Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 2 januari 2019

Filmer och serier med lantbrukstema

Visst minns vi filmklassikerna ”Potatishandlaren” eller ”Grabben i graven bredvid”. Här får du tips på fler filmer, serier och dokumentärer med landsbygden i fokus som du kan streama när det passar dig – några kanske du inte kände till?

Potatishandlaren

 Rolf Lassgård spelar en av huvudrollerna i Lars Molins lantbruksklassiker ”Potatishandlaren”.
Rolf Lassgård spelar en av huvudrollerna i Lars Molins lantbruksklassiker ”Potatishandlaren”. FOTO: IBL

Lars Molins lantbruksskildring ”Potatishandlaren” från 1995 handlar om bonden Johansson som oroar sig för att dottern Märta ska gå ”obrukad genom livet”. Men en dag kommer potatishandlare Sture förbi gården. Eva Gröndahl, Ingvar Hirdwall och Rolf Lassgård spelar huvudrollerna i denna klassiker.

Se den på SVT Play: Potatishandlaren

Korna i Djurarpsdalen

 Syskonen Sonja och Göstas kärlek till sina rödvita mjölkkor skildras i dokumentären ”Korna i Djurarpsdalen”.
Syskonen Sonja och Göstas kärlek till sina rödvita mjölkkor skildras i dokumentären ”Korna i Djurarpsdalen”. FOTO: SVT

Denna dokumentär av Peter Gerdehag och Tell Aulin från i år får vi följa syskonen Sonja och Gösta som bor på en mjölkgård i Halland. Tillsammans äger de ett par av de sista rödvita mjölkkorna i Sverige med hornen i behåll. I modernt lantbruk ses hornen som en defekt och det gör dem oattraktiva för moderna bönder. Men för Sonja och Gösta är deras kor speciella och trots att de ses som ineffektiva valde de att fortsätt att avla dem som de alltid gjort.

Se dokumentären här:Korna i Djurarpsdalen

Raskens

 Gurie Nordwall och Sven Wollter spelar Gustav, Rasken, Karlsson och pigan Ida i klassiska ”Raskens”.
Gurie Nordwall och Sven Wollter spelar Gustav, Rasken, Karlsson och pigan Ida i klassiska ”Raskens”. FOTO: IBL Collections / IBL Bildbyrå

Har du gott om tid kan du passa på att sätta tänderna i denna riktiga klassiker från 1976. I åtta avsnitt får vi följa drängen Gustav Karlsson och pigan Ida i deras liv som torpare i 1800-talets Småland. Serien som baseras på Vilhelm Mobergs genombrottsroman med samma namn ses som ett tidsdokument över hur många människor i Fattigsverige levde under denna tid.

Se den här: Raskens

Gårdarna vid havet

 I dokumentären ”Gårdarna vid havet”, från 1995, följer Arne Carlsson och reportern Bernt Nilsson två kvinnliga lantbrukare på Gotland och Fårö.
I dokumentären ”Gårdarna vid havet”, från 1995, följer Arne Carlsson och reportern Bernt Nilsson två kvinnliga lantbrukare på Gotland och Fårö. FOTO: Mostphtos

I år lades Fårös sista mjölkgård ner. I denna dokumentär av filmaren Arne Carlsson och reportern Bernt Nilsson får vi följa två kvinnliga lantbrukare på Gotland och Fårö. Den enda av dem, Birgitta du Rietz, blev änka för andra gången vid drygt 30 års ålder och ärvde Fårös äldsta gård. Vanja Larsson som fyllt 50 år när filmen görs kom till sin gård när hon bara var några år gammal. Hon ville egentligen bli radiotelegrafist, men fosterföräldrarna ville att hon skulle ta över gården. Dokumentären, som är från 1995, blir så här i efterhand en tillbakablick på en tid som nu är förbi.

Se den här: Gårdarna vid havet

Resten av Sverige

 Författaren och landsbygdsdebattören Po Tidholm sätter åter fingret på klyftan mellan land och stad och land i serien ”Resten av Sverige”.
Författaren och landsbygdsdebattören Po Tidholm sätter åter fingret på klyftan mellan land och stad och land i serien ”Resten av Sverige”. FOTO: IBL

I en serie i tre delar berättar journalisten och författaren Po Tidholm om utvecklingen på landsbygden. I det första avsnittet besöker han sin egen hemort, Arbrå. Han träffar människor som valt att bo på landet och ställer frågorna – Vad händer med landsbygden? Vad ska folk jobba med, leva för och tänka om sig själva?

Se serien här:Resten av Sverige

Korparna

 Reine Brynolfsson spelar Agne i prisade filmen ”Korparna”.
Reine Brynolfsson spelar Agne i prisade filmen ”Korparna”. FOTO: TRIART FILM/YOUTUBE

I detta gripande drama kämpar lantbrukaren Agne för att få gården att gå runt. Arrendeägaren hotar att säga upp arrendet på gården som Agnes familj brukat i generationer. Samtidigt kämpar Agne med generationsskiftet då hans son Klas inte vill ta över. Huvudrollen spelas av Reine Brynolfsson och filmen blev nominerad till sju stycken Guldbaggar, bland annat till bästa film, bästa foto, bästa manliga huvudroll, bästa kvinnliga biroll och bästa originalmusik.

Filmen kan streamas på SF-anytime: Korparna

Grabben i graven bredvid

FOTO: SF Anytime

Michael Nyqvist och Elisabeth Carlsson gör bedårande roller i filmen där en urban bibliotekarie och en mjölkbonde drömmer om kärlek – och finner den! Charmig, romantisk och väldigt fin, och den nådde storpublik när den kom 2002 – se den eller se om den!

Filmen kan streamas på SF Anytime:Grabben i graven bredvid

Gubben i stugan

FOTO: SVT öppet arkiv

Regissören Nina Hedenius berättar om ett Sverige som knappt finns längre i denna film. Den handlar om Ragnar i Kestina och hans vardagsliv som pensionerad skogsarbetare i Dalarnas finnskogar. Vi får följa Ragnar året runt, genom årstiderna, klimatets och naturens växlingar, och ta del av en livsstil som var vanlig för inte så länge sedan.

Se filmen på Öppet arkiv här:Gubben i stugan

Erik och Sigvard – ett år i Småland

FOTO: SVT öppet arkiv

Erik och Sigvard är brödraparet som blev älskade av hela Sverige när deras historia berättades i teve i början av 1990-talet. I denna film som sändes 1993 får vi följa dem under ett år och det är en berättelse om ett säreget par och ett annat Sverige. Mycket sevärt!

Se filmen på Öppet arkiv här:Erik och Sigvard – ett år i Småland

Hem till byn

FOTO: SVT öppet arkiv

Hem till byn var en monumental succé när den första serien sändes 1971 och det gjorde att manusförfattaren Bengt Bratt ombads att skriva fler avsnitt vilket han motvilligt gjorde. Sammanlagt gjordes serien i 52 avsnitt där de sista sändes 2006 – samtliga kan ses på Öppet arkiv.

Se serien på Öppet arkiv här:Hem till byn – 46 av 52 avsnitt

Hans och hennes

FOTO: SF Anytime

Filmen handlar om paret Johan och Anna-Karin som längtar efter barn samtidigt som Johans pappa gärna ser att Johan tar över bondgården som han driver. Jonas Karlsson och Johanna Sällström gör huvudrollerna i denna charmiga och tidlösa film från 2001.

Se filmen på SF Anytime:Hans och hennes

Du hittar ännu fler filmer med lantbrukstema på Land Lantbruk där originallistan först publicerades.

Vilka filmer med landsbygdstema skulle du vilja se igen? Tipsa gärna!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen