Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 8 januari 2019

Mandelmanns tvingades slakta alla gårdens får

Djupadal

Sommarens svåra torka tvingade Mandelmanns till ett tungt beslut: Att nödslakta alla sina får, lamm – och favoritkon Snönos.

 Torkan i somras innebar ett hårt slag för Marie och Gustav Mandelmann.
Torkan i somras innebar ett hårt slag för Marie och Gustav Mandelmann. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD

Det är mer sorg och bekymmer än vi är vana att se i den nya säsongen av Mandelmanns gård, på tisdagkvällarna i TV4.

För i maj kom plötsligt hettan som sedan varade hela sommaren. Den fick de annars så positiva makarna Mandelmann att bli allt mer oroade.

– Det var fruktansvärt, den värsta torka vi har upplevt under våra 23 år här. Och Österlen var den mest torkdrabbade platsen i Sverige, säger Marie.

Inte en droppe regn

Hon och Gustav kunde bara se på när solen och hettan torkade bort betet för deras djur. Inte en droppe regn föll och till slut blev läget akut.

– Vi hade att välja mellan att köpa in dyrt foder från Kanada eller börja slakta bort fåren, berättar Marie.

Fick slakta hela fårflocken

De valde det sista och tvingades med sorg i hjärtat att i förtid slakta hela sin fårbesättning som de med möda och kärlek hade byggt upp från grunden. Totalt 80 tackor och drygt 100 lamm fick slaktas i omgångar under hösten.

– Det var så tungt och sorgligt. Och skrämmande med den extrema värmen, grundvattnet sjönk och markerna såg brända ut. Inte kom det något regn på hösten heller. Man blir väldigt orolig för framtiden, säger Gustav.

Träden räddade korna

Korna klarade sig något bättre utom favoritkon Snönos vars mjölk sinade och hon fick nödslaktas, liksom en stor tjur.

En orsak till att gården ändå hade lite foder till sina kor var att makarna Mandelmann inte hade klarat att följa Jordbruksverkets regler för betesmarker till punkt och pricka.

– Nej, vi hade inte hunnit ta bort alla små träd och buskar som vi var ålagda att göra och det blev räddningen i torkan. Vi kunde ta av löven och ge korna så att de slapp svälta, säger Gustav.

Lider med drabbade bönder

Han och Marie betonar att de inte är de värst drabbade utan de bönder som tvingats ta lån för att klara torkans effekter och är på konkursens brant.

– Jag tror inte alla förstår hur allvarligt läget är för Sveriges bönder, det är väldigt, väldigt allvarligt. Och får vi en sommar till som denna blir det katastrof, säger Marie.

Läs också: Larmrapport: 75 procent av svenska bönders inkomst torkade bort

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen