Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 4 november 2018

Kyle Johnson tog hem segern i ”Allt för Sverige” 2018

Frikyrklige mellanstadieläraren Kyle Johnson från Minnesota i USA visste länge inte ens om att han har svenskt påbrå. Nu står han som vinnare i säsong 8 av SVT:s långkörare Allt för Sverige.

 Kyle Johnson tog hem segern i SVT:s Allt för Sverige.
Kyle Johnson tog hem segern i SVT:s Allt för Sverige. FOTO: Magnus Liam Karlsson/SVT

Kyle Johnson, 29, från Independence i Minnesota tog på söndagskvällen hem segern i tävlingsprogrammet Allt för Sverige på SVT. I åtta veckor har han och de andra deltagarna rest runt i Sverige för att finna sina svenska rötter. Kyle visste inte ens om att han har svenskt påbrå förrän hans kusin ansökte till programmet.

– Min kusin blev aldrig uttagen, men jag tyckte det lät som en cool chans att få veta mer så jag ansökte också, säger Kyle Johnson.

Släkten utvandrade från Västergötland

Kyles svenska ättling Gustaf utvandrade från Grolanda i Västergötland till USA på 1800-talet. När förfädernas farm blev till salu för några år sedan köpte Kyle den för att bevara inom släkten.

Förstapriset i Allt för Sverige är en svensk släktträff. Kyle var inte beredd på vad han skulle möta efter den sista och avgörande duellen. I ett rum satt 200 svenska släktingar och väntade på honom.

– The Johnsons i USA vet hur man fixar en bra fest, men upplevelsen av att komma in i ett rum med alla dessa människor som är släkt med mig var galen! Jag var helt tagen av det. Jag kände en omedelbar koppling till dem och massa kärlek.

Läs också: Ashley Mullinax löste släktgåtan i ”Allt för Sverige”

Synen på svenskar stämde

Innan Kyle åkte till Sverige för att delta i programmet hade han föreställningen om att det är världens vackraste land, någonting som visade sig stämma. Så väl arkitektur som natur och skärgård levde upp till hans förväntningar. Vad som också visade sig stämma var ryktena om svenskars försiktiga och tillbakadragna sätt.

– Svenskar och amerikaner har olika mentalitet. I min hemstad kan jag gå till parken och utan problem börja spela volleyball med några jag inte känner, eller sätta mig ned vid en familj som har en bbq. I Sverige håller man sig på sin filt och tar inte alls samma kontakt med varandra, säger han.

– Minnesota är samtidigt ökänt för att vara en plats där man håller sig till de sina, medan man i övriga USA kan träffa nya bästa vänner sent i livet. Jag kan se likheterna med Sverige här, säger Kyle.

Läs också: Lär dig tyda dina gamla fotografier

Har tagit upp kontakten med släkten

Nu är Kyle tillbaka i sin hemstad Independence. Som lärare och idrottstränare är han ett välkänt ansikte, ändå har hans medverkan i svensk reality-tv inte rönt särskilt mycket uppmärksamhet.

– Mina elever vet att jag tog ledig från jobbet för att åka till Sverige men de har inte frågat så mycket mer. Det har däremot varit mycket skratt från vänner och familj över mina smöriga repliker. Ingen är förvånad över att jag vann, säger han.

Läs också: 30 bra frågor du ska ställa till din mormor

Ett av de starkaste minnena Kyle har från inspelningarna är när deltagarna besöker en familj som har invandrat till Sverige från Somalia. Att höra deras historia om flykt och svårigheter med att komma till rätta i ett nytt land berörde honom.

– Jag tror att allt du upplever i livet formar dig. Det vore därför arrogant att säga någonting annat om programmet. Jag har fått en annan syn på hur det är att komma från en annan kultur och bakgrund. Jag kan sympatisera med andra människors kamp.

Och hur blev det då med släktbanden, har de stärkts?

– Jag kommer definitivt vilja åka tillbaka till Sverige. Min familj i USA skulle också älska att få uppleva det jag har gjort. Jag har fortfarande kontakt med en del svenska släktingar. Många av dem skriver till mig då och då. Robin, den första svenska släkting jag fick träffa i programmet, pratade jag med så sent som i går.

Läs också: Därför är du troligen inte vallon

Kyle Johnson i Allt för Sverige gillar äventyr

• Kyle Johnson, 29, är en mellanstadielärare från Independence, Minnesota, samma plats som hans svenska förfäder emigrerade till.

• Kyle är frikyrklig och sparar sin oskuld tills att han träffar den kvinna han vill gifta sig med.

• Han är också en kille som gillar äventyr och tillbringar gärna mycket tid i naturen.

• Kyle ville komma till Sverige för att se landet som han föreställde sig vara det vackraste i hela världen.

• Kyles släkt kommer från Västergötland.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen