Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 6 november 2019

Intervju med Marie Richardson

När Marie Richardson som 20-åring flyttade från Ljusdal svor hon att aldrig återvända till landsbygden. Nu tillbringar hon somrarna utanför Lysekil och trivs just för att det påminner om uppväxtorten.

 Tv-aktuella Marie Richardson är en av landets största skådespelerskor. Nu ser hon tillbaka på sin uppväxt i Ljusdal och känner en stolthet som inte fanns innan.
Tv-aktuella Marie Richardson är en av landets största skådespelerskor. Nu ser hon tillbaka på sin uppväxt i Ljusdal och känner en stolthet som inte fanns innan. FOTO: TT

Skådespelaren Marie Richardson, 60, föddes i Ljusdal i Hälsingland. Föräldrarna var engagerade i landsbygdens frågor och hemma på köksbordet låg tidningen Land.

– Mamma sa alltid att Land var bättre än alla damtidningar eftersom den hade så fin blandning och handlade om landsbygden.

Själv ville Marie Richardson bort. Hon längtade till storstaden och flyttade mycket riktigt som 20-åring till Stockholm och scenskolan. I många år höll hon fast vid att hon inte trivdes på landet. I dag har hon tänkt om.

Läs också: Så tar du han om din azalea

Spenderade sommaren på västkusten

Familjen, med skådespelarmaken Jakob Eklund, 57, och barnen Klara, 24, och Leon, 19, har ett landställe utanför Lysekil. Marie Richardsson stortrivs på västkusten och ser likheter med uppväxtorten.

– Jag känner igen mig och min bakgrund när vi är där. Det är lika, fast närmare havet vilket jag tycker om, säger hon.

– En av mina höjdpunkter i sommar var när att vi tog en biltur till en fantastisk stenhuggarö på västkusten som heter Bohus-Malmön. Vi var där en hel dag och gick runt i stenbrott och längs havet. Att göra små bilturer och åka ut till havet kan jag aldrig få nog av. Det kan jag göra hur många gånger som helst på sommaren.

Stolt över uppväxten i Ljusdal

Marie Richardson säger att hon känner en stolthet över att komma från en mindre ort.

– Nu har jag fått distans och proportioner, och jag är glad för de åren jag fick i Ljusdal. Jag jobbar för att barnen ska vilja plugga i mindre städer.

Varför är landsbygden bättre än storstan?

– Det finns en elitism och snobbism i speciellt Stockholm. Den tycker jag är besvärlig.

Uppskattar varierat tempo

Marie Richardson tillhör sedan 1985 Dramatens fasta ensemble. I höst är hon högaktuell som kriminalaren Hanna Svensson i säsong 2 av thrillerserien Innan vi dör på Svt.

Skillnaden mellan att stå på scen och jobba med tv är så klart stor, menar hon.

– Under en tv-produktion åker du ut till olika platser, står och fryser i en frihamn, repar i en kvart, spelar in scenen och åker vidare till nästa inspelningsplats. På teatern är du i fred och repeterar i två månader, får tid att gå in i din egen värld tills dess att det är premiär. Det är skönt att kunna variera!

Läs också: Gott till julen – alla godsaker hittar du här (recept)!

Föredrar tablå-tv framför play

Marie Richardsson har inte sett slutprodukten av Innan vi dör säsong 2 ännu. Hon beskriver sin karaktär som mer härjad, och stämningen som tyngre och svartare, än i säsong 1 från 2017.

– Utifrån att ha läst manus och spelat in mina scener känns det så. Jag är lika spänd som publiken på att få se resultatet. Det känns roligt att få göra en roll i en Svt-produktion som når ut till så många.

Själv hinner Marie Richardson inte titta så mycket på tv. Det finns ju alltid kvar på Svt Play, men det är inte riktigt samma sak, resonerar hon.

– Jag tycker det finns en charm i att titta när någonting sänds, det blir mer här och nu.

Säsong 2 av thrillerserien ”Innan vi dör” visas just nu i Svt och på Svt Play.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen