Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 3 oktober 2018

Så drabbades bönderna i Bonde söker fru av sommarens torka

De nya TV4-bönderna i Bonde söker fru har bland annat mjölkkor, skog och höns. De har alla haft en tuff sommar på sina gårdar, men är ändå tacksamma över att de klarat sig förhållandevis bra.

Mjölkbonden Susanna

 Mjölkbonden Susanna.
Mjölkbonden Susanna. FOTO: TV4

Susanna Karlsson, 27 år, är mjölkbonde i Valdemarsvik i Östergötland. Hon har stora beteshagar med naturliga vattenkällor på gården, men i somras torkade allt vatten bort helt.

– För första gången på 40-50 år blev vi tvungna att fodra med vatten i våra hagar och vi fick lov att köpa in foderhalmbalar från västkusten. Det har vi aldrig behövt göra tidigare. Vi fick knappt hälften av den vallskörd vi brukar få – nu hoppas vi på den tredje skörden, säger hon.

Under den varmaste perioden mådde korna väldigt dåligt.

– De gick ner i mjölkmängd och de blev trötta och svåra att få in från hagarna. Och celltalen – som talar om att en juverinflammation är på väg – blev höga, förklarar Susanna.

Läs också: Här är hela listan av nya bönder i Bonde söker fru

Mjölkbonden Simon

 Mjölkbonden Simon.
Mjölkbonden Simon. FOTO: TV4

Simon Ohlsson, 26 år, är mjölkbonde på Öland och har 120 mjölkande kor och 250 ungdjur och kalvar.

– Djuren har haft det tufft i värmen, men vi har klarat oss hyfsat bra. Vi har haft tillräckligt med grovfoder tack vare att vi hade ett lager från tidigare år och som tur var blev den första vallskörden ganska bra, säger han.

Läs också: Nya kärleksregler i Bonde söker fru

Hönsbonden Erik

 Hönsbonden Erik.
Hönsbonden Erik. FOTO: TV4

Erik Nilsson, 25 år, är nybliven hönsbonde i Hörby i Skåne med 150 utställningshöns och 120 rosenbuskar.

– Torkan påverkar jordbruket i alla led. Både foder- och spannmålspriserna har stigit jättemycket och vi måste importera mycket foder – och många djurbönder lever med risken för att behöva avliva sina djur, säger han.

Hans höns var ansträngda i hettan.

– Men jag har haft både vatten och foder, så vi har klarat oss. Det har ändå varit ett tungt år. Blir det ett till sådant här år, blir det katastrof, säger Erik.

Läs också: 10 saker att ha koll på om du träffar en bonde

Skogsbonden Per

 Skogsbonden Per.
Skogsbonden Per. FOTO: TV4

Per Solberg, 32 år, är skogsbonde från Vimmerby i Småland. Han fick skjuta upp planteringen av en stor mängd inköpta skogsplantor under den värsta torrperioden.

– Jag fick ju inte lämna tillbaka plantorna så jag sköt på det och gjorde ett försök att plantera dem – och det kom lite regn och de överlevde. Så jag ska verkligen inte gnälla. Det är så många djurägare och skogsägare som drabbats mycket hårdare, säger han.

Läs också: Nu har kärleken slagit rot för tre Bonde-par

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen