Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 mars 2017

Första Sollefteå-förlossningen i bilen skedd: "Fan ta er politiker!"

Det alla varnade för har nu hänt – den första bilförlossningen sedan Sollefteå BB stängde – är ett faktum.

FOTO: Istock

Utan byxor och skor. Med navelsträngen hängandes och vår nyfödda i famnen får jag kliva ur bilen i snön, i minusgrader. Blottad för allmänheten. Fan ta er politiker!

Så skriver nyblivna mamman Emma Andersson i ett inlägg i Facebookgruppen Sollefteå & Örnsköldsviks framtida akutsjukhus – reaktionen på inlägget har varit stark.

12 mils resa från Graninge

I går kl 07:00 vaknade Emma med värkar. Två timmar senare i bilen, på väg mot Örnsköldsvik drygt 12 mil från hemorten Graninge, ändrade värkarna karaktär och Emma insåg att det var dags att krysta.

Jag försöker för kung och fosterland knipa allt jag kan för jag vill verkligen inte föda i bilen. Samtidigt som jag har panik, är otrygg och rädd.

Föder flicka i bilen

Tillslut går det inte att hejda förloppet och de blivande föräldrarna tvingas stanna vid vägkanten. En barnmorska är på väg i ambulans och via högtalare i telefonen blev Emma uppmanad att krysta.

10:07 föds en flicka i bilen och Emma beskriver situationen som panikslagen. Hon tror inte att dottern andas. Tre minuter senare anländer ambulansen med hjälp och det visar sig att förlossningen, trots allt, gått bra.

Ett trauma och mirakel

Det här var det värsta jag har varit med om, ett trauma och mirakel på samma gång.

Sollefteå BB stängde sista januari 2017 och protesterna har varit många. Sedan stängningen har BB varit ockuperat och många både kända och okända har stöttat ockupationen, bland annat så har artisten Stefan Sundström skrivit en protestsång och så sent som igår var sångaren Per Herrey där för att stötta.

Protesterna lär inte bli mindre starka efter Emmas bilförlossning, nu hände det som alla har varnat för. Den här gången gick det bra men många är rädda för att stängningen ska leda till betydligt värre resultat.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen