Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 25 juni 2019

Ernst Kirchsteiger: ”Jag är mer land än stad”

För tolfte året i rad gör Sveriges egen mysfarbror Ernst Kirchsteiger sin tv-serie Sommar med Ernst. Med sitt varma tilltal i rutan hoppas han på att förändra bilden av att bo på landet.

 I sommar längtar Ernst Kirchsteiger efter stillsamheten hemma på Erstorps gård.
I sommar längtar Ernst Kirchsteiger efter stillsamheten hemma på Erstorps gård. FOTO: Cecilia Möller

I snart 20 år har Ernst Kirchsteiger fixat, renoverat och lagat mat i tv-rutan. Dessutom skriver han böcker, formgiver ljusstakar och porslin och säljer egna korvar och vin. Än har han inga planer på att byta bana.

– Så länge jag känner när jag vaknar på morgonen att jag tycker det är jättekul att gå upp och att jag har massor kvar att berätta och ta reda på, och så länge tittarna vill, kommer jag att fortsätta.

Du är på rätt plats i livet?

– Ja, jag brukar uttrycka det som att jag är på samma plats som mig själv. Det är en skön känsla, att inte vara före sig själv och inte bakom sig själv. Jag liksom fyller mig själv och mår så bra i det här.

Vilket är ditt framgångsrecept?

– Jag tror att kontinuitet är en del. Jag har liksom inte varit med i Let’s Dance utan jag fortsätter berätta min historia och gräva där jag står. Man kan följa mig från år till år och till slut vet de som tittar lite hur jag tänker, det blir som en fortsättningskurs alltihop. För mig är det något vackert. Jag skulle inte kunna göra det på något annat sätt, jag gör det jag trivs med.

Läs också: Ernsts modiga utmaning i sommar – ska renovera bondgård på nytt sätt

När kommer vi få se programmet Hemma hos Ernst?

– Aldrig, tror jag. Jag tycker att jag redan ger så mycket av mig själv. Det jag säger i rutan är inga skrivna manus utan det är precis det jag har i huvudet just då. Då tycker jag att det blir så personligt att jag inte ska behöva visa mitt hem också. Jag har ju en familj och vi har bestämt oss för att hemma är hemma.

Du bor själv på landet, hur trivs du med det?

– Det finns inget annat alternativ. Jag är mer land än stad, och det kommer jag alltid att vara. Med mitt varande i rutan och mitt tilltal hoppas jag att jag litegrann har förändrat bilden av möjligheten att bo på landet. Det skulle jag vara jättenöjd med, om det var så.

Du är aktuell med en ny bok, Ärliga material, hur kom den till?

– I 15 år har jag varit gravid med den här boken, nu var det dags att föda fram den här ungen. Det är en bok som har funnits där länge för att jag har en sådan otrolig fascination för hantverk och slöjd.

 Ernst Kirchsteigers ny bok ”Ärliga Material" går igenom fem material – järn, sten, trä, glas och ull.
Ernst Kirchsteigers ny bok ”Ärliga Material" går igenom fem material – järn, sten, trä, glas och ull. FOTO: Bonnier Fakta

Du vill förmedla kunskaper till nästa generation också?

– Ja, jag är väldigt intresserad av svensk historia och bondeliv. Jag är lite orolig för att en ny växande generation inte ägnar en tanke åt hur järnet kom till. Det gör att vi blir mindre fascinerade av det vi har omkring oss.

Varför är det viktigt att bevara hantverksskicklighet tycker du?

– Jag tror att vi kommer att tappa en del av vår identitet annars. Alla länder har sitt eget hantverk och det ingår i vårt varande. Jag är rädd att hantverket blir något man går till Skansen och tittar på under julen. Hantverket behöver leva året runt.

Du menar också att alla kan ägna sig åt hantverk?

– Jag är så trött på alla som säger att ”jag har tummen mitt i handen” eller ”jag kan ingenting”, det är de absolut sämsta ursäkterna. Jag tror att alla har en förmåga att skapa. I hela min drivkraft när det kommer till inredning och formgivning så är det alltid slöjden som ligger i botten.

När du blir ledig i sommar, vad ska du göra då?

– Då ska jag ägna mig åt något som nästan är förbjudet i dag: Att inte göra någonting. Det kan nästan kännas lite skamset, men det kan vara det bästa du har gjort på väldigt länge. Man behöver ju tänka ut saker, så att sitta still och tänka är inte helt fel.

Men något projekt kanske du har på gång?

– Jag ska försöka måla en del, ta hand om min trädgård och umgås med vänner. Jag längtar så mycket efter att bada nu, sänka ner min långa kropp i någon sjö eller något hav och bara simma.

Vad är det härligaste med att vara sommarledig?

– Att vara uppe länge, titta på stjärnorna och lyssna på någon fågel. Räkna fladdermössen som flyger över huset. Allt det där vanliga, trygga och alldeles underbara vill jag göra.

Ernst Kirchsteiger

Ålder: 61 år.

Familj: Frun Ulla och sönerna Sebastian och Ludvig.

Bor: På Erstorps gård utanför Örebro.

Aktuell med: Tolfte säsongen av Sommar med Ernst på TV4 (premiär 27 juni) och boken Ärliga material.

Drömmer om: Att hinna ägna mig mer åt konst. Det tar sig uttryck i inredningen och fixandet, men att få jobba med konstnärligt skapande fullt ut vore väldigt kul.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen