Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 8 juli 2019

Ernst Kirchsteiger: "Vi måste prata mer om landsbygden i positiva termer"

Hemmafixaren Ernst Kirchsteiger renoverar lantliga hus i tv och bor med sin fru i en 1700-talsgård utanför Örebro. Med sina program hoppas han att människor ska förstå att man kan leva ett fantastiskt liv på landsbygden.

 Ernst Kirchsteiger tycker att bilden av landsbygden är allt för negativ.
Ernst Kirchsteiger tycker att bilden av landsbygden är allt för negativ. FOTO: Frida Jareteg

För Ernst Kirchsteiger har storstadslivet aldrig varit ett alternativ. Sen barnsben har han ett brinnande hjärta för landsbygden och med sina tv-program vill han inspirera tittarna till att utforska möjligheten att bo på landet.

– I mina program är jag alltid bakom en gran eller sten. Det tror jag kan få människor att tänka att landsbygden inte är främmande, utan att man kan leva ett fantastiskt bra liv, säger Ernst Kirchsteiger till Land.

Kanske behöver människor prioritera tiden annorlunda, menar han.

– All den tid man förlorar på att skjutsa barnen till skolan eller åka långt och handla, den vinner man i andra änden.

”Vi är alla bönder i ursprunget”

Ernst är övertygad om att längtan till landet inte bara är en övergående trend utan snarare en urkraft inom var och en.

– Speciellt den yngre generationen tror jag kommer att längta efter att tvätta gräsfläckar på sina barns kläder. Vi är alla bönder i ursprunget, som har levt nära skogen och markerna. Jag tror att vi till viss del har en frustration inom oss, vi längtar till något som vi har lämnat, säger Ernst och fortsätter:

– Den lilla tunna fernissan av urbant leverne är så tunn att den nästan går att skrapa bort med lillfingersnageln. Under där finns vår kontakt med markerna, jorden och skogen. Det där tror jag är en kraft i oss som vi inte kan förbise. Det är därför vi odlar, det är därför vi bakar våra sockerkakor.

Måste prata positivt om landsbygden

En av de viktigaste sakerna är att vi måste börja prata om landsbygden i positiva termer, tycker Ernst.

– Det är så lätt hänt att bilden av landsbygden blir lite bonnig, vi ser programserier där landsbygdsborna pratar grov värmländska och är lite korkade i huvudet. Som att de inte riktigt har förstått vad livet går ut på.

Och så ligger det ju inte till. De mest intressanta och upplysta människorna har Ernst träffat på landsbygden.

– Det är människor som har otroligt vackra tankar om hur vi ska ta hand om den här planeten bättre och hjälpa varandra bättre som individer. Vi måste ändra inställning och inte förlöjliga landsbygden, utan börja prata om dem på det sättet de är värda att pratas om.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen