Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 1 oktober 2018

Vår tid är nu säsong 2 – allt du behöver veta!

Tv-dramat om den fina krögarfamiljen Löwander och deras restaurang Djurgårdskällaren i Stockholm går nu in på sin andra säsong på SVT. Här är 10 saker du behöver veta inför säsongspremiären!

 Serien utspelar sig i Stockholm, men många scener är inspelade i Göteborg.
Serien utspelar sig i Stockholm, men många scener är inspelade i Göteborg. FOTO: SVT

Seriens handling har nu tagit sig fram till 1955, ett viktigt år i restaurangbranschens historia. Det var nämligen då svenska staten tog bort ransoneringen för alkohol. Det innebar att restauranger, dit människor tidigare gått för att få några extra droppar, fick börja ta till nya knep för att locka gäster.

Om detta handlar intrigfyllda säsong 2 av Vår tid är nu där yngsta syskonet Nina försöker få till stånd en jazzklubb i restaurangens festvåning.

Läs också: 4 tidsmissar i tittarsuccén Vår tid är nu

För dig som inte kan få nog av, eller vill få grepp om, det omåttligt populära kostymdramat kommer här en snabbguide:

1. Inspelningen av Vår tid är nu

De första två säsongerna av serien spelades in i en stöt år 2016 efter att SVT hade beställt 20 avsnitt från produktionsbolaget . Senare bestämde kanalen att dela upp avsnitten i två säsonger – och beställde ytterligare en säsong.

2. Tredje säsongen av Vår tid är nu

Just nu pågår inspelningen av seriens tredje och troligtvis sista säsong. Säsong 3 blir något kortare än de två första, åtta avsnitt i stället för tio. Mycket pekar på att seriens sista avsnitt sänds i SVT hösten 2019.

 SVT beskriver Vår tid är nu som en familjekrönika om kärlek, konflikter och framtidshopp som sträcker sig från fredsdagen 1945 och många år framåt. I några av huvudrollerna syns: Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle, Mattias Nordkvist och Hedda Stiernstedt.
SVT beskriver Vår tid är nu som en familjekrönika om kärlek, konflikter och framtidshopp som sträcker sig från fredsdagen 1945 och många år framåt. I några av huvudrollerna syns: Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle, Mattias Nordkvist och Hedda Stiernstedt. FOTO: SVT

3. Flera tidsepoker

Serien har beskrivits som en familjekrönika över flera decennier. Säsong 1 kretsade kring det första efterkrigsåret 1945. Säsong 2 utspelar sig år 1955, 1957 och 1965. Säsong 3 kommer att landa i 1970-talet.

4. Utländska förlagor

Seriens manusförfattare Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind har plockat inspiration från serier som danska Matador och Krönikan, där karaktärerna följs under lång tid i ett historiskt sammanhang. I brittiska succéserien Downtown Abbey gör man det samma.

5. Skådespelarna åldras

Att hoppa mellan tidsepoker kräver mycket av skådespelarna. Charlie Gustafsson, 26, som spelar 19-åriga kökspojken Calle i säsong 1, gick upp 6 kilo inför säsong 2 i syfte att se äldre ut.

Charlie Gustafsson har sagt i intervjuer att det trots allt var viktigt att karaktärerna uppträdde ungdomligt i säsong 1, så att åldrandet märks på beteenden snarare än smink och kostym.

Läs också: Nyheterna inför andra säsongen av Vår tid är nu

 Hedda Stiernstedt som spelar Nina, Löwander-syskonet som blir kär i kökspojken Charlie. Deras relation ger upphov till många konflikter i den fina krögarfamiljen.
Hedda Stiernstedt som spelar Nina, Löwander-syskonet som blir kär i kökspojken Charlie. Deras relation ger upphov till många konflikter i den fina krögarfamiljen. FOTO: SVT

6. Kända ansikten

Folkkära Suzanne Reuter har en bärande roll i serien som familjen Löwanders matriark Helga. Peter Dalle styr restaurang Djurgårdskällaren med järnhand i sin roll som kökschefen Stig ”Stickan” Backe, och Adam Lundgren (som synts i bland annat Torka aldrig tårar utan handskar) spelar mellanbarnet Peter Löwander som lobbar för att modernisera den anrika restaurangen.

7. Nya karaktärer i Vår tid är nu

Danskan Sofie Gråbøl, känd från kriminalserien Brottet, och Tova Magnusson från Bron och Gråzon, är nya för säsongen.

Italienaren Simone Coppo och Ingela Olsson, med serier som Fröken Frimans krig, Jordskott och Det som görs i snö på cv:t, dyker också upp i säsong 2.

8. Tidsenliga miljöer

Seriens skapare har lagt ned mycket tid och energi på att hitta rätt miljöer för inspelningarna. Den mest centrala platsen, restaurang Djurgårdskällaren i Stockholm, ligger trots det – i Göteborg. Faktum är att flera av seriens inspelningsplatser går att finna i västkuststaden.

 Från vänster: Nina Löwander (Hedda Stiernstedt), Helga Löwander (Suzanne Reuter), Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist), Peter Löwander (Adam Lundgren) och Ester Löwander (Ida Engvoll).
Från vänster: Nina Löwander (Hedda Stiernstedt), Helga Löwander (Suzanne Reuter), Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist), Peter Löwander (Adam Lundgren) och Ester Löwander (Ida Engvoll). FOTO: SVT

9. Prisad tittarsuccé

Första säsongen sågs av över två miljoner tittare per avsnitt. I somras utsågs serien till årets drama på tv-galan Kristallen. En av seriens huvudrollsinnehavare, Hedda Stiernstedt som spelar Nina Löwander, prisades dessutom för årets kvinnliga skådespelerska i en tv-produktion 2018.

10. Dyr produktion

Vår tid är nu produceras av Jarowskij och är en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film i Väst. Serien är den största satsningen i SVT:s historia.

Säsong 2 av Vår tid är nu sänds kl 20 på SVT1 från och med måndagen den den 1 oktober.

Källor: Expressen, Året Runt, Aftonbladet, SVT.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen