Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 19 september 2018

Lisa Lemke: Jag vill göra modern hemkunskap för vuxna!

Falkenberg

Lisa Lemke skulle bli bonde men blev i stället framgångsrik matkreatör. Med sin nya SVT-serie Timjan, tupp och tårta hoppas hon få fler svenskar att bli smartare konsumenter och laga mer mat hemma.

 Matkreatören Lisa Lemke älskar sitt liv på den halländska landsbygden.
Matkreatören Lisa Lemke älskar sitt liv på den halländska landsbygden. FOTO: Magnus Carlsson/SVT

Vad är bra mat för dig?

– Råvaror som man vet var de kommer ifrån, och vilken påverkan de haft på moder jord. Vet man varför maten ligger på bordet blir det också lättare att ta tillvara allt.

Du tror att mer lokal mat skulle minska matsvinnet?

– Ja, när man vet att frukostyoghurten kommer från mjölkgården på andra sidan vägen, blir man ju inte supersugen på att slänga något av den.

Du är matkreatör och restaurangägare och har skrivit flera kokböcker. Vilken är din matfilosofi?

– Samma sak där, grundregeln är att det ska vara hållbara råvaror. Att inte slänga något, det är dåligt även för din plånbok. Jag föredrar också enkel mat, att trolla ihop en rätt av något man inte trodde fanns.

Vilken är din favoriträtt?

– Jag älskar jag pizza och skulle på riktigt kunna äta det varje dag. Jag har alltid gillat brödmat och pizza kan man variera på så många olika sätt.

Läs också: Marko ”Markoolio” Lehtosalo: ”Det är härligt att odla sin egen mat”

Du och din man har till och med en egen pizzeria på gården?

– Ja, vi älskar båda mat och lagar rustika pizzor i vår vedeldade ugn. 2-4 gånger per månad eldar vi igång ugnen och ställer ut skylten på Skrea Backe, innan dess lägger vi ut öppettiderna på Facebook.

Lantbruk och hållbarhet är dina hjärtefrågor?

– Ja, jag brinner jättemycket för lantbruk! Jag är uppvuxen i Skillingaryd i Småland och var ofta på en bondgård en bit bort. Jag var där så mycket att mamma hotade med att ställa upp en säng där.

Stämmer det att du samlade på ko-namn?

– Ja, jag samlade dem ur insemineringskataloger och var helt inställd på att bli bonde. Och hand i hand går ju hållbarheten, som ju är viktig så att vi kan få ha vår jord kvar.

Vilken är den vanligaste frågan du får kring matlagning?

– Hur länge olika matvaror håller. Det är som att vi har tappat självsäkerheten i köket. Förr visste vi hur ett ägg eller mjölk luktar när det är fräscht nog.

Läs också: Så länge håller olika livsmedel i frysen!

Vilken samhällsfråga engagerar dig mest?

– Alla människors lika rätt. Jag blir förbannad över orättvisor. Och när det gäller integration är mat faktiskt jättebra. En middag är bästa sättet att bygga broar.

Läs också: Gunnel och Susanne: Folk köar för att gå våra matvandringar

Sedan sex år tillbaka bor du i Skrea backe i Halland. Hur hamnade du där?

– Vi bodde inne i Falkenberg men drömde om att bo på landet och bli självförsörjande, i alla fall till viss del. Vi hade vänner i Skrea backe och blev förälskade i byn. När prästgården blev till salu slog vi till direkt.

Vad är det bästa med att vara lantis?

– Man blir väldigt mänsklig och stark av att bo på landsbygden, det är närmare till människorna och livet och man mår så himla bra. Barnen kommer nog få en bra grundtrygghet.

 Tillsammans med Zeina Mourtada, Sandra Mastio, Jimmy Brorsson och Emma Lindquist ska Lisa Lemke lära oss laga mat.
Tillsammans med Zeina Mourtada, Sandra Mastio, Jimmy Brorsson och Emma Lindquist ska Lisa Lemke lära oss laga mat. FOTO: Magnus Carlsson/Svt

Vad kommer tittarna att få uppleva med dig som programledare i nya SVT-serien Timjan, tupp och tårta?

– Det blir en slags modern hemkunskap för vuxna med allt från grunderna i matlagning, konsumentupplysning och blindtester. Och mycket matglädje med all världens mat. Förhoppningsvis blir tittarna bättre konsumenter och börjar laga mer mat hemma.

Hur var det att spela in serien hemma hos dig?

– Jag gillar och är van vid att ha mycket folk hemma eftersom vi har pizzerian med tusentals gäster varje år på gården.

Lisa Lemke

  • Aktuell: Programledare för nya SVT-serien Timjan, tupp och tårta.
  • Ålder: 37 år.
  • Bor: I en gammal prästgård från 1907 i Skrea backe utanför Falkenberg i Halland.
  • Familj: Kocken Marcus Nordgren, 43 år, barnen Lilly, 6, år och Hjalmar, 3 år. Hunden Stilton, katterna Svecia och Turbo, tupp, höns, bin och sommarfår.
  • Drömmer om: ”Att familjen får vara frisk, att jag blir 123 år och att jag får vara bonde på riktigt någon gång, jag vill få äga en traktor”.

Läs också: Spana in klippet på kossan Lotta som sparkar boll!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen