Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 17 september 2019

Kristoffer Appelquist: Sverige har fyra sorters humor

Väderstreck har större betydelse än stad och land. Det menar tv-aktuelle komikern Kristoffer Appelquist när han delar in svensk humor i fyra ben.

 Ståuppkomikern Kristoffer Appelquist reder ut vad som skiljer humorn åt mellan olika delar av landet.
Ståuppkomikern Kristoffer Appelquist reder ut vad som skiljer humorn åt mellan olika delar av landet.

– Stockholmare vill att man drar skämt om Slussenbygget, men jag är mer intresserad av Kirunaflytten, säger Kristoffer Appelquist.

Svensk ståupphumors anfader Kristoffer Appelquist har genom åren synts i en rad TV-program: Parlamentet, Babben & co, Lilla landet lagom, På spåret och Hårdvinklat, för att nämna några.

I höst leder han SVT:s satirprogram Svenska nyheter och är mån om att inkludera fler än 08:orna.

– Det är en balans, för många bor i storstan men desto fler bor i landsbygd.

Läs också: 10 saker att ha koll på om du träffar en bonde

Olika humor i landet

Kristoffer Appelquist är uppvuxen i Malmö och har spenderat 20 år med familjeliv i Sunne, Värmland. Han har turnerat med en rad olika föreställningar och ser tydliga skillnader gällande vilken humor som fungerar i olika delar av landet.

– Man kan tro att lantisar har sin egen humor, och stadsbor sin. Men det är snarare skillnader i ost och väst, norr och söder.

Skåningar säger som det är

– På västkusten tycker man om överdrifter och vitsar. I norra Sverige är man mer för underdrifter, liknande britternas torra och svarta humor, säger Kristoffer Appelquist.

Stockholmarna är självupptagna och vill höra skämt med för dem hög igenkänning, till exempel hatobjektet Slussenbygget. I södra Sverige säger man exakt som det är, utan krusiduller, menar Kristoffer Appelquist.

– Humorn i Skåne, Småland och Halland har kontinentala influenser. Man antyder inte utan säger som det är.

Flyttade från Sunne

För två år sedan flyttade Kristoffer Appelquist från Sunne till Stockholm av praktiska skäl. Hans barn från en tidigare relation hade vuxit upp och flyttat hemifrån, och en ny liten var på väg. Kristoffer ville hinna med både jobbet i TV-huset och lämningarna på dagis.

– Jag saknar ingenting utan ser tillbaka på mina år i Malmö och Sunne och konstaterar att de varit del av olika stadier i livet. I höst ska jag lägga energi på Svenska nyheter och försöka återspegla vad det snackas om i hela landet.

Kristoffer Appelquist satirprogram ”Svenska nyheter” har premiär i SVT den 20 september.

Läs också: Nya Oatly-reklamen upprör svenska bönder: ”Fullkomligt bakvänt”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen