Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 2 november 2018

Kostymören berättar: Så återskapade vi klädmodet i ”Vår tid är nu”

I andra säsongen av SVT:s dramaserie Vår tid är nu kastas vi in i det rockiga, fartfyllda 1950-talet. Med vippiga kjolar och markerade midjor, nylonskjortor och tvåknäppt kavaj, har kostymören Marie Flyckt försökt gestalta tidsepoken så mycket det bara går.

 Källarmästaren Peter Löwander i Vår tid är nu bär en tvåknäppt kavaj och systern Nina en dress med markerad midja.
Källarmästaren Peter Löwander i Vår tid är nu bär en tvåknäppt kavaj och systern Nina en dress med markerad midja. FOTO: SVT

Listan blir lång när vi ber kostymören Marie Flyckt att beskriva det typiska 1950-talsmodet. Den trogne Vår tid är nu-tittaren har förmodligen redan lagt märke till en rad av de populära 1950-talsplaggen i rutan.

– Kostymbyxorna blir smalare och kortare. De dubbelknäppta kavajerna försvinner och det blir tvåknäppt kostym, nylonskjorta och smal slips. Det är vida kjolar med tydlig midja, axelvaddarna försvinner och modet är mycket slankare. Det blir extremt smala skor, sylvassa klackar och spetsiga pumps, säger Marie Flyckt, som är kostymdesigner med huvudansvar för kläderna i Vår tid är nu.

Läs också: Fyra tidsmarkörer i Vår tid är nu

Nina och Calle i Vår tid är nu

Gamla modeideal utmanades när långbyxan började bäras av fler kvinnor och ett särskilt tonårsmode började växa fram. Steget från det eleganta 1940-talet var stort och märks främst på Nina och Calles kläder, där ”Rock’n’roll-modet” börjar leta sig in.

– Jag är väldigt förtjust i en grön chiffongklänning som Nina har på sig. Även Ester och Helgas klänningar i femte avsnittet är fantastiska. De är olika typer men väldigt mycket 1950-tal, säger Marie Flyckt.

Läs också: Därför älskar vi de kvinnliga karaktärerna i Vår tid är nu

Enormt arbete bakom

Kläderna i serien är köpta från second hand- och vintagebutiker, nysydda efter förlagor eller lånade från SVT:s och stadsteaterns kostymförråd. Bakom varje karaktär och statist ligger ett gediget arbete för att pricka in de rätta tidsmarkörerna.

– Vi har haft två personer som enbart har jobbat med statisterna. I början var det mycket ändringar och lagningar, men det blev ett allt större utbud av kläder ju längre fram vi kom i tiden. Det har varit ett jättejobb, men fantastiskt kul. En otrolig resa att få vara med om, säger Marie Flyckt.

Men den största utmaningen kom inför inspelningarna av den kommande tredje säsongen.

– Det var en tuff omställning att gå från det otroligt vackra 1940- och 1950-talet till att kliva in i sent 1960-tal. Då har tonårsmodet blommat ut, det är lagade kläder och militärmode. Det var en utmaning, säger Marie Flyckt.

Läs också: Så förvandlades Göteborg till Stockholm i Vår tid är nu

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen