Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 1 mars 2019

Kevin Kryle i Nedsläckt land

Internet och mobilnätet slås ut. Affärerna stänger och vattnet försvinner. För deltagarna i SVT-experimentet Nedsläckt Land väntar tolv dagar utan tillgång till elektricitet, mat och vatten.

– Jag hoppas att folk förstår budskapet i varför de har skapat serien, säger deltagaren Kevin Kryle.

 Hur skulle du klara dig flera dagar i sträck utan ström? Få svenska medborgare har förnödenheter i beredskap, som skulle behövas vid ett strömlöst samhälle.
Hur skulle du klara dig flera dagar i sträck utan ström? Få svenska medborgare har förnödenheter i beredskap, som skulle behövas vid ett strömlöst samhälle. FOTO: SVT

Sverige är ett högteknologiskt land som är mycket sårbart för en samhällsstörning. Men kanske inser vi inte hur sårbar vår vardag är förrän vi fått uppleva det på riktigt.

I SVT:s nya serie Nedsläckt land får vi under sex avsnitt följa tio deltagare som under tolv dagar bor uppdelade i två olika hus. Att de ska leva under scenariot att elen på grund av en solstorm försvinner i hela Sverige en längre tid har de ingen aning om när de först kommer dit.

– Jag hade noll koll på vad som skulle hända. Vi trodde att det skulle vara semester i två veckor. Det lät ju skönt, tänkte jag, berättar deltagaren Kevin Kryle, som vanligtvis arbetar som musikproducent i Stockholm.

Läs också: Därför är det bäst att bo på landet – när krisen kommer

Förnödenheterna börjar ta slut

 36-åriga Kevin Kryle, ursprungligen från Göteborg, var en av tio deltagare i experimentet.
36-åriga Kevin Kryle, ursprungligen från Göteborg, var en av tio deltagare i experimentet. FOTO: SVT

När all ström försvinner under första kvällen tacklade de flesta deltagarna situationen med en viss ”det löser sig”-inställning.

– Jag blev inte förvånad kan jag inte påstå. Det har ju hänt förr att strömmen går. Men när det inte var någon ström dagen efter och när vattnet försvann, då förstod jag att det hade med experimentet att göra, säger Kevin.

Kevin beskriver sig själv som en riktig stadsmänniska. Han tycker dock att han höll sig ganska lugn den första tiden.

– Det var först när man insåg att det inte fungerade på fler ställen, att man inte hade nytta av betalkort eller någonting. Då började man tänka att det kommer en dag då våra förnödenheter tar slut.

Läs också: 10 saker du behöver veta för att klara krisen bättre

Krävde samarbete

 ”Var är proppskåpet?”. Deltagarna i experimentet visste inte att strömavbrottet var den verkliga utmaningen, som skulle pågå i tio dagar.
”Var är proppskåpet?”. Deltagarna i experimentet visste inte att strömavbrottet var den verkliga utmaningen, som skulle pågå i tio dagar. FOTO: SVT

Forskarna som uttalar sig i serien poängterar flera gånger hur värdefullt ett sådant här experiment är för deras forskning inom krisberedskap. Trots meningsskiljaktigheter var gruppdeltagarna tvungna att upprätthålla ett gott samarbete.

– Överlag så var det en väldigt bra sammanhållning och vi tog oss fram tillsammans. Men det fanns de som inte klarade av hela experimentet utan klev av. Jag blev snarare förvånad när det var slut, jag hade nog kunnat köra på en vecka eller två till, säger Kevin.

Har experimentet lett till att du gjort några praktiska förändringar i din vardag?

– Jag är nog den sämsta på att preppa. Så nej, tro det eller ej så förlitar jag mig fortfarande på Seven Eleven runt hörnet. Jag har inte köpt en vevradio eller ett kriskit. Det borde man kanske göra.

Alla delar av Nedsläckt land finns på SVT Play.

Så kan krisen drabba Sverige

En kris kan göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig.

– Värmen försvinner.

– Det blir svårt att laga och förvara mat.

– Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.

– Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.

– Det går inte att tanka.

– Betalkort och bankomater fungerar inte.

– Mobilnät och internet fungerar inte.

– Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.

– Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.

Källa: MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen