Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 8 oktober 2018

Hedda Stiernstedt: Jag kämpade hårt för rollen i ”Vår tid är nu”

SVT:s Vår tid är nu fortsätter att locka en miljonpublik. Land träffade seriens stjärna Hedda Stiernstedt som spelar dottern Nina.

 Hedda Stiernstedt gör succé i rutan som Nina i Vår tid är nu.
Hedda Stiernstedt gör succé i rutan som Nina i Vår tid är nu. FOTO: Svt

Varför tror du att ”Vår tid är nu” är så enormt populär?

– Vi törstade nog efter den här typen av genre nu när det är så oroligt ute i världen. Något som är uppfyllt av kärlek och de stora känslorna, även om serien också speglar problem som finns än i dag.

Skiljer sig den andra säsongen från den första?

– Ja, den börjar i december 1955 och blir lite annorlunda, för det har hänt mycket i tidshoppet från slutet av 1940-talet. Stämningen är på många sätt lite mörkare.

Känner du igen dig i Nina?

– Till viss del. Jag är också känslostyrd, driven och passionerad, men kommer inte från samma sociala och ekonomiska förhållanden. Jag gillar henne jättemycket, hon har nästan blivit som en i min egen familj. Jag har ju levt med Nina i tre år.

Kan man säga att hon är din genombrottsroll?

– Ja, men jag tror det är livsfarligt om jag själv tänker i sådana termer. Jag vill behålla hungern.

Läs också: Därför älskar vi de kvinnliga karaktärerna i ”Vår tid är nu”

Du var på väg bli litteraturvetare, men hoppade av studierna och blev skådespelerska i stället. Hur gick det till?

– Jag kände att teaterdrömmarna, som jag hade redan som liten, tog över allt mer. Så jag sökte mig till olika projekt och gled sakta in i filmvärlden. När jag fick en roll i ”Studentfesten” 2011 hoppade jag av universitetet.

Men du har inte gått någon skådespelarutbildning?

– Nej, jag är i princip självlärd, har bara gått några småkurser, och det är därför jag jobbar mer från känslan och inte så mycket från själva replikerna.

Hur fick du rollen i ”Vår tid är nu”?

– Efter provfilmningar i fem månader, det var en lång nervös process. Jag var väldigt målinriktad, ville verkligen ha rollen och kämpade hårt för det. Jag hade alltid drömt om att få vara med i ett kostymdrama.

I den första säsongen hade du i några scener på dig ett bälte som du fått av din 93-åriga mormor Ulla?

– Ja, jag ville få in henne på något sätt eftersom hon är lika gammal som Nina är i serien. Mormor var också 19 år när freden kom och hon var på Kungsgatan i Stockholm då.

Så förvandlades Göteborg till Stockholm – i ”Vår tid är nu”

Vilken samhällsfråga är du själv ordentligt engagerad i?

– Jag fick feminismen med bröstmjölken, min mamma har alltid varit en aktiv förespråkare. Metoo-debatten höll jag varmt om hjärtat.

Vilken är din favoritplats i Sverige?

– Fårö! Mina föräldrar hyrde alltid olika torp där på somrarna. Det var evighetslånga sommarlov som jag minns med otrolig värme. Jag var där tio dagar i somras också, och Fårö är så vackert att det gör ont i ögonen.

I höst filmar du igen. Vad handlar det om då?

– Samtidigt som den andra säsongen av ”Vår tid är nu” nu sänds spelar vi in den tredje. Parallellt gör jag också rollen som Doris i den nya Jönssonligan-filmen.

Hur känns det att göra Birgitta Anderssons klassiska roll?

– Jag älskar Birgitta Anderssons version av Doris. Jag vill hylla henne samtidigt som jag i en egen varm tappning har utvecklat och ändrat Doris en del.

Läs också: ”Vår tid är nu” – 4 pricksäkra tidsmarkörer

Hedda Matilda Stiernstedt

Aktuell: Spelar Nina Löwander i SVT-serien Vår tid är nu och den kvinnliga huvudrollen i TV3-thrillerserien Svartsjön. Vann TV-priset Kristallen 2018 för Bästa kvinnliga huvudroll i Vår tid är nu.

Ålder: 30 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Sambon Alexis Almström, 33 år. Mamma, pappa, syster.

Drömmer om: ”Att få fortsätta med mitt yrke som jag älskar och vara med de jag älskar, min familj och mina vänner.”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen