Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 20 november 2018

Kattis Ahlström vill ge trygghet och hopp som Årets julvärd 2018

Valet av Årets julvärd i SVT var både otippat – och tryggt. Själv vill folkkära Kattis Ahlström förmedla hopp och värme till alla tittare på julafton. Och så är hon aktuell med en show om småprat.

 Kattis Ahlström är det oväntade valet som julvärd 2018.
Kattis Ahlström är det oväntade valet som julvärd 2018. FOTO: Stina Stjernkvist/SVT

Varken TV-journalister eller bettingsajter hade tippat programledarveteranen Kattis Ahlström som kandidat till Årets julvärd i SVT.

Men valet mötte positiva reaktioner på de flesta håll och hon ses som en trygg och okontroversiell person.

Vad vill du förmedla som julvärd?

– Jag kommer att prata om hopp, medmänsklighet och värme. För att jag tycker att det hör ihop med julen men också för att det känns extra viktigt just i år bland annat med tanke på klimathotet och att Sverige ännu inte har en regering.

Och du tror på mer snällhet?

– Ja, vi vet att många känner sig ensamma i Sverige, vi har hög psykisk ohälsa både bland barn och äldre. Jag tror det är dags att vi övar lite mer på att vara snälla.

Läs också: Stefan Einhorn: ”Det är korkat att inte vara snäll”

Och så gör du scendebut med en ny show om småprat tillsammans med din programledarkollega Niklas Källner?

– Ja, Niklas och jag har alltid haft så kul ihop och vi började tidigt spåna på att göra något sådant tillsammans. Vi är båda intresserade av hur man närmar sig olika sorters människor i olika situationer, samt att få prata om hur vi gör på våra olika vis. Det blir lite läskigt, men mest roligt.

Men själv lär du inte vara så bra på kallprat?

– Nej, hahaha. Jag försöker hellre komma en människa närmare in på livet genom att fråga om något personen är intresserad av. Men Niklas är väldigt bra på kallprat och har till och med skrivit en bok om det. Det är hans huvudpoäng i showen.

Antar att det blir en del mingel i ditt yrke, hur bär du dig åt då?

– Man kanske inte kan tro det, men jag har faktiskt också en väldigt blyg sida och som plötsligt kan slå till. Så har det varit ända sedan jag var liten. Mingel är inte så kul, men jag gör mitt bästa.

Du slog igenom redan som 23-åring i SVT:s stora lördagsunderhållning ”7 till 9” – trots att du egentligen inte vill bli programledare?

– Nej, jag var inne på att bli barnläkare eller att arbeta med barn på något sätt. Men så blev jag reporter och erbjöds att leda ”7 till 9” med Claes Åkeson. Egentligen helt vansinnigt att två 23-åringar fick den chansen på bästa sändningstid. Det blev starten på en ny karriär för mig.

Ja, sedan dess har du lett allt från Melodifestivalen till morgon-TV olika TV-galor och ”Uppdrag granskning”. Vad har varit roligast hittills?

– Eurovision Song Contest 2000. Dels för att det var så kul att jobba med Anders Lundin och just det året satsades det hårdare på arrangemanget och programmet blev mer poppis.

Vilka är dina starkaste intryck från inspelningen av ”Arvinge okänd”?

– Jag brinner allra mest för barnfrågor, var ju generalsekreterare på BRIS i flera år. Det värsta var en pojke som lämnades ensam i Sverige, han hade dessutom Downs syndrom.

Hur påverkas du av ödena ni beskriver?

– Jag känner stor empati för dem i programmet som drabbats. Det måste vara plågsamt att inte veta och inte få svar. Det känns bra att bidra till att anhöriga får sin saknade pusselbit.

Vilken är din favoritplats i Sverige?

– Mölle i Skåne, inte så långt från där jag växte upp i Lund. Det är så vackert. Jag har alltid bott i städer, men skulle absolut kunna tänka mig att bo på en gård på landet.

Vad hittar man aldrig i ditt kylskåp?

– Inälvsmat, då får ni leta långt där inne (skratt). Jag äter inte kött, men köper det när barnen kommer eller jag ska ha gäster.

Vad önskar du att du hade vetat som 15-åring?

– Att jag inte kommer bli längre än mina 1,77 meter. När jag växte om matteläraren redan i femman blev jag lite skraj, avslutar Kattis Ahlström med ett skratt.

Läs också: Börja släktforska – 30 bra frågor du ska ställa din mormor

Drömmer om en sommarstuga

Namn: Kattis Ahlström.

Aktuell med: Turné med showen ”Let´s Talk” tillsammans med programledarkollegan Niklas Källner från ”Arvinge okänd”.

Ålder: 52 år.

Familj: Barnen Ebba, 22 år, och Love, 20 år.

Bor: I en lägenhet på Kungsholmen, Stockholm.

Intressen: Musik – både att spela själv och lyssna, läsa böcker, springa, gå på teater och olika föreställningar.

Drömmer om: Vill ha en sommarstuga i Skåne eller Stockholms skärgård.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen