Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 15 april 2021

Zinnia - så lyckas du med bukettfavoriten

Här kommer zinnia, en riktig bukettraket. Från att ha varit bortglömd ettåring är den nu en superhet och nygammal favoritväxt. Så zinnia du också. Sedan har du fantastiska blommor till buketter i sommar.

 Zinnian har starka, långa stjälkar och generösa blommor. Perfekt för buketter.
Zinnian har starka, långa stjälkar och generösa blommor. Perfekt för buketter. FOTO: Candace Hartley

En zinnia kan se ut nästan hur som helst men om man prompt ska vara pedagogisk så går det att dela in prakten i grupper.

Blommorna på den ettåriga zinnian kan vara enkla med en rad kronblad och synlig mitt, de kan vara dubbla så till den milda grad att mittkorgen inte syns och så kan de vara mittemellan. Då finns det flera rader kronblad samtidigt som mittkorgen fortfarande är synlig.

Sedan har vi de där som är flikigt rufsiga i kronbladen, de som har kronblad i våningar med olika fasoner på varje. De där med bikupeformad mitt finns ju också och så de där med kronblad som är formade som pipor.

Så zinnia i olika färger – välj sort

Äsch. De kan se ut nästan hur som helst. De kan också vara både stora och små, ända från ankelhöga små stjärnor till stora, dubbla skönheter på 70 centimeter. De kan vara limegröna och vita, lysa gula eller brandgula och de kan gå från rosa till så mörkrött att de nästan ser svarta ut.

Välj och vraka. När du bläddrar bland fröpåsarna kan du stöta på följande latinska namn.

 Den har kallats för både guldzinnia och mexikansk zinnia. Bin och humlor kallar den för middag, pollen serveras generöst mitt på bordet.
Den har kallats för både guldzinnia och mexikansk zinnia. Bin och humlor kallar den för middag, pollen serveras generöst mitt på bordet. FOTO: mr_coffee

Zinnia haageana: Kallas också guldzinnia. Sorter som inte blir högre än 30 centimeter och som har kronblad med gula spetsar.

 Dvärgzinnian 'Lilleputt' blir 40 centimeter hög och får massor av små bolliga blommor. Inte bara i rosa.
Dvärgzinnian 'Lilleputt' blir 40 centimeter hög och får massor av små bolliga blommor. Inte bara i rosa. FOTO: Molly Shannon

Zinnia angustifolia: Enkelblommande och buskiga zinnior som är lite lägre, upp emot 50 centimeter. Kallas ibland för dvärgzinnia. De kan till exempel bli vackra kanter och odlas i krukor och byttor. Naturligtvis blir de fina bukettblommor också.

 En typisk Marylandzinnia. Just den här heter 'Double Zahara Fire' och har blommor som brinner i brandgult.
En typisk Marylandzinnia. Just den här heter 'Double Zahara Fire' och har blommor som brinner i brandgult. FOTO: TT
 En enkel Marylandzinnia som gör det svårt för sig med vitt, knallrosa och klargula stjärnor i mitten. Namn 'Zahara Starlight Rose'.
En enkel Marylandzinnia som gör det svårt för sig med vitt, knallrosa och klargula stjärnor i mitten. Namn 'Zahara Starlight Rose'. FOTO: Dina Rogatnykh

Zinnia marylandica: En hybrid smellan Zinnia angustifolia och Zinnia elegans. De togs fram för att ge sjukdomsresistenta och mer kompakta plantor. De beskrivs ibland som ”berg av färg”.

 De högre zinniorna (Zinnia elegans) trivs bäst i rabatten där de får stöd av varandra. Foto: Istock.
De högre zinniorna (Zinnia elegans) trivs bäst i rabatten där de får stöd av varandra. Foto: Istock. FOTO: Istock

Zinnia elegans (Zinnia violacea): Här finns den största gruppen riktigt ståtliga zinnior och massor av varianter. De är mellan 40 och 70 centimeter höga och bjuder på stora blommor. Perfekt för rabatten och för att plocka in och sätta i vas.

Läs också: Så ettåriga växter och fixa en bukettrabatt

Så lyckas du med Zinnia

 Den nya frömixen 'Old scabiosa' är en riktig partyblandning. Här finns runda, platta, tvåvåningsblommor och rufsiga bollar. Impecta Fröhandel.
Den nya frömixen 'Old scabiosa' är en riktig partyblandning. Här finns runda, platta, tvåvåningsblommor och rufsiga bollar. Impecta Fröhandel. FOTO: Impecta

Sådd av zinnia: Zinnia kan antingen sås inomhus i mars-april eller direkt på friland i maj-juni. Så i såjord och täck fröna med lite jord. Håll kvar fukten med plast eller fiberduk.

Bästa groningstemperatur är cirka 20 grader. Sådden ska hållas fuktig men var noga med att lufta så att inte kondens skadar de små plantorna. Zinnian är känslig för övervattning och för mycket fukt.

Omplantering: När plantorna fått sina första riktiga blad kan de planteras om i var sin kruka men var varsam, de har känsliga rötter. Placera plantorna lite svalare, cirka 15 grader är perfekt och ge dem mycket ljus.

Toppa gärna varje planta alldeles ovanför ett blad så blir den buskigare.

Utvecklingstid: Räkna med 9 veckor från sådd till en planta som går att sätta ut. Från frö till blomma tar det cirka 70 dagar.

 Plantera gärna ut zinnior i en egen pallkrage. Det blir ditt bukettförråd i sommar.
Plantera gärna ut zinnior i en egen pallkrage. Det blir ditt bukettförråd i sommar. FOTO: TT

Utplantering: Zinnian är frostkänslig, så ha inte för bråttom. Se också till att vänja den långsamt vid utelivet. Börja i skuggan någon timme och utöka efterhand.

Växtplats: Zinnian vill ha sol, mycket sol och värme. Den kan planteras i din soligaste rabatt med också mellan raderna i grönsakslandet. Du kan också plantera den i kruka eller låda.

Blir det för regnigt kan zinnian ta stryk, då kan krukorna flytas in under tak tills vädret blir bättre.

 Godisfärger i blandningen 'Cut and come again pastels mix'. Weibulls.
Godisfärger i blandningen 'Cut and come again pastels mix'. Weibulls. FOTO: Weibulls

Skötsel: Zinnian klarar sig med en och annan gödselvattning under sommaren om den står i kruka. I övrigt är den rätt tålig. Undantaget är för mycket fukt. Zinnia kan drabbas av svampsjukdomar om den får stå för blött.

Plocka bort överblommade blommor under sommaren så blommar den ännu mer.

Zinnia som bukettblomma – skötselråd

 Nya 'Green apple' är så illgröngul att det isar i tänderna. Impecta Fröhandel.
Nya 'Green apple' är så illgröngul att det isar i tänderna. Impecta Fröhandel. FOTO: Impecta

Precis som luktärten belönar zinnian den som plockar blommor genom att blomma mer.

Se bara till att den inte börjar sätta frö, då avstannar blomningen.

Zinnian har saftiga, styva stjälkar som står sig länge i vas. Byt vatten ofta och ge ett nytt snitt ibland så får den de bästa förutsättningarna.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen