Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 29 oktober 2018

Fyra tidsmarkörer i Vår tid är nu

SVT:s dramasatsning Vår tid är nu har beskrivits som en familjekrönika över flera decennier. Och det finns mängder med genomtänkta tidsmarkörer som skapar känsla för vilken tid serien befinner sig i. Här är fyra som får oss att längta tillbaka i tiden!

Telefonerna

 Nina Löwanders dotter Kristina.
Nina Löwanders dotter Kristina. FOTO: SVT

Tidigt i serien hittar vi den klassiska bakelittelefonen, som för många byttes ut på 1960-talet till den något smidigare dialogtelefonen. Materialet var annorlunda, men principen densamma. Kanske minns du fortfarande hur du drog fingret för att slå numret till din mormor eller bästis? Här var det inte tal om att göra flera saker samtidigt, telefonen stod på sin plats i hemmet. I Vår tid är nu ser vi många telefonsamtal i såväl karaktärernas hemmiljö som från telefonkiosker ute på Stockholms gator.

Läs också: Därför älskar vi kvinnorna i Vår tid är nu

Folkhemmet

Servitrisen Margareta Nilsson får i andra säsongen möjlighet att med sin son Uno flytta från gamla Klarakvarteren till den nya förorten Vällingby. Vällingby blev en symbol för ”det svenska folkhemmet” – en revolutionerande samhällsförändring framför allt för de arbetare som levde under fattiga förhållanden.

 Margareta "Maggan" Nilsson flyttar in i en typisk folkhemslägenhet i Vällingby.
Margareta "Maggan" Nilsson flyttar in i en typisk folkhemslägenhet i Vällingby. FOTO: SVT

Begreppet dök upp första gången när Socialdemokraternas partiledare Per Albin Hansson i ett tal 1928 redogjorde för sin vision om Sverige som ett hem för alla svenska medborgare, fattiga som rika. Vällingby Centrum invigdes 1952 och blev då symbolen för Folkhemstanken och framåtandan i det nya Sverige som Socialdemokraterna byggde upp. Vällingby förvandlades från landsbygd till modern förort på bara några år, med tunnelbana, lägenhetshus och köpcentrum. Arkitekturen präglades av småskalig enkelhet och hade såväl sociala som politiska ambitioner. Perioden mellan 1945 och 1960 byggdes cirka 900 000 bostäder i Sverige.

Från 1950-talet och cirka trettio år framåt bodde Olof Palme och hans fru Lisbeth i nybyggda radhus på Vällingbyhöjden, vilket också blev en symbol för den socialistiska idén om folkhemmet.

Läs också: Så förvandlades Göteborg till Stockholm i Vår tid är nu

 Arkivbild. Vällingby centrum år 1957.
Arkivbild. Vällingby centrum år 1957. FOTO: Lennart af Petersens/Stockholmskällan

Bordsradion

 Köksmästare Backe jublar över Jernbergs guld i skidåkning.
Köksmästare Backe jublar över Jernbergs guld i skidåkning. FOTO: SVT

På 50-talet var det inga nyhetsnotiser på mobilen som talade om vem som tog guld i VM. Minns ni känslan när man samlades kring radion för att följa sportevenemang eller lyssna till statsministrar, kungar eller drottningar som höll tal? I fjärde avsnittet ser vi köksmästare Backe följa skidåkaren Sixten Jernbergs målgång genom en klassisk bordsradio med trädetaljer. En skapelse som faktiskt har återkommit i nutida inredningstrender som en tuff retrodetalj.

Läs också: Hedda Stiernstedt: Jag kämpade hårt för rollen i Vår tid är nu

Köksredskapen

 Under 50-talet kom plasten in våra liv allt mer. Till exempel byttes kopparslevar ut mot redskap i plast eller rostfritt stål.
Under 50-talet kom plasten in våra liv allt mer. Till exempel byttes kopparslevar ut mot redskap i plast eller rostfritt stål. FOTO: SVT/Johan Paulin

Scenerna från Djurgårdskällaren är inspelade i studio och där blev rekvisitan extra intressant. I säsong 1 inreddes restaurangköket med tidstypiska redskap från 40-talet, det vill säga sådana tillverkade av metall, koppar och bakelit. I säsong 2, som utspelar sig på 1950-talet, har plastkärl och rostfritt stål letat sig in bland utrustningen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen