Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 6 december 2018

Därför älskar vi Lars Lerin

Han är en av Sveriges mest älskade konstnärer och har vunnit en rad priser för sina personliga tv-program och böcker. Men han är mer än bara det. Här är de underbara skälen till att vi älskar årets julvärd i SVT, Lars Lerin!

 Lars Lerin har fångat svenskarnas hjärtan med såväl sin konst som sin personlighet.
Lars Lerin har fångat svenskarnas hjärtan med såväl sin konst som sin personlighet. FOTO: IBL

Öppenheten och känslorna

Det är svårt att inte känna närhet till Lars Lerin när han är så öppen med sitt liv och sina känslor. En stor del av sitt vuxna liv har Lars Lerin dämpat ångest och rädsla med alkohol och droger, vilket ledde till ett missbruk. I dokumentären För dig naken berättar Lerin om sin problematiska uppväxt och sitt missbruk. Efter en skilsmässa hamnade han i en djup livskris och hamnade till slut på behandlingshem. Vi beundrar Lars Lerin för att han vågar vara så ärlig och samtidigt visa på att det går att ta sig ur mörkret till ett ljusare liv i nykterhet.

Konsten (såklart!)

Lars Lerin gör konst som berör. Han har länge räknats som en av Nordens främsta akvarellister och har ställt ut sin konst världen över. Naturen har tidigare varit ett dominerande element i Lerins konst, men under senare tid har han alltmer intresserat sig för den värld som konstruerats av människor. Han beskrivs ofta som en mästare i att ta vara på papperets struktur och ljuset, som på ett närmast magiskt vis lyser upp verken inifrån.

Hans kärlek till bygden

 Lars Lerins målning Bibliotek från 2009.
Lars Lerins målning Bibliotek från 2009. FOTO: Malmö konstmuseum/Malmö Art Museum

I Karlstad finns Lars Lerins konsthall Sandgrund, där han ställer ut både sin egen och andras konst. Sandgrund var tidigare ett av Sveriges mest kända dansställen och Lerin har gjort Sandgrund minst lika känt som konsthall. Kanske har ni sett Vinterbrev, Hemtrakt, Förort eller Bibliotek. Han har gjort ett 23 meter högt konstverk bestående av bokhyllor. Vissa av Lerins verk säljs för över 400 000 kronor, enligt Bukowskis.

De fantastiska böckerna

 Lars Lerin och hans man Junior, här framför Lerins utställning på konsthallen Sandgrund.
Lars Lerin och hans man Junior, här framför Lerins utställning på konsthallen Sandgrund. FOTO: Yasemin Bayramoglu

Lars Lerin har gett ut ett femtiotal böcker på sitt eget bokförslag Syntryck, med illustrationer och text från sina många resor, men också från hemmaplan. Hans bok Naturlära från 2014 tilldelades Augustpriset som Årets svenska fackbok 2014. Så här skriver förlaget Albert Bonnier om Lerins författarskap: ”Lars är även en begåvad författare med en helt egen stil, en nära och stark gestaltande berättandeform, inte sällan med dokumentära inslag från då och nu. I Lars Lerins skrivande möts livet och konsten i en helhet, precis som i hans målningar”.

Kärleken till Junior

År 2009 gifte sig Lars Lerin med den brasilianske dansaren Manoel ”Junior” Marques Lerin. Det var faktiskt socialdemokraten och tidigare utrikesministern Margot Wallström som agerade parets vigselförrättare. Efter ett längtansfullt sökande efter kärlek träffades de över internet och Junior flyttade från Brasilien till Värmland för att tillbringa livet med sitt livs kärlek. Tillsammans har de adopterat sönerna Rafael och Gabriel, och drömmer om att få ännu fler barn.

Läs också: Intervju med Lars Lerin: ”Genom kärleken till naturen återvann jag livet”

Tv-programmen

 Lars Lerin och hans man Junior tar emot Kristallenpriset för Årets livsstilsprogram 2016.
Lars Lerin och hans man Junior tar emot Kristallenpriset för Årets livsstilsprogram 2016. FOTO: IBL

I SVT-programmet Vänligen Lars Lerin som sändes 2016, samtalar Lars Lerin med olika människor om livets gång. Lerin hyllades för sin öppenhet och ödmjukhet i programmet, och kammade hem tv-priset Kristallen för årets manliga tv-profil och årets livsstilsprogram. Under 2018 sändes tv-serien Lerins lärlingar, där personer med olika funktionsnedsättningar får gå i konstskola i Karlstad. Ännu en gång blev Lerin Kristallen-nominerad.

Det värmländska

Lars Lerin växte upp i Munkfors men bor nu på Hammarö utanför Karlstad. Hans mjuka värmländska är ju så underbar och bidrar med ännu ett poäng till vårt beundrande av honom!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen