Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 12 november 2019

Marianne Mörck

Med rollen ”Bigge” i Svt-serien Bonusfamiljen har Marianne Mörck gått och blivit folkkär. Angenämt, förstås. Men van sedan barnsben att inte vara något speciellt har hon svårt för komplimanger.

 kådespelaren och sångerskan Marianne Mörck har vid 69 års ålder blivit folkkär – nu ska hon vara julvärd i Svt julen 2019!
kådespelaren och sångerskan Marianne Mörck har vid 69 års ålder blivit folkkär – nu ska hon vara julvärd i Svt julen 2019! FOTO: Janne Danielsson/Svt

Som stjärna på Malmö Opera har Marianne Mörck i många år varit en uppskattad kändis i Skåne. Nu har hela Sverige fått upp ögonen för henne.

Det började med rollen som receptionist i Wallander-filmerna, men genombrottet kom med rollen som ”Bigge” i Bonusfamiljen.

Hur var det att spela mamma ”Bigge”?

– Precis som med andra roller kliver jag in i ”Bigge” så att jag till slut liksom blir henne på riktigt. Det där är sedan jag var barn. Jag lekte alltid olika roller, för det var så roligt att vara en annan ett tag.

Lill-Babs, din partner i Bonusfamiljen, gick bort förra året. Hur var det för dig att mista henne?

– Hemskt, förstås. Hon hade världens största hjärta och var så otroligt generös. En kort tid innan Lill-Babs dog sågs vi här i Malmö. Vi åt thaimat i kartonger och flinade och hade oss.

Läs också: Så sköter du din azalea

Hur är det att ha blivit riktigt folkkär på ålderns höst?

– Det är förstås roligt. Men jag har också svårt för allt det positiva jag får höra, jag har ju inget behov av att framhäva mig själv. Jag är nog livrädd för att inte räcka till, att människor ska bli besvikna om de ser mig i verkligheten.

Har det att göra med att du blev bortadopterad som barn?

– Ja, kanske. Jag hade inga syskon och ingen släkt. Jag vande mig vid att vara själv och att liksom inte vara något speciellt. Jag blev trygg i min ensamhet, och nu har jag bott ensam i 14 år efter mitt senaste förhållande. Det är en fest som heter duga!

Men du har ju ändå katten Pysen. Är du en djurvän?

– Något så in i norden! Jag har en dröm om att bo på en gård och ta hand om alla hundar och katter som ingen vill ha. Jag och Pysen sover sked på nätterna.

Du har högt blodtryck för att du jobbar för mycket. Vad gör du åt det?

– Dubblar dosen. Det rådet fick jag av min läkare. Jag hade 197 genom 119, och nu har jag 143 genom 85. Att dra ner på tempot går inte, att jobba och gå in andra karaktärer är alldeles för roligt.

Vilken av dina egenskaper är du mest nöjd med?

– Att jag är glad. Det hjälper mot allt annat. Sjukdomar, sorger, orättvisor och allt. Jag landar alltid på den glada sidan, jag har fått den gåvan av min biologiska mamma.

Du bor i en villa vid Öresund. Hur mycket påtar du i trädgården?

– Inte så mycket. Men jag har planterat lavendel vid huskanten så att det luktar gott, och har ganska många krukor med blommor och grönväxter.

Läs också: Saftiga revbensspjäll till jul – recept!

Varför samlar du på Kinderäggfigurer?

– För att jag fick två när jag satt barnvakt. Sedan var det igång. Nu har jag över 30 000. Jag är en typisk jungfru som samlar. Jag har ett rum i huset med bara figurer, och hela ena väggen i tvättstugan.

Marianne Gun Iris Mörck

Ålder: 69 år.

Bor: I villa i Bunkeflostrand i Skåne.

Gör: Skådespelare, sångerska, regissör och föreläsare.

Aktuell: Som julvärd i Svt julen 2019.

Familj: De vuxna barnen Malin och Peter och två barnbarn. Katten Pysen.

Drömmer om: ”Att få möjlighet till att måla i akryl ordentligt. Men då kan jag inte göra något annat, jag måste bara vara i de tankarna. Det går inte att sjunga ‘Putte du är min ögonsten’ någonstans och sedan åka hem och måla en björk. Jag är en stor beundrare av Lars Lerin, jag skulle vilja krypa in i hans seende och sinne.”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen