Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 3 april 2019

Gabriel Jonsson vinnare av ”Sveriges Mästerkock” 2019

Gabriel Jonsson från Visby står efter finalen mot Wichudaporn Chaiyasaeng som vinnare av Sveriges mästerkock 2019 på TV4.

 Sveriges Mästerkock Daniel Jonsson är uppvuxen på en bondgård med jakt som stort intresse. Därav kommer hans bokidé ”Från skog till bord”.
Sveriges Mästerkock Daniel Jonsson är uppvuxen på en bondgård med jakt som stort intresse. Därav kommer hans bokidé ”Från skog till bord”. FOTO: TV4

En trerättersmeny bestående av hummersoppa, oxfilé Provençal och brownie med vanilj- och vit chokladglass, violsnö och hallonsås tog Gabriel Jonsson hela vägen fram till första plats i Sveriges Mästerkock 2019.

Gabriel Jonsson har genom programmets gång hyllats av juryn för att vara en genomtänkt och stabil matlagare med tydliga idéer och god mat. I sista duellen mötte han Wichudaporn Chaiyasaeng.

– Det är sjukt och superkul att jag vann. Wichudaporn har gjort bra ifrån sig genom hela tävlingen och det var osäkert in i det sista vem av oss som skulle vinna, säger han till Land.

Läs också: Det händer med matsvinnet i ”Sveriges Mästerkock”

Har sadlat om från byggbranschen

Mästerkocken var nervös i början av säsongen men självförtroendet växte i takt med att han tog sig fram i tävlingen. Nu har den tidigare byggkonsulten bestämt sig för att sadla om och satsa på matlagningen fullt ut.

– Byggbranschen och matbranschen är inte så olika som man kanske kan tro. Det handlar bägge om ett hantverk, säger han.

Ger ut en kokbok

Förstapris i Sveriges mästerkock är förutom äran ett kokbokskontrakt. Under semifinalen presenterade Gabriel Jonsson sin bokidé ”Från skog till bord”. Det är den han nu ska ge ut.

– Boken kommer att vara indelad i säsonger med huvudråvaran från skog och svenska vattendrag. Den fokuserar på vad som odlas och finns tillgängligt efter säsong och i ett tillbehörskapitel kommer man hitta såser och annat.

Lagade dessert åt sambon

Gabriel Jonsson säger att hans största lärdom från medverkan i Sveriges mästerkock är att han behöver planera sin tid väl och smaka upp maten ordentligt.

Det svåraste momentet i finalen var desserten. Eftersom att han själv inte är ett fan av desserter valde han att tillägna sin rätt till sambon.

– Jag har lagat den igen flera gånger hemma och hon tycker om den. Det känns kul, säger han.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen