Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 6 december 2018

På spåret-aktuella Kjell Wilhelmsen drabbades av bröstcancer

Skådespelaren Kjell Wilhelmsen tävlar i SVT:s På spåret igen. Dessutom jobbar han för att män ska förstå att de också kan drabbas av bröstcancer.

 Skådespelarkollegan Eric Ericson och Kjell kompletterar varandra bra i På spåret.
Skådespelarkollegan Eric Ericson och Kjell kompletterar varandra bra i På spåret. FOTO: Foto Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

För tredje gången deltar Kjell Wilhelmsen i SVT:s På spåret tillsammans med skådespelarkollegan Eric Ericson.

Men det var 2012 som Kjell ett folkligt genombrott som Glenn i SVT-serien 30 grader i februari.

Hur har den rollen påverkat dig?

– Jag påminns om Glenn varje dag. Det är blickar hela tiden, och ofta vill någon prata lite. Men det är bara positivt, jag gillar att träffa människor. Enda baksidan är att jag inte kan bli sur eller arg, då får jag höra det direkt.

Varför blev Glenn så populär, tror du?

– Det är nog för att han är lätt att sympatisera med. En ensam man som inget hellre vill ha än kärlek men inte vet hur han ska göra.

Vad tror du förklaringen till att 30 grader i februari blev en så stor tittarsuccé?

– Den kom helt rätt i tiden, och precis som Vår tid är nu fångade den in vardagliga händelser och mänskliga och familjära problem, så att många kunde känna igen sig.

Tidigare i höst sågs du som en bufflig polisutredare i SVT-serien Springfloden. Vilken slags roll är mest intressant att göra?

– Alla, egentligen. Men det gäller att hitta hjärtat i figurerna, för då går det hem hos folk. Det har jag märkt.

Läs också: Julens mysigaste tv-program – guldkornen du inte får missa!

Drabbades av bröstcancer

Är du frisk från bröstcancern du drabbades av för några år sedan?

– Nej, först om tre år kan jag bli friskförklarad. Till dess äter jag hormonmediciner som motverkar. Jag försöker att inte tänka på cancern, men det gör man ju ändå hela tiden. Jag jobbar mycket för att hålla borta tankarna.

Varför pratar du gärna om cancern helt öppet?

– För att män måste förstå att de faktiskt också kan få bröstcancer. Själv gick jag i över ett år med en knöl i bröstet, vilket gjorde att cancern spred sig till lymfkörtlarna.

Hur gör du för att öka kunskapen om cancer hos män?

– Jag har varit ambassadör för Cancerfonden i tre år och vill få svenska män att sluta skämmas och börja prata om sina sjukdomar.

Nu är det dags för På spåret igen. Hur lade ni upp taktiken den här gången?

– Det enda vi sa var att inte rycka bort oss så mycket, tidigare har vi varit ganska aggressiva på draget. Vi ville vara mer säkra på svaret innan vi rycker.

Pluggar man på som en galning innan?

– Nej, man får lita till allmänbildningen. Min kommer från att jag alltid har läst dagstidningar, kollat på nyheterna och läst mycket böcker.

Vilka är era specialområden?

– Eric är extra vass på mat och historia, och jag på idrott, musik och historia. Geografi är faktiskt vår svagaste grej.

Vilken samhällsfråga engagerar dig mest?

– Nätmobbning, jag har ju två döttrar. Det är fruktansvärt. Nu behöver man ju inte vara på plats i skolan för att bli mobbad. På Backateatern i Göteborg spelar vi ofta för barn och ungdomar med ambitionen att ge dem sunda värderingar.

Läs också: Här är första bilderna från Vår tid är nu säsong 3

Kjell Erland Wilhelmsen

Ålder: 51 år.

Bor: I Göteborg.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Tävlar i SVT:s På spåret.

Familj: Döttrarna Saga, 16 år, och Mira, 7 år, och änglabarnet Valdemar som dog några veckor före beräknad födsel.

Drömmer om: ”Att få vara frisk, det är det enda jag känner att jag vill. Är man sjuk spelar det ingen hur mycket pengar man har på banken. Det där kommer naturligtvis från min cancer. Jag har inga drömmar om Hollywood, det räcker gott om jag alltid utmanas i jobbet.”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen