Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 21 juni 2016

Ny forskning: Talgoxar som bor i stan dör i förtid

Stressig miljö gör att cellerna åldras snabbare hos talgoxar i storstad än hos talgoxar på landet. Deras liv blir kortare. Samma sak kan gälla för människor.

FOTO: All over press

Forskare på Lunds universitet undersökte talgoxeungar som växte upp inne i Malmö och talgoxeungar som växte upp i landsbygdsmiljö.

Resultatet var skrämmande och kan möjligen visa hur även månniskor i storstäder riskerar att dö i förtid på grund av den stressiga miljön.

Forskarna jämförde så kallade telomerer, som sitter i änden på DNA- kedjan i kroppens kromosomer. Kortare telomerer innebär att cellerna åldras snabbare och livslängden blir kortare.

Forskarna delade på syskonkullar och det visade sig att talgoxar som växte upp i storstaden redan efter 13 dagar hade kortare telomerer än talgoxar på landet.

Detta visar att miljön i det här fallet har större betydelse än arvet.

– Våra resultat reser förstås frågor även kring åldrandet hos andra djur som påverkas av urbaniseringen, och för den delen även människor, säger biologen Pablo Salmón på Lunds universitet.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen