Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 13 december 2018

Så blir du Karl-Bertil Jonsson i jul

Julen är en svår tid för många människor. Somliga drunknar i prylar och mat, andra har inget alls.

Det behöver inte vara så. Låt en svensk julklassiker inspirera dig! Så gör du för att bli lite mer som Karl-Bertil i jul.

 Antalet som behöver stöd, hjälp och omtanke i juletid är många. Alla kan vi ha Karl-Bertil Jonsson som förebild!
Antalet som behöver stöd, hjälp och omtanke i juletid är många. Alla kan vi ha Karl-Bertil Jonsson som förebild! FOTO: SVT

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är en svensk julinstitution. Filmen av Per Åhlin, baserad på Tage Danielssons berättelse, har visats i Sveriges Television varje julafton sedan 1975.

Om du, mot förmodan, skulle ha missat den så kommer en kort sammanfattning här:

Karl-Bertil Jonsson är 14 år och älskar Robin Hood. Med mantrat ”Att ta från de rika och ge åt de fattiga” ringande i huvudet börjar Karl-Bertil, via sitt kvällsarbete på Postverket, att smuggla undan paket med julklappar som egentligen är på väg till förmögna mottagare.

Läs också: Julens mysigaste tv-program – guldkornen du inte får missa!

Sprider julglädje

Klädd i sin fars något för stora tomtekostym ger sig Karl-Bertil ut i julaftonsnatten och delar ut rika människors julklappar i slumkvarteren. Allt för att, som han själv säger, ”sprida lite julglädje i samhällets bottenskikt”. Tilltaget uppdagas dock, hans stränge varuhuschef till far ilsknar till och de båda åker på en ursäktsturné till de rika hushållen. Det visar sig dock att de välbärgade personer som fått sina julklappar bortskänkta till fattiga människor mest blir glada.

Resultatet? En hjärtevärmande svensk julklassiker.

Inspirerad? Julen är en svår tid för många människor. Antalet som behöver stöd, hjälp och omtanke är många.

Så gör du själv för att bli lite mer som Karl-Bertil Jonsson i jul:

Ge bort ett gåvobevis

Via Stadsmissionen kan du ge bort ett gåvobevis. Genom detta bidrar du till att fler kan göra sådant som de flesta av oss tar för givet. Som att kunna byta till ett par rena strumpor. Pengarna går till saker som måltider och extrakläder till hemlösa.

Volontärarbeta

Du kan anmäla dig att volontärarbeta i jul. Kolla vilka hjälporganisationer som finns i din kommun och på vilket sätt du bäst kan hjälpa till.

Läs också: Så handlar du hållbart i jul – 5 smarta tips!

Starta en egen insamling

Via nätet är det i dag lätt att starta insamlingar av pengar till det mesta. Starta din egen! Gör det själv, eller gå i hop med några du känner. Skänk sedan pengarna till ett välgörande ändamål eller en organisation som jobbar med utsatta.

Skänk julklappar

Flera hjälporganisationer tar tacksamt emot julklappar som är nya och oanvända. Stadsmissionen, till exempel, skriver på sin hemsida att presentkort (sportaffär, klädaffär, mataffär), biocheckar, lego, pyssel, SL-biljetter, power bank, hörlurar, parfym är extra önskvärt till barn och unga. Till hemlösa skriver man att man mer än gärna tar emot underkläder, varma kläder, strumpor, hygienartiklar och presentkort.

Skänk kläder och prylar

Flera hjälporganisationer har egna second hand-affärer dit di kan skänka kläder och prylar. Vintertid är man extra tacksam för varma kläder, sovsäckar och dylikt.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen