Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 9 december 2019

Karin Granberg förlorade sin dotter: ”Jag är inte rädd för dödsfrågorna”

Svt:s doktor Karin Granberg, aktuell i Fråga doktorn vill påverka folkhälsan. Själv håller hon sig frisk med vedhuggning, älskar hockey – och norrländsk glesbygd!

 Karin Granberg har nu svarat på tittarfrågor i snart ett år i Svt:s ”Fråga doktorn”.
Karin Granberg har nu svarat på tittarfrågor i snart ett år i Svt:s ”Fråga doktorn”. FOTO: Janne Danielsson/SVT

Hur blev du ny husdoktor i Fråga doktorn efter Gunilla Hasselgren?

– Det gick ut ett mejl på Svt och någon tipsade om mig. Jag är egentligen mer bekväm med att verka utan att synas. Men grannens barnbarn som gjorde prao på hälsocentralen var nyfiken på hur man gör tv. Så vi for i väg till Umeå på vinst och förlust.

Och så fick du jobbet?

– Ja, och som vanligt tackade jag ja eftersom det innebar någonting nytt för mig. Utmaningen i Fråga doktorn är att jag kan påverka folkhälsan. Att utbilda folk i hälsa tycker jag är väldigt viktigt, att ge matnyttiga råd utan att föreläsa.

Läs också: 8 vackra julgranar att inspireras av

Vad jobbar du med annars?

– På Erikslids hälsocentral i Skellefteå. Och så är jag läkare under inspelningarna av Expedition Robinson i TV4. Det är roligt att få jobba i en helt annan miljö där man plötsligt behöver lösa saker där man står.

Vilken är den vanligaste frågan du får som läkare?

– Det beror ju på vad de söker för. Men den vanligaste frågan jag skulle önska att få är om vad man själv kan göra med sin diabetes eller vad det nu kan vara. Jag vill utbilda dem så att vi tillsammans kan komma fram till god hälsa.

Hur tar du hand om din egen hälsa?

– Jag var ute och klöv ved hela dagen i går, det är bra för hälsan. Jag går också mycket i skogen och gillar att cykla.

Du bor i ett torp vid havet i Västerbotten?

– Ja, ett klassiskt litet rött torp. Jag trivs att bo en bit utanför Skellefteå, då blir det lugn och ro i själen och jag har alltid älskat naturen.

Och när alla i din klass flyttade söderut flyttade du norrut?

– Ja, jag har bott i Gällivare i 21 år och även jobbat som läkare i riktig glesbygd i Lofoten i Norge. Då var det verkligen som den gamla tv-serien Doktorn kan komma.

Läs också: Baka gott till julen – våra allra bästa recept hittar du här!

1994 fick du en dotter som dog efter ett dygn. Hur har den tragedin påverkat dig?

– Efter den händelsen har jag aldrig varit rädd för att ta i dödsfrågorna. När jag jobbar med svårt sjuka har jag en dimension till och vet hur det är och känns. Jag har alltid tyckt det har varit bra att öppet prata om My eftersom det också kan hjälpa andra.

Vilken är den största höjdpunkten i ditt liv, förutom barn och barnbarn?

– SM-guldet i ishockey med Skellefteå 2013. Jag var lagets läkare i nio säsonger, och det var första SM-guldet för klubben sedan 1978.

Du vann också teckningstävlingen ‘Levande hav’ i Land 1976?

– Ja, jag målade en akvarell och var en av fem som vann och fick ta emot pris av kungen i Göteborg. Det gjordes frimärken av de vinnande bidragen. Men jag har inga kvar, bara diplomet.

Du har sagt att ditt jobb har gått ut över männen i ditt liv. Hur menar du?

– Att det är svårt att leva med en sån som jag som alltid liksom är sin profession. Jag har varit gift två gånger och förlovad tre, och alla mina män har varit mycket tålmodiga.

Hur ska en man vara för att få ditt hjärta?

– Oj, vilken fråga! Men den är ju bra, för jag är ju singel. Han ska vara ärlig, glad, snäll, flexibel och gilla utmaningar och livet.

Läs också: Så sköter du en azalea

Karin Granberg

Ålder: 58 år.

Bor: I ett torp mellan skogen och havet i Kåge utanför Skellefteå.

Gör: Specialist i allmänmedicin och speciellt inom företagshälsovård.

Aktuell: Är husläkare i Svt-programserien Fråga doktorn.

Familj: Sönerna Marcus, 31 år , Gustav, 28 år, Petter, 27 år, Nils, 24 år och Fredrik, 19 år. Barnbarnet Lo, 1 år. Sönernas flickvänner Caroline, Amanda och Isabella. Katterna Ozzy och Sigge.

Drömmer om: ”Det var en bra fråga… Jag är ju liksom bara. Men att fortsatt få uppleva saker och att min familj får vara frisk. Jag vill också åka på safari i Afrika och bli bättre på att köra motorsåg, för det är jag dålig på.”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen