Emilia Nilsson finalist i Sveriges mästerkock 2019
Grisbonden Emilia Nilsson, 21, från Silsjönäs imponerade stort på juryn i Sveriges mästerkock. Så pass att hon nu är en av tolv finalister.
– Jag brinner för närproducerad mat och att djur ska ha bra liv, säger hon.
En jublande glad 21-årig norrländsk grisbonde knep i torsdagens avsnitt av Sveriges mästerkock en av de tolv finalplatserna 2019. Emilia Nilsson har lagat mat så länge hon kan minnas och har länge drömt om att få vara med i programmet.
– Det känns jättehäftigt att nu vara en av tusen sökande som har gått vidare. Redan som tvååring fick jag stå bredvid på en stol och hjälpa mamma och farmor i köket, säger hon.
Läs också: Stuvade makaroner med mjölk – en älskad klassiker!
Jakt ett stort intresse
Emilia bor tillsammans med sina föräldrar och farföräldrar på en gård i Silsjönäs i Strömsunds kommun. Hon är uppvuxen med gårdens traditioner och jordbruk.
– Vi har alltid haft eget fläsk och nötkött, jagat mycket vilt och stoppat saker i frysen. På hösten och sensommaren har vi fiskat flodkräftor, berättar hon.
Vid Emilias första audition i Sveriges Mästerkock bjöd hon juryn på en smörstekt tjäder som hon själv hade ”pangat”.
– Jag ville laga någonting som visar vem jag är och var jag kommer i från. Jakt är ett stort intresse.
Trivs med livet på landet
Emilia Nilssons dagliga liv kretsar kring gården. På sommaren är det hon som ansvarar för grisarna, på hösten hjälper hon till att slakta och stycka fläsk och nöt, och vid sidan om är hon även ekonomiassistent i familjens röjföretag med ett 30-tal anställda.
Medverkan i en stor tv-produktion stjäl förvisso visst fokus, men Emilia ser främst stora fördelar.
– Jag trivs med att leva på landet och driva lantbruk, men jag vill på något sätt även få in matlagningen i mitt liv. Nu syns jag i matsammanhang och redan har mässor och andra börjat höra av sig.
Läs också: Saftigt glutenfritt morotsbröd i långpanna
Brinner för närproducerat
Förutom att mat ska vara god och vällagad är Emilia Nilsson mån om att prata ursprung. Som bonde vet hon värdet av att djur mår bra och att råvaror håller god kvalitet.
– Blir vi konsumenter mer medvetna kommer det att gynna oss alla. Speciellt kött är superviktigt att det kommer från djur som levt bra liv. Jag tycker att vi ska sträva efter att köpa så närproducerat som möjligt från bönderna runt omkring oss.
Sveriges Mästerkock 2019 sänds på TV4, TV4 Play och C More onsdagar klockan 20.00.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.