Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
tv 3 augusti 2016

Carolina Klüft vägleder oss i OS

Tidigare stod hon själv på prispallen. Under OS i Rio de Janeiro håller sig Carolina Klüft utanför strålkastarljuset – som programledare i TV. Men egentligen vill hon mest prata om hur vi ska rädda jordklotet!

Bild 1/2 FOTO: Pressbild
Bild 2/2

Livet efter den fantastiska karriären som sjukampare fick gärna innehålla något annat än idrott. Ändå har Carolina Klüft blivit kvar i hetluften – som programledare när det är OS på TV. En sådan häftig grej går det bara inte att tack nej till.
– Jag var väldigt nyfiken på livet utanför idrottsbubblan och ville blicka in i andra saker. Därför pluggade jag bland annat freds- och konfliktfrågor på universitetet. Men när Viasat ville ha mig insåg jag att TV också var något nytt. Och lite läskigt, ­säger Carolina Klüft när Land träffar ­henne.
– Men jag dras ju alltid lite till att prova på något som är helt utanför boxen. Jag gillar att ta mig ur trygghetszonen och utmana mig själv. Det är väl tävlingsmänniskan i mig som lockas, fortsätter hon.

Använder sin egen erfarenhet

Med gott betyg skedde program­ledardebuten under vinter-OS i ­Sotji 2014 och nu är det dags för ­sommar-OS i Rio de Janeiro. Det innebär bland annat friidrott.
– Det gör det mig lite tryggare, jag har ju en del gratis genom min egen karriär. Och idrottarna känner nog lugn i att jag vet och känner vad de går igenom. Jag kan använda min egen erfarenhet på ett positivt sätt, ställa frågor utifrån den förståelsen.

Hur är det att vara programledarstjärna i stället för idrottsstjärna?
– Programledarstjärna? Nej, det känner jag mig inte som. Dessutom är det ju idrottarna som ska stå i centrum. Vi är ju bara ett redskap för att idrottarnas prestationer ska nå hem till TV-tittarna. Strålkastarljuset ska lysa åt rätt håll.
Som aktiv hade du nytta av din envishet. Är den bra för dig även i TV-jobbet?
– Ja, den gör att jag vill förbereda mig ordentligt inför varje sändning så att jag alltid kan ge 100 procent. Varje dag, oavsett vad som händer. Envishet är bra. Men man måste ju också vara lyhörd och öppen. Så att man kan bli coachad och bättre. Jag hade ju inte klarat en sekund i studion utan alla de omkring mig, säger hon.
Carolinas mamma Ingalill tror att hennes dotter kommer att bli politiker. Så långt vill inte Carolina sträcka sig än. Men hon sitter i Natur­skyddsföreningens styrelse och är djupt miljöengagerad. Ibland kan hon nästan bli lite gramse vid tanken på att alla kanske inte drar sitt strå till stacken.

Kämpar för miljön

– Vår planet går på knäna eftersom det är väldigt skarpt läge. Man kan inte längre tala om att miljöfrågorna bara tillhör några miljömuppar. För i dag är det någonting som spänner över alla politiska områden och alla människors liv, säger Carolina Klüft.
– Därför måste verkligen alla försöka hjälpa till. På Naturskyddsföreningens hemsida finns tips om olika enkla saker man kan göra för en bättre miljö. Green­peace­­ och Världsnaturfonden har också bra appar.

Tre snabba till Carolina!

1 Vad gör dig upprörd och arg?
– Orättvisor, fördomar, främlingsfientlighet och diskriminering i alla former. Sedan gillar jag inte när man inte visar vanlig mänsklig hänsyn och det kan vara världens minsta grej.
2 När är du som allra lyckligast?
– Med familjen, med det som är väldigt nära och personligt. Men jag är också lycklig när jag står inför en utmaning. Jag gillar både att få känna puls och prestera och att bara sjunka ner i soffan och titta på en film och trycka i mig lite lösgodis.
3 Vad drömmer du om att få uppleva?
– Lycka med min familj och vänner. Men eftersom vi är i en otroligt kritisk period när det gäller miljön så drömmer jag om att den närmaste tiden vi har framför oss blir en vändning.

Släpper bok om sitt liv

Namn: Carolina Evelyn Klüft.
Aktuell: Som programledare i Viasats OS-studio i TV tillsammans med Ola Wenström och Niklas Jihde.
Yrke: Programledare, föreläsare, egen företagare.
Ålder: 33 år.
Bor: I Haninge söder om Stockholm.
Familj: Maken Patrik Klüft (före detta Kristiansson), 38, dottern Laleh, 1,5 år. ”I intervjuer vill jag inte prata om att ha blivit mamma, inte minst för att min dotter inte har valt att ha en känd mamma.”
Fritidsintressen: ”Jag har ju en hund, en rhodesian ridgeback som heter Troja och fyller åtta i sommar. Jag gillar också att hänga med vänner på olika sätt.”
Karriären i korthet: 4 VM-guld, 1 OS-guld, 4 EM-guld, 4 JVM-guld, 5 JEM-guld, 19 SM-guld. Utsedd till Europas främsta friidrottare 2003 och 2006. Svenska Dagbladets bragdmedalj 2003.
Det visste du inte: I höst släpper Carolina den egenskrivna boken Livet är en sjukamp som handlar om hennes liv och hur hon har tacklat olika situationer.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen