Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 juni 2016

11 svar från ministern om landsbygdens framtid

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har högsta ansvaret i regeringen för landsbygden. Här kommenterar han 11 heta landsbygdsfrågor och visar riktningen för framtiden.

FOTO: Estelle Ejdeholm

1. Kommunal service

– Det här är ett gemensamt ansvar. Jag tycker att man får slänga den där svenska ”någon annan-ismen” i papperskorgen och tillsammans utveckla servicen och servicepunkterna. Regeringen har ambitionen att utveckla servicepunkterna för att lanthandlarna ska kunna byta ut kylar, frysar, bygga om sina butiker, och så vidare.

2. Strandskyddet

– Man gjorde en förändring för att underlätta byggandet på framför allt landsbygd. Resultatet som vi ser är det omvända. Det blev svårare ute på landsbygden och lättare kring städernas kust, det är helt oacceptabelt och här krävs en översyn av regelverket. Jag kommer att driva den frågan hårt.

3. Bredband

– Bredband är precis lika viktigt som när vi en gång elektrifierade Sverige. Utan den tekniken kommer ingen bo, leva och verka på landsbygden. Vi måste vara beredda att anslå mer medel och det räcker inte att 90 procent har bredband utan det ska ju vara hela befolkningen.

4. Platssäkra beslut

– Man måste landsbygdssäkra sina beslut, jag har infört landsbygdssäkring och det ät ren typ av platssäkring. I väldigt många beslut är staden norm och jag tror inte att det ska vara så utan den svenska modellen är ju att utveckla hela landet.

5. Jämställdheten på landsbygden

– Det är viktigt med utbildning och det kanske är skälet till att många tjejer sticker, därför att utbildning ibland saknas på landsbygden. Jag tror att vi måste göra attraktiva samhällen för kvinnor och jag ser också att i de byar och byalag där kvinnorna går i spetsen där händer väldigt mycket. Byar där kvinnor exempelvis dragit fram kulturinsatser, inslag av teater, körsång och mer mjukare verksamhet och plötsligt lever de byarna upp och det händer mycket.

6. Utlokaliseringar

– Det kommer lite mer på statliga jobb ut i landet men det är så hemligt att jag inte kan säga mer om det.

7. Enskilda vägar

– Landsbygdsministern själv bor vid en enskild väg och vet hur man sätter ut vägstickor och hur man måste ta ansvar och ploga den så att det fungerar. Ute på landsbygden finns det fantastiskt många människor som gör enorma insatser som stadsbor kanske inte ens kan drömma om att man måste göra själv.

8. Mjölkproduktionens framtid

– De som lägger ned nu är tråkigt men tittar man så har vi de senaste tio åren lagt ned 300 gårdar per år. Man har ändå hållit antalet kor på en konstant nivå, det har inte minskat utan gårdarna har blivit större. En viss strukturomvandling kommer nog att ske.

9. Livsmedelsstrategin

– Den kommer vi att lägga fram innan sommaruppehållet i riksdagen. Den borde ha kommit för många, många år sedan. Jag var med själv när jag satt i riksdagen och motionerade om att vi måste jobba för en nationell livsmedelsstrategi men tyvärr avslog Alliansen de flera år i följd.

10. Frihandel

– Frihandel är alltid bra. Det har gjort att Sverige har gått från att i början av 1900-talet vara ett av Europas fattigaste till rikaste länder så vi ska inte börja blockera frihandeln.

11. Importerat kött

– Vi har så hög kvalitet på vår köttproduktion så det är därför som svenskt kött är så populärt, inte bara i Sverige. Jag tror att det kan bli en exportvara. Den medvetna konsumenten förknippar så mycket mat med hälsa och då är inte antibiotikaproducerat kött från andra länder aktuellt.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen