Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 11 februari 2020

11 inspirerande fakta om Marie och Gustav Mandelmann

Gustav och Marie Mandelmann, familjen som driver Mandelmanns trädgårdar på Österlen i Skåne, blir mer och mer populära. Och det är inte så konstigt – Gustav och Marie Mandelmann har en säregen charm och en stark vision för både liv och verksamhet. Men visste du det här om familjen Mandelmann?

 Marie och Gustav Mandelmann har alltid sällskap av sina djur.
Marie och Gustav Mandelmann har alltid sällskap av sina djur. FOTO: TV4

Mandelmanns gård på Österlen

Gården, som heter Djupadal, ligger i orten Rörum i Skåne, och är på omkring 60 hektar där åkermarken utgör cirka 17 hektar. De har haft gården sen slutet av 1990-talet och när de köpte den så var den i ett bedagat skick.

– Flera träd stod så nära huset att de skulle ha växt in genom väggarna om inte vi hade börjat röja, har Marie Mandelmann berättat i en intervju med Land.

Mandelmanns böcker

 ”Mandelmanns söta” – en av flera böcker som Gustav och Marie Mandelmann har producerat.
”Mandelmanns söta” – en av flera böcker som Gustav och Marie Mandelmann har producerat. FOTO: Mandelmanns

Gustav och Marie Mandelmann har gett ut flera böcker, bland andra Mandelmanns köksbok, som kom 2016, och Självhushållning på Djupadal som kom 2013. När de började sin tid på Djupadal så använde de sig av självhushållningsklassikern Självhushållning av John Seymour.

– Den hade vi när vi började. Vi fick den i present, har Marie Mandelmann berättat.

De har också gett ut en bok med recept på kakor och bakat, Mandelmanns söta heter den.

Byn Rörum

På familjens gård finns den högsta punkten i byn Rörum, den ligger 84 meter över havet och har en fantastisk utsikt.

Mandelmanns barn

Gustav och Marie Mandelmann har fyra barn som heter Aaron, Tora, Disa och Joel. Tora har gjort illustrationer till både böcker och tv-serien Mandelmanns gård.

Läs också: Mandelmanns blir morföräldrar – första barnbarnet

Mandelmanns djur

Familjen Mandelmann har många olika djur på gården; kor, lamm, Linderödsgrisar och massor av höns – dessutom har de hundar på gården som kommit att bli stora favoriter hos tv-publiken.

Mandelmanns kafé

 Glatt och härligt – det är så som tv-tittarna får möta Gustav och Marie Mandelmann.
Glatt och härligt – det är så som tv-tittarna får möta Gustav och Marie Mandelmann. FOTO: TV4

Inte nog med att Mandelmanns driver gården Mandelmanns trädgårdar, de har ett kafé som är öppet under sommaren. Visningar av gården, jobb i kaféet och hundratals besökare varje dag gör att sommaren är en hektisk tid. Ska man besöka gården så måste man dock köpa biljett i förväg, det är ett mycket populärt besöksmål på somrarna.

– Det är fyra väldigt hektiska sommarmånader. Både mycket jobb med odlingarna och djuren och med alla besökare, berättade Gustav Mandelmann när Lands reporter var på besök

Mandelmanns självförsörjningstips

Ett av familjens bästa självförsörjningstips är att satsa på höns – enligt Mandelmanns är de perfekta att börja självförsörja med. Hönsen behöver lite plats och ger både ägg och gödsel. Kolla in alla Mandelmanns bästa självförsörjningstips här!

Tv-serien ”Mandelmanns gård”

Mandelmanns gård heter programmet som i flera år gjort stor succé på TV4. I programmet får man följa Gustav och Marie Mandelmann och deras sysslor på gården med både djur och människor och man kan lugnt säga att det är gott om skratt i programmet – även för tittarna. Serien sändes första gången 2017 och blev direkt populärt!

Mandelmanns tomater

 Härligt i trädgården hemma hos Mandelmanns.
Härligt i trädgården hemma hos Mandelmanns. FOTO: TV4

Tomatodling är stort hos makarna Mandelmann och de odlar över 30 sorter av tomater på gården. De gör dessutom en tomatmarmelad som har en strykande åtgång i deras butik. Här är deras 5 favoriter bland tomatsorterna som de odlar.

Mandelmanns citat

Makarna Mandelmann är inte bara härliga i tv, de säger härliga saker också. Gång efter annan är deras formuleringar av högsta klass och deras ord kan med lätthet broderas på en bonad eller två. Kolla in några av Mandelmanns citat här!

Här är vårt favoritcitat:

”Om var och en uti Sveriges långa land bytte ut ena bilen i garaget mot en mjölkko skulle vi alla kunna bjuda upp till en vårlig kalvdans!”

Mandelmanns recept

 Paret Marie och Gustav Mandelmann driver Mandelmanns trädgårdar – och är bra inte bara på odling.
Paret Marie och Gustav Mandelmann driver Mandelmanns trädgårdar – och är bra inte bara på odling. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD

Genom åren har Gustav och Marie kommit att skapa och popularisera många goda recept. Eller vad sägs om saffransvåfflor, äppelsirap eller jordgubbspaj? Vår favorit är dock deras variant av halloumi – riktigt god!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen