Mandelmanns nya får höll på att ta knäcken på dem!
Gustav och Marie Mandelmann älskar sina nya pälsfår. Men i 2020 års säsong i TV4 tar de ulliga djuren nästan knäcken på dem.
Nu bänkar sig återigen en miljonpublik framför tv:n varje tisdagskväll.
Då sänds nämligen serien om de omåttligt populära småbrukarna Mandelmanns på Djupadals gård på Österlen.
Oro för klimatet
Det är säsongen som spelades in under 2019. Den inleds på våren med oro för klimatet och att 2018 års extremt torra och heta sommar skulle upprepas.
Då tvingades Gustav och Marie att skicka i väg alla sina får till slakt när betet torkade bort.
Läs också: Mandelmanns tvingades slakta alla gårdens får
Klarar magert bete
Så i år testar de nya grepp för att bättre klara en torr sommar.
Till exempel har de skaffat gotländska pälsfår som klarar sig bra även på magra betesmarker. Och som ger fin ull och päls.
Gustav och Marie blev stormförtjusta i de ulliga, gulliga pälsfåren.
Läs också: Fia Söderbergs Ullförmedlingen ser till att svensk ull kommer till nytta
Pälsfåren rymde
Men de överraskades av hur annorlunda fåren betedde sig jämfört med deras tidigare djur. (av Svearasen – en korsningsras mellan texel, finull, och mjölkfår).
– Ja, de nya pälsfåren är riktiga utbrytarkungar, berättar Gustav och skrattar.
Men det var inte alltid lika kul när de gotländska pälsfåren gång på gång rymde.
– Nej, vi hade mycket vedermödor med dem, fick springa efter dem många gånger, säger han.
Skadade äppelträden
De hann också göra en hel del skada – i maskopi med gårdens nya angoragetter.
– Ja, de skadade flera av äppelträden svårt. Getterna var smartare än fåren och ställde sig på bakbenen och lyckades bända ned grenar som sedan också fåren kunde äta av, berättar Gustav.
Men till slut lyckades gårdens vallhundar få pli på de rymningsbenägna fåren.
– Ja, i dag är de så fogliga och har lärt sig att det är hundarna som bestämmer, säger Gustav.
Läs också: Mandelmanns får sitt första barnbarn
Schysst djurhållning
I första avsnittet av årets säsong talar han om sin och Maries syn på djurhållning. Att den ska vara mer på djurens villkor.
– Många djur i vår västerländska värld föds upp enbart för att dödas och ätas upp och det är snurrigt. Vi måste hitta en balans. Äta mindre kött men väldigt schysst kött, vilket är bra även för klimatet. Jag tror att alla fattar vad jag menar, säger han.
– Jag tycker att det ska vara schyssta villkor som gagnar både djuren och oss.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.