Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 3 april 2019

Det händer med matsvinnet i ”Sveriges Mästerkock”

I Sveriges Mästerkock får deltagarna välja och vraka bland oändliga hyllmeter av fina råvaror. Men har du någon gång funderat över vad som händer med maten sen? Vi har svaret!

 Ett välfyllt skafferi får deltagarna i Sveriges Mästerkock välja och vraka ur varje vecka.
Ett välfyllt skafferi får deltagarna i Sveriges Mästerkock välja och vraka ur varje vecka. FOTO: TV4

När man ser de välfyllda hyllorna i mästerkocksskafferiet kan man undra vad som händer med det enorma matsvinn som blir efter inspelningarna. I australiska versionen av programmet, Australian Masterchef, har produktionen stolt proklamerat sitt samarbete med en välgörenhetsorganisation som får allt matsvinn efter inspelningarna.

Samarbetar med Mathjälpen

Glädjande nog har den svenska produktionen ett liknande koncept.

”Vi samarbetar med Mathjälpen och Stadsmissionen som hämtar överbliven mat från inspelningen”, skriver Sara Johansson, exekutiv producent för Sveriges mästerkock på TV4, i ett mejl.

”Dessutom tar produktionsbolaget Endemol Shines matbespisning hand om råvaror som används till maten i personalmatsalen. Vi undviker i största möjliga mån att kasta mat”, fortsätter hon.

Läs också: Mästerkocken Daniel Jernkrooks smarta äggknep – för att separera gulan och vitan

Skänker till hemlösa

 Wichudaporn Chaiyasaeng i finalen av Sveriges mästerkock 2019.
Wichudaporn Chaiyasaeng i finalen av Sveriges mästerkock 2019. FOTO: TV4

Stockholms stadsmission bekräftar att organisationen under de senaste två åren har fått donationer med livsmedel som blivit över från Sveriges mästerkock.

– Det har mestadels rört sig om väldigt fräscha färskvaror, som alltid är uppskattat hos de målgrupper vi i vår tur levererar till, och det har varit betydande mängder med våra mått mätt. Kort sagt kan man säga att denna typ av donationer definitivt sätter guldkant på tillvaron för många av de människor vi möter i vårt arbete, säger Johan Rindevall, tf områdeschef på Stockholms Stadsmission.

Här hamnar matsvinnet från Mästerkocken

  • Stadsmissionens matbanksverksamhet – levererar livsmedel till drygt 20 sociala verksamheter i Stockholmsområdet, exempelvis boenden, dagverksamheter och verksamheter som delar ut matkassar till utsatta målgrupper.
  • Matmissionen – en så kallad ”Social Supermarket”, där människor som lever under gränsen för försörjningsstöd kan bli medlemmar och handla i butikerna för cirka 30 procent av vad varorna kostar på Willys.

Läs också: Matsvinnet: Den här maten slänger vi mest

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen