Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 17 december 2019

SVT-meteorologen Nils Holmqvist: ”Jag är väldigt hemkär”

Nils Holmqvist, 33, är en av SVT:s mest folkkära meteorologer. Men visste du att han har bacillskräck och älskar att vara hemma?

 ”Folk är alltid snälla mot mig och brukar fråga om vädret, förstås”, säger Nils Holmqvist.
”Folk är alltid snälla mot mig och brukar fråga om vädret, förstås”, säger Nils Holmqvist. FOTO: IBL/TT

Vad säger du om att vara ”Väder-Nils” med hela svenska folket?

– Att det är en trevlig titel. Men jag gör ingen stor grej av det. Jag försöker bara ha det roligt på jobbet, och har jag det så blir det jag gör något trevligt att titta på. Jag tror min popularitet mest har med det att göra.

Läs också: Livsviktiga fakta om blixt och åska

Vad är för- och nackdelarna med att vara en väderkändis?

– Nackdelar finns det inga. Folk är alltid snälla mot mig och brukar fråga om vädret, förstås, och om hur det går till på SVT. Den stora fördelen är att folk ofta känner igen mig och att det därför blir lätt att mötas och börja samtala.

Ofta skapar du högtryck bland de kvinnliga tittarna?

– Jo, det får jag höra ibland. Man är ju den bästa versionen av sig själv på tv, sminkad och uppklädd. När jag gått förkyld och okammad till mataffären har jag vid några tillfällen mötts med ”Jaså, det är så du ser ut i verkligheten!”

Varför skrev du boken ”Himlen är vackrast med lagom mycket moln” för några år sedan?

– Jag fick frågan från ett förlag om jag ville skriva en lärorik bok om väder. Innan hade jag ingen tanke på en sådan sak. Men jag nappade, och det var väldigt roligt. Jag funderar på att även skriva en barnbok om väder och klimat.

Du gillar inte bara väder, utan älskar också katter. Hur kommer det sig?

– Innan min fru Julia och jag skaffade katt var jag inte särskilt förtjust i katter. Men så kom Gösta till oss, och då var det lätt att åka med i att han är så god och härlig. Jag trodde aldrig man kunde bli så fäst vid ett husdjur.

 Nils Holmqvist trivs hemma med sin fru Julia och katten Gönsta. ”Jag skriver listor på vad jag ska göra och dona med.”
Nils Holmqvist trivs hemma med sin fru Julia och katten Gönsta. ”Jag skriver listor på vad jag ska göra och dona med.” FOTO: Johan Jeppsson/TT

Du är oerhört hemkär också?

– Ja, gillar att pyssla hemma. Jag skriver listor på vad jag ska göra och dona med. För mig är det väldigt viktigt att verkligen kunna trivas och slappna av hemma.

Läs också: Meteorologen: ”Så blir framtidens extremväder”

Ändå tackade du ja till TV4-serien ”Expeditionen” där du bestiger ett berg i Nepal med bland andra Mikael Persbrandt?

– Ja, det var svårt att tacka nej. En sådan resa kan man aldrig genomföra på egen hand, eftersom det kan vara farligt att vistas på hög höjd. Men vi hade med oss läkare och allt. Det var otroligt häftig natur och intressant att se hur kroppen reagerade längs vägen.

En helt annan sak: Du har bacillskräck. Hur påverkar det dig i vardagen?

– Inte speciellt mycket, faktiskt. Jag gillar att kramas, så det är inget sånt. Men jag är en sådan som gärna tvättar händerna en gång för mycket och dricker inte ur samma glas som någon annan.

Du har sagt att väder alltid är romantiskt?

– Ja, för det stämmer ju. För man kan alltid hitta något romantiskt med vädret, oavsett om det är en vacker solnedgång, regn och rusk eller vad det nu kan vara. Det är helt upp till en själv.

Läs också: Se hur vädret blir där du bor

Och till sist en fråga som inte kan undvikas: Viket är ditt favoritväder?

– Åska är jag förtjust i, riktigt åskväder. Det är så påtagligt att man hör vädret på det sättet, när det är blixtar och dunder. När det är sånt känslofyllt väder kan jag sitta och titta ut och njuta av allt som händer.

Nils Joakim Holmqvist.

Ålder: 33 år.

Bor: I Stockholm.

Gör: Meteorolog på Sveriges Television.

Aktuell: Presenterar väder i SVT och medverkade under hösten i TV4-programserien ”Expeditionen”.

Familj: Hustrun Julia, 31 år, och katten Gösta, 7 år.

Drömmer om: Att få renovera lägenheten, vi ska till att börja med det. Jag är inte så bra på att skaffa mig långsiktiga drömmar. Jag är inte så planerande av mig, jag är mer en sådan som är spontan i nuet.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen