Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 24 oktober 2019

Äntligen premiär för tredje säsongen av ”Vår tid är nu”

Beskriven som den mest dramatiska säsongen hittills gör tredje etappen av succéserien Vår tid är nu nedslag i det sena 1960-talets begynnande vänstervåg. Splittrande familjeintriger och spirande kärlek utlovas i en omvälvande tid både i samhället och i Stockholms nöjesliv.

 Äntligen har ”Vår tid är nu” säsong 3 premiär!
Bild 1/2 Äntligen har ”Vår tid är nu” säsong 3 premiär! FOTO: Carl-Johan Paulin /SVT
 Charlie Gustafsson (Calle Svensson) och Hedda Stiernstedt (Nina Löwander) är förväntansfulla inför premiären av tredje säsongen.
Bild 2/2 Charlie Gustafsson (Calle Svensson) och Hedda Stiernstedt (Nina Löwander) är förväntansfulla inför premiären av tredje säsongen. FOTO: Frida Jareteg

Disko, vänsterrörelse och gröna vågen. SVT:s dramaserie Vår tid är nu, som tog sin början i efterkrigstiden och det eleganta 1940-talet, har nu landat i år 1968 för en avslutande säsong.

– Det är en ganska konfrontativ tid med framför allt en stark vänstervåg som ställer generationer mot varandra, även inom familjen Löwander, berättar Ulf Kvensler för Land.

Han bildar tillsammans med Malin Nevander och Johan Rosenlind upphovstrion bakom serien.

Djurgårdskällaren blir nattklubb

Restaurangen Djurgårdskällaren är nu ombyggd till diskotek och nattklubb, inspirerad av Stockholms första moderna nattklubb Alexandra’s som öppnade 1968. Nya karaktärer dyker upp och de yngre får ta mer plats.

– De som föddes under säsong ett är nu i 20-årsåldern och redo att inta scenen. Det kommer att vara stora förändringar men också mycket tittarna känner igen, säger Ulf Kvensler.

Läs också: Här spelades de älskade Astrid Lindgren-filmerna in

Nina Löwander i ”Vår tid är nu”

Huvudkaraktären Nina Löwander, som spelas av Hedda Stiernstedt, kommer att ha svårt att hänga med i tidsandan.

– Framför allt i första säsongen var Nina den unga rebellen som gjorde uppror mot sin mamma Helga. Nu är hon själva mamma till Christina och blir den som vill försvara det bestående. Hon hänger inte riktigt med i den snabba utvecklingen. Nina får lite mer förståelse för sin mamma och vilka val hon gjorde när hon själv var ung, säger Ulf Kvensler.

Relationen till dottern Christina blir uppslitande, berättar Hedda Stiernstedt, när Land träffar henne på SVT:s höstpressdag.

– Nina hatar att åldras, så istället försöker hon streta emot och blir ännu glammigare, ännu mer nattklubbsdrottning. Detta medan den yngre generationen dyker upp i jeans, skiter i allt som har med nattklubben att göra och intresserar sig för politik. Hon förstår inte alls vad Christina håller på med, säger Hedda Stiernstedt.

Läs också: ”Vår tid är nu” får en bonussäsong 2020 – detta ska den handla om!

Maggan Nilsson i ”Vår tid är nu”

Karaktären ”Maggan” Nilsson var i början av serien servitris på Djurgårdskällaren men har nu gjort politisk karriär inom Socialdemokraterna. Som socialborgarråd i Stockholm hamnar hon i svåra val mellan privatliv och politiken.

– Hon kommer upptäcka saker man inte kan göra när man är borgarråd, som kan få väldigt stora konsekvenser. Om hon vill behålla makten så måste hon göra och säga saker som hon inte riktigt tror på, säger Ulf Kvensler.

Historiska händelser i ”Vår tid är nu”

”Almstriden”, som inträffade 1971 i Kungsträdgården, är en historisk händelse som har fått ta plats i den nya säsongen.

– Det är en intressant strejk rent symboliskt. Då ställdes det sociala ingenjörsbygget mot folks känslor för de 13 almarna som skulle fällas för att bygga ut tunnelbanan. Styrande politiker fick många olika grupper av folket emot sig och välfärdssamhället nådde på något sätt vägs ände, säger Ulf Kvensler.

Även ”gröna vågen” kommer att märkas av i säsongen.

– Jag vill inte avslöja för mycket, men det kommer att vara en central karaktär som flyttar ut till ett kollektiv på landet. Så vi kommer få med en liten touch av gröna vågen.

Kungen i ”Vår tid är nu”

För att verkligen sätta serien i sin rätta tidsepok finns några kända ansikten med.

– Vissa historiska personer som skulle kunna ha varit på nattklubben dyker upp. Kronprinsen kommer dit och festar lite grann, och även Jimi Hendrix dyker upp i ett avsnitt, avslöjar Ulf Kvensler.

”Vår tid är nu” säsong 3 startar i SVT1 kl 20.00 och på SVT Play måndagen den 28 oktober.

Nya skådespelare i ”Vår tid är nu” säsong 3

Julia Heveus – Christina (Ninas numera vuxna dotter)

Oskar Laring – Uno (Maggans son)

Morten Vang Simonsen – John (en karismatisk vänsterungdom som fångar Christinas intresse)

Evin Ahmad – Carmen Bolme (nykomling i köket på Djurgårdskällaren)

Agnes Lindström Bolmgren – Lena Ingelson

Läs också: Här är höstens bästa tv-program!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen