Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 15 maj 2019

John Lundvik: Hjärtat säger att min låt kan vinna igen!

Med sin egen låt Too late for love försvarar John Lundvik de svenska färgerna i årets Eurovisionfinal. Under uppväxten i Växjö var han en framgångsrik friidrottare med flera junior-SM-guld.

 Årets mellovinnare John Lundvik har varit en framgångsrik friidrottare och är nu en lika framgångsrik låtskrivare och artist.
Årets mellovinnare John Lundvik har varit en framgångsrik friidrottare och är nu en lika framgångsrik låtskrivare och artist. FOTO: Karin Törnblom/TT

I årets Melodifestival tog John Lundvik en jordskredsseger. Too late for love var tittarnas stora favorit och fick dessutom samtliga jurygruppers 12-poängare.

– Folk gillar nog att den är en läcker hybrid av tre stilar, ballad, upptempo och gospel. Numera brukar jag skoja om att det inte längre är min låt, utan hela Sveriges. Den har legat som nummer ett på alla plattformar som finns, säger John Lundvik.

Vad tror du om dina chanser i Eurovisionfinalen?

– Mitt hjärta säger att min låt har en god chans att vinna igen. Men man vet aldrig vad Europa vill ha, så det gäller att vara ödmjuk och inte bli för besviken om det inte går så bra.

Du är även låtskrivare till Storbritanniens bidrag Bigger than us. Är det som att tävla mot dig själv?

– Nja, men indirekt gör jag ju det i alla fall. Det är första gången någonsin som någon har med två låtar i samma Eurovisionsfinal, och jag är så stolt över den historiska saken.

 Sveriges Eurovisonteam. John Lundvik med sin kör, gospelgruppen The Mamas, som består av Loulou Lamotte, Paris Renita, Ashley Haynes, och Dinah Yonas Manna.
Sveriges Eurovisonteam. John Lundvik med sin kör, gospelgruppen The Mamas, som består av Loulou Lamotte, Paris Renita, Ashley Haynes, och Dinah Yonas Manna. FOTO: TT/IBL

I fjol kom du trea i Melodifestivalen, men i år segrade du och är redan en vinnare. Vad betyder det för dig personligen?

– Att jag fått ett kvitto på att jag har gjort rätt val i livet. När man kämpar hårt för något försakar man mycket annat, och det är skönt att känna att det varit värt det. Nu tänker jag lägga all energi på mig själv som artist, och inte skriva så mycket till andra.

Om mitt i allt gillar du att laga mat?

– Absolut, och jag älskar plockmat, när mat blir socialt och förenar. Tapas är oerhört trevligt. Grillning gillar jag också. Jag har gått en del matlagningskurser och träffar kockar ibland för att bli inspirerad.

Engagerar någon samhällsfråga dig extra mycket?

– Ja, jag är ambassadör för Friends och träffar skolbarn och vuxna och pratar om mina egna erfarenheter, som mörk har jag ju blivit utsatt. Mobbning sker ofta när vuxna inte ser och de som mobbar mår ofta inte speciellt bra själva, och det är där vi måste börja.

Vad hände med din friidrottskarriär? Du var en duktig sprinter hemma i Växjö, var träningskompis med Carolina Klüft och vann många ungdoms- och junior-SM-guld.

– Efter en lårskada när jag var 21 år orkade jag inte kämpa mig tillbaka. Då satsade jag i stället på musiken. Idrotten har gett mig mycket bra i livet och i karriären. Som bra fysik och bra fokusering, en bra skalle. Jag vet att det bara är jag själv som sätter gränser till vad som är möjligt.

Bara en vecka gammal blev du adopterad. Varför har du aldrig tagit reda på vilka som är dina biologiska föräldrar?

– Jag har ju redan en mamma och pappa, Jane och Johan. I mina papper finns ursprung, afrikanskt och arabiskt, men inga namn. Med den teknik som finns i dag går det nog att ta reda på mer, men jag har inget intresse i det.

Vad gör du om du även vinner i Eurovisionsfinalen?

– Jag lämnar det osagt, för om det sker kommer jag inte att kunna kontrollera mig i all glädje. Men oavsett så kommer jag att ge ordentligt, med min nya EP-skiva och allt, nu när Europafönstret är öppet. Fast jag är väldigt noga med att balansera arbete och ledighet, jag är ju far till två små barn.

Läs också: Kommer du ihåg svensktopparna? Här är vinnarlåtarna – år för år

Vill sikta lagom högt

Namn: John Hassim Lundvik.

Ålder: 36 år.

Gör: Låtskrivare och artist.

Aktuell: Har precis släppt EP-skivan My turn. Tävlar med låten Too late for love för Sverige i Eurovisionsfinalen i Tel Aviv i Israel, först i semifinalen den 16 maj, och om han går vidare – i den stora finalen den 18 maj. Är även en av artisterna i sommarens Diggiloo-turné.

Bor: I lägenhet i Stockholm.

Familj: Sambon Lotta Martidou, 29 år, dottern Naomi, 4 år, och sonen Michael, 2 år.

Drömmer om: ”Att vi i hela familjen ska få vara friska livet ut. Och att min karriär fortsätter på det fina sätt som den har utvecklats. Jag har ingen dröm om att bli en världsartist. Jag tror på att lagom är bäst, men då gäller det också att sikta på mycket.”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen