Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 15 oktober 2018

Så förvandlades Göteborg till Stockholm i ”Vår tid är nu”

I SVT:s succéserie ”Vår tid är nu” får vi följa krögarfamiljen Löwanders liv i Stockholm från 1945 fram till 1970-talet. Serien är till stor del inspelad i Göteborg. Scenograf Michael Higgins förklarar varför det blev så.

Att skildra hur en stad såg ut för ett halvt sekel sedan är en utmaning. Att skildra hur den sedan förändras över 25 år, är ytterligare en. Att dessutom skildra hur den sett ut med hjälp av en annan stads byggnader, kan ge den bäste huvudbry.

– Vi hittade några gator i Göteborg som lika gärna kunde ha varit i Stockholm. Dessa använde vi därför om och om igen, säger scenograf Michael Higgins om arbetet med serien.

Läs också: ”Vår tid är nu” – 4 klockrena tidsmarkörer

Arkitekturen en utmaning

 I varje avsnitt finns en eller två scener som är inspelade i Stockholm, till exempel den här på Kungsgatan.
I varje avsnitt finns en eller två scener som är inspelade i Stockholm, till exempel den här på Kungsgatan. FOTO: SVT

En stor utmaning med att simulera Stockholmsmiljöer i Göteborg är att arkitekturen skiljer sig åt. Michael Higgins förklarar att Göteborg har mycket mer tegel medan Stockholm har putsade fasader, till exempel. Också gatuskyltarna ser olika ut.

– Platser som Kungsgatan, Riddarholmen och Stadshuset fick vi trots allt åka till Stockholm för att filma. 90 procent av inspelningen skedde i Göteborg men i varje avsnitt finns en eller två scener som är inspelade i Stockholm, säger Michael Higgins.

Speglar, glitter och glam

”Vår tid är nu” är en av SVT:s största dramasatsningar någonsin. Serien produceras i samarbete med Film i Väst som har i uppdrag att spendera en viss procentsats av budgeten i Västra Götaland.

– Det enkla och tråkiga svaret på varför vi filmade i Göteborg, är pengar, säger Michael Higgins som just nu arbetar med att spela in den avslutande tredje säsongen av serien.

– Den utspelar sig på 70-talet och vi jobbar mycket med speglar, glitter och glam. Det har varit väldigt roligt att återskapa alla dessa miljöer under tre tidsepoker.

Läs också: Hedda Stiernstedt: Jag kämpade hårt för rollen i ”Vår tid är nu”

Här är några av platserna ur serien som återfinns i Göteborg:

Restaurang Djurgårdskällaren

Den ståtliga entrén till seriens mittpunkt, restaurang Djurgårdskällaren, är i själva verket en trappuppgång i ett minnesmärkt hus på Viktoriagatan 15A i Vasastaden.

Huset byggdes 1894 i fransk Chateau-stil. Då huset är ett byggnadsminne skyddas det av kulturmiljölagen och kan inte rivas eller byggas om utan lov.

Ett stenhus i jugendstil på Haga Kyrkogata 28 agerar utsidan på restaurang Djurgårdskällaren.

 Ett minnesmärkt hus på Viktoriagatan 15A i Vasastaden är skådeplatsen för Djurgårdskällarens entré.
Ett minnesmärkt hus på Viktoriagatan 15A i Vasastaden är skådeplatsen för Djurgårdskällarens entré. FOTO: Johan Paulin/SVT

Kökspojken Calles hem

Kökspojken Calles hem spelades in i en gammal skomakarlya på Haga Nygata. I trappen bredvid Calles hem ligger servitrisen Maggans lägenhet.

På Haga Nygata finns ett antal lägenheter som Göteborgs stadsmuseum bevarat, just dem var extra användbara för produktionen. Där kunde man få en autentisk känsla av arbetarnas levnadssituationer.

Däremot gick det inte lika bra att filma utomhusmiljöer på Haga Nygata då Landshövdingehusen på gatan är starkt förknippade med Göteborg. Därför fick en innegård vid ett sekelskifteshus på Bangatan 10 i Majorna agera Calles gård.

Hôtel Eggers

Det fyrstjärniga Hôtel Eggers på Drottningtorget 3 i stadsdelen Nordstaden i centrala Göteborg, är med i serien som ”sig själv”.

Hotellet grundades 1859 och har stor vana av att agera inspelningsplats. Bland annat syns hotellets interiör i serien ”Borg” och filmen ”Ted – För kärlekens skull”.

Kök, matsal och nattklubb

I arbetet med säsong 1 och 2 spenderades 257 av 268 inspelningsdagar i Göteborg, mestadels i studio. Till exempel är restaurang Djurgårdskällarens matsal, kök och nattklubbsdel uppbyggda i Film i västs studio i Jonsered.

 Scenerna från restaurang Djurgårdskällarens kök är inspelade i Film i västs studio i Göteborg.
Scenerna från restaurang Djurgårdskällarens kök är inspelade i Film i västs studio i Göteborg. FOTO: SVT/Johan Paulin

I studiomiljön blev rekvisitan extra intressant. Till exempel inreddes restaurangköket i säsong 1 med tidstypiska redskap från 40-talet, det vill säga sådana tillverkade av metall, koppar och bakelit. I säsong 2, som utspelar sig på 1950-talet, har platskärl och rostfritt stål letat sig in bland utrustningen.

Helga Löwanders våning

Utanför Göteborg ligger Nääs slott vars interiörer har använts som scenografi för Suzanne Reuters karaktär Helga Löwanders vackra våning. Stora matsalen, Abrahamsons privata matsal, biblioteket och skrivrummet samt två rosa gästrum syns ofta i scener med henne.

”Vår tid är nu” finns på SVT Play och sänds på SVT1 på måndagar klockan 20.00.

Källa: Göteborgsposten, Hôtel Eggers, YLE

Läs också: Höstens bästa tv-serier – som du inte vill missa

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen