Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 29 oktober 2019

Mästerskaparna på SVT visar upp heta Slöjdsverige

Sju amatörslöjdare reser till fem svenska orter med stark tradition av konsthantverk. I SVT:s höstnyhet ”Mästerskaparna” tävlar de i hantverksskicklighet och formgivning.

 De tävlande i ”Mästerskaparna” på SVT reser till en ort med en stark tradition av ett specifikt konsthantverk. På plats träffar de en expert om området och får tävla i ett av de fem momenten.Pernilla Månsson Colt leder programmet och designern Samir Alj Fält dömer.
De tävlande i ”Mästerskaparna” på SVT reser till en ort med en stark tradition av ett specifikt konsthantverk. På plats träffar de en expert om området och får tävla i ett av de fem momenten.Pernilla Månsson Colt leder programmet och designern Samir Alj Fält dömer. FOTO: Ulrika Malm/SVT

”Intresset för formgivning och skapande har aldrig varit hetare än just nu. Runt om i landet finns tusen och åter tusen lovande konsthantverkare, och vi ska hitta den bästa” lyder introt till SVT:s nya tävlingsprogram ”Mästerskaparna”.

– Det är en tävling på blodigt allvar, bokstavligt talat då det gått åt mycket plåster, säger programledare Pernilla Månsson Colt.

Läs mer: Få tips och idéer på eget hantverk på Land Fixat

Slöjdande ligger i tiden

Inspelningen har skett på fem svenska orter med starka slöjdtraditioner. I Leksand tävlar deltagarna i träslöjd, på Tärnsjö garveri är det dags för läder och på Formakademin i Lidköping väntar moment med keramik.

– Deltagarna är orädda amatörer som kastat sig in i tävlingen. Det är flera nya arbetssätt för dem och vi får följa deras utveckling, många bli kaxigare med tiden, säger designern Samir Alj Fält som är programmets domare.

– Programmet bygger på svenska traditionella konsthantverk. Vi vill berätta någonting om varje orts historia. Slöjd är inte längre någonting mesigt utan spännande och i tiden, fyller Pernilla Månsson Colt i.

Inspirerar till eget skapande

Intresset för eget skapande, traditionella metoder och äkta material, växer menar Pernilla Månsson Colt. På nätet är det stort med gör det själv-videor och bloggar med tips och inspiration.

I ”Mästerskaparna” vill de lyfta det handgjorda, rustika och den svenska hantverkstraditionen i ett modernt sammanhang.

– Vi hoppas kunna inspirera tittare till att själva testa på konsthantverk. Kunskaperna som ges är på en grundnivå som alla intresserade hobbyhantverkare ska kunna klara av. Även amatörer ska våga slöjda.

Har du själv blivit inspirerad av programmet?

– Ja! Speciellt nu i sommar. Förutom att jag har rest, ätit glass, grillat och druckit vin så har jag slöjdat. Jag har hållit på med läderlindning på allt från böjträstolar till kvastskaft. Just nu är jag helt hooked på läderlindning! säger Pernilla Månsson Colt.

”Mästerskaparna” har premiär på SVT 29 oktober.

Här spelades Mästerskaparna in

Program 1: Leksand, tävlingsmoment träslöjd

Program 2: Lidköping, tävlingsmoment keramik

Program 3: Frövi, tävlingsmoment papper

Program 4: Tärnsjö, tävlingsmoment läder

Program 5: Gysinge, tävlingsmoment smide

Finalen: Stockholm

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen