Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 19 februari 2019

Gustav Mandelmann äter urstark chili

Jäkulen vilket klös! Gustav Mandelmann svalkar munnen med vatten ur blomvasen efter chilichocken. Vilddjuret i skafferiet är en Pimenta Da Neyde, en riktigt snygg lila chili.

 Upp med blomstren ur vasen. Gustav Mandelmann har just knaprat i sig av en riktig chili-kejsare!
Upp med blomstren ur vasen. Gustav Mandelmann har just knaprat i sig av en riktig chili-kejsare! FOTO: TV4

– Hoooi! Nu kom det!

När Gustav Mandelmann provsmakar den lilla violetta chilin i avsnitt 7 av Mandelmanns gård brinner det till ordentligt. Effekten är så rejäl att han till och med rycker ängsblommorna ur vasen och svalkar munnen med blomvattnet.

– Men det blev ju helt fel. Han skulle ju ha tagit mjölk, eller yoghurt eller olja, vojar chiliexperten Kerstin Rosengren.

En riktig snygging

Kerstin är författaren och chili-experten bakom succéboken Chili – 222 sorter att odla och äta. Hon har total koll, även på Pimenta Da Neyde, den violetta skönheten som Gustav satte tänderna i.

 Kerstin Rosengren, författare och chili-kännare.
Kerstin Rosengren, författare och chili-kännare. FOTO: Privat

– Det är en fantastiskt vacker chili med mörka frukter och mörkt bladverk. Allt är mörklila. Just därför används den ofta för att korsa fram nya sorter med spännande färger.

Pimenta Da Neyde är en brasiliansk sort som är hyfsat stark, 300 000 scoville. Chilikännare beskriver ofta smaken som stark med en hint av viol.

– Det är ungefär som en habanero och jag tycker själv att den har mer styrka än god smak. Å andra sidan uppskattar den som ätit mycket chili den där värmen som kommit efter att man först nästan tappat andan och hämtat sig, säger Kerstin.

Kind-trick för mognad

Just nu står några små plantor av Pimenta Da Neyde på tillväxt hemma hos Kerstin och redan när de första bladen visar sig avslöjar den sin svarta natur.

– Bladen är mörka och bladnerverna mörkt violetta. Frukterna är mörkt violetta ända från början, berättar Kerstin.

Svartlila som omogen och svartlila med en aning rödare ton när frukten är mogen. Det är inte lätt att veta när man ska plocka och äta.

– Känn på chilin och jämför. Känns det som om du klappar dig själv i pannan är den stenhård och inte färdig än, känns det som din kind är den mogen.

Läs också: Mandelmanns barn såg till att paret fick vila

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen