Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 10 juni 2019

Ernst Kirchsteiger tar sig an bondgård på Österlen

I år tar Sveriges egen mysfarbror sig an en gammal bondgård på ljuvliga Österlen.

Land har träffat heminredaren Ernst Kirchsteiger för att ta tempen inför nya säsongen av Sommar med Ernst.

 Ernst Kirchsteiger är tillbaka med en ny säsong av Sommar med Ernst!
Ernst Kirchsteiger är tillbaka med en ny säsong av Sommar med Ernst! FOTO: Cecilia Möller

Sedan ett par år tillbaka har Ernst Kirchsteiger ett eget sommarställe på Österlen. Inte så långt därifrån ligger den gamla bondgården som ska få nytt liv i den kommande säsongen av Sommar med Ernst.

– Österlen är så spännande! Det finns så mycket av ekologiska odlingar och massa entusiastiska människor som verkligen vill någonting och har en hög tro på sin förmåga och sina produkter. Eftersom jag är matlagare och inredare så är Österlen en bra plats för mig att fylla på med inspiration, säger Ernst Kirchsteiger.

”En stillsam plats”

 Ernst Kirchsteiger kommer att renovera den skånska gården enligt traditionella metoder.
Ernst Kirchsteiger kommer att renovera den skånska gården enligt traditionella metoder. FOTO: Cecilia Möller

Kärleken till landsbygden lyser igenom extra starkt i sommarens säsong.

– Jag kommer alltid att vara mer land än stad. Jag hellre vaknar till en koltrast på landet än trafikbuller i stan. Österlen är ju en väldigt stillsam plats, det passar mig perfekt, säger Ernst.

I tv-produktionens val av renoveringsobjekt är Ernst själv alltid delaktig.

– Det handlar om att jag måste gå igång på huset på riktigt. Huset är egentligen den största faktorn för att det ska bli bra program. Huset hjälper mig att förstå vad jag ska göra, att bli modig och att bli fascinerad och glad, säger han.

Läs också: Preppa myset för sommarens regniga dagar – här är sommarens bästa tv-program!

Traditionell byggteknik

 Målet för årets renoveringsobjekt är att bevara gårdens historia.
Målet för årets renoveringsobjekt är att bevara gårdens historia. FOTO: Cecilia Möller

I år har Ernst verkligen satt sig in i husets historia och tagit hjälp av lokala yrkesmän för att renovera enligt de rätta metoderna. Ambitionen med årets projekt har varit att bevara de resurser som finns och i stället för att totalrenovera genom att kasta ut det gamla och skjutsa in det nya, har Ernst försökt att varsamt laga det som är trasigt.

– Familjen som har det här huset vill verkligen att vi ska bevara känslan i huset. Det är inte ”fräckt, ballt och läckert”, utan jag brukar beskriva det som lite lågmäld poesi, där de tunnare tonerna måste få höras i huset. Vi kan inte bara mangla på, utan vi har tagit det väldigt lugnt med huset.

Går utanför sin ”comfort zone”

Fokuset på återbruk tvingar Ernst att ibland lämna sin ”comfort zone”.

– När jag kom in i huset kände jag att det var väldigt maskulint och pompöst, nästan som lite cigarrdoft när man kom in. Det där kände jag direkt att jag ville ändra på, jag ville få det mjukare och kvinnligare. Det betyder att jag i stora salen till exempel har målat en violett färg på väggen, vilket verkligen inte hade varit mitt förstahandsval. Men det är huset som har hjälpt mig att bli modig!

 En hel del matlagning blir det förstås också.
En hel del matlagning blir det förstås också. FOTO: TV4

Skördar regnvatten

Programmet kommer att vara sig likt, meddelar Ernst, men samtidigt är Österlen en uppiggande plats som bidrar med nya moment.

– Det är ett annat landskap, en annan byggnadsteknik och en annan tradition. För mig är det väldigt olikt allt annat. Men vi har inte gjort om programmet och det tror jag många tittare är glada för.

Med Ernst stora intresse för att ta vara på resurser blir vattenåtervinning ett nytt inslag i programmet. En stor vattenanläggning ska byggas för att kunna skörda regnvatten.

– Ekologi och klokskap ingår i att rusta ett hus, speciellt på landet, säger Ernst.

Sommar med Ernst har premiär kl 20.00 den 27 juni i TV4.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen