Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 21 november 2018

Det jobbar bönderna i Bonde söker fru 2018 med

Årets bönder i dejtingserien Bonde söker fru gör en hel del annat än att driva sina gårdar. Någon har ett heltidsjobb på bank, en annan jobbar heltid på ett mätföretag.

 Erik Nilsson arbetar heltid som utsättare på ett mätföretag.
Erik Nilsson arbetar heltid som utsättare på ett mätföretag. FOTO: TV4

Hönsbonden Erik Nilsson flyttade till Östra Kärrstorp i Skåne för bara ett drygt år sedan. Den lilla byn ligger i Sjöbo kommun och inte i Hörby, som det sägs i programmet.

Han har 150 utställningshöns, men än så länge är hönsen mest en hobby. Det han lever på är jobbet som utsättare på ett mätföretag som heter Mätrix.

– Jag markerar punkter för bland annat rör och brunnar åt byggföretag i detaljplanerade områden. Det är en dold del av byggbranschen, säger Erik Nilsson.

Läs också: Bebislycka i Bonde söker fru – ännu ett par väntar barn

Djurskötare på djurpark

Han har bara arbetat på mätföretaget i tre månader. De senaste fyra åren har han jobbat som djurskötare på Skånes djurpark, men tröttnade på arbetsplatsen.

– Vi hade olika sätt att se på djurhållning och personalpolitik. Det finns både bra och dåliga exempel på djurparker. Jag har även jobbat på Kolmårdens djurpark, på en veterinärklinik och med falkuppfödning, berättar Erik.

Ungefär fyra timmar varje dag ägnar han sig åt att mata hönsen på sin gård, städa burar och allmän tillsyn.

– Djuren går först. Det är därför man inte har något socialt liv. I grunden är det en hobby – hönsen har inget ekonomiskt krav på sig. Jag har i och för sig exporterat en del ägg och fåglar, men det är inget jag lever på.

Arbetar heltid på bank

 Skogsbonden Per Solberg arbetar heltid som företagsrådgivare på bank.
Skogsbonden Per Solberg arbetar heltid som företagsrådgivare på bank. FOTO: TV4

Skogsbonden Per Solberg från Främsteby i Hultsfreds kommun äger en skogsfastighet på cirka 350 hektar. I somras fick han skjuta på planteringen av nya skogsplantor på grund av den svåra torkan. Men hans huvudsyssla är att svara på frågor från kunderna på Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank.

– Jag arbetar heltid på banken som företagsrådgivare mot jord- och skogsbrukare, men lite andra företag också. Övrig tid lägger jag på skogsbruket. Det blir nog mer än en halvtid, säger Per.

Viktigt med mål

Allt manuellt arbete som plantering, röjning och gallring sköter han själv. Bara vid slutavverkning anlitar han någon. Per har en långsiktig tanke om att utöka skogsbruket och trappa ner tiden på banken och kanske bli helt egen. Då skulle han behöva ha minst dubbelt så mycket skog som han har dag.

– Det är nog inte genomförbart förrän om 20 år. Men det är viktigt att ha idéer framåt så att man har ett mål med det man gör. Sedan får man se om man kommer ända fram dit, säger Per.

Läs också: Därför är Per i Bonde söker fru 2018 den mest romantiska bonden

Dans och teater

 Mjölkbonden Susanna Karlsson ägnar all fritid åt showdans och skådespelande.
Mjölkbonden Susanna Karlsson ägnar all fritid åt showdans och skådespelande. FOTO: TV4

Susanna Karlsson jobbar heltid på gården i Valdemarsvik, men ägnar i princip all ledig tid åt sitt stora intresse, dans och teater.

– Hur mycket jag jobbar med show och dans är väldigt pendlande. Det blir intensivt om jag är med i en föreställning med mycket repetitioner varje kväll – efter heldagar med jobb på gården – och sedan blir helgerna fulla med föreställningar. Det är det enda jag gör på min fritid så att säga.

Mjölkkor på Öland

 Mjölkbonden Simon Ohlsson arbetar tolv-tretton timmar per dag på sin gård på Öland.
Mjölkbonden Simon Ohlsson arbetar tolv-tretton timmar per dag på sin gård på Öland. FOTO: TV4

Simon Ohlsson arbetar med sina mjölkkor i Gårdby på Öland hela dagarna.

– Jag har jobbat med gården så länge jag kan minnas och brinner för jobbet som bonde. Det är alltid en utmaning att se till så djuren har det bra och att produktionen snurrar på. Man lever med naturen och det älskar jag. Den ena dagen är aldrig den andra lik, säger han till Barometern-OT.

– Det blir tolv-tretton timmar per dag. Sedan sover man gott.

Läs också: Bonde-Susannas dejt Hannes i Bonde söker fru 2018 spelar i populärt raggarband

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen