
Vinbär passar bra ihop med:
• Röda och vita vinbär har en härlig syra, men saknar de svarta vinbärens specifika arom. Här kan det bli smakfest med flera otippade gäster.
• Vi bjuder in rödbeta, äpple och nässlor att samsas med de svarta i en smoothie. Eller varför inte prova kombinationen svarta vinbär, kål, lök, timjan och enbär till viltkött. En brokig, men klockren blandning.
• Mörkt kött och svarta vinbär klickar. Precis som vinbär och ost. Och inte ska vi förneka vinbären den nära vännen socker som fungerar smakbro till bland annat hallon, blåbär, choklad, päron och vanilj.
Läs också: Rårörda vinbär på nolltid
Vinbär bra för hälsan
Svarta vinbär innehåller mer än hela det rekommenderade dagsbehovet av c-vitamin. Mer exakt så ger 100 g bär 188 procent av dagsintaget och 100 g är detsamma som 1,4 dl. Antioxidanter som c-vitamin, antocyaniner, flavonoider, karotenoider finns det gott om i vinbär, särskilt i de svarta, men vad innebär det? Syret vi andas in bildar fria radikaler när det omsätts och det ökar risken för både hjärt- och kärlsjukdom och cancer. Vinbär bidrar med ämnen som tar hand om radikalerna, men bäst är att blanda bär av alla sorter.
Sätt vinbärsbuskar på hösten
Vinbär vill stå ljust till halvskuggigt i mullrik, fukthållande jord. Gräv en rejäl grop och rensa jorden från fleråriga ogräs. Luckra gropens botten med en grep, bottna med befintlig matjord och vattna. Lägg inte gödsel eller kompost i botten, annars sjunker plantan när materialet förmultnar. Ställ plantans rotsystem i en hink vatten så den drar åt sig fukt, sätt den sedan i gropen på samma djup som i krukan den kom. Fyll på med kompostblandad jord. Tryck till försiktigt och vattna. Gödsla med stallgödsel till våren.
Vinbärssorter:
- ’Punahilkka’ är en ny sort av röda vinbär med små men många välsmakande bär i fina klasar. Frisk med mörkgrönt bladverk. Zon I-V.
- ’Jonkheer van Teets’ ger tidig och riklig skörd av stora fasta röda bär. Motståndskraftig mot sjukdomar. Zon I-V.
- ’Narve Viking’ är en svartvinbärssort med goda bär som mognar sent. Växer upprätt och har friskt bladverk. Zon I–V
- ’Öjebyn’ är äldre svartvinbärssort med stora, aromatiska bär. Kraftigväxande, den kan bre ut sig till nära två meter och får något hängande grenar. Står emot mjöldagg. Zon I–V.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.