Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
åsikt 5 juni 2017

Så kan landsbygden vara lösningen för en framtida kris

Det finns en oro för landets beredskap när det gäller krissituationer. Men landsbygden kan vara lösningen, skriver Gunnar Petersson.

Bild 1/2 FOTO: Privat/Mostphotos
Bild 2/2

Regeringen oroar sig för att Sveriges beredskap då det gäller terrorattacker och hybridkrigföring inte är tillräckligt väl organiserad. Vi får nästan dagligen nya förslag där denna oro kommer fram.

Startat beredskapsvecka

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, har i år introducerat beredskapsveckan, där förmågan inom varje kommun ska testas och medborgarna informeras om vad som väntas av dem vid en kris.

Erbjud landsbygden en beredskapsuppgift, som innebär att varje socken vid en kris förväntas kunna ta emot ett antal människor från de omgivande tätorterna. Uppgiften innebär att kunna erbjuda mat, vatten, information, hygienmöjligheter och en varm bädd.

Skapa beredskapspeng

För att klara detta så erbjuds bygden en årlig statlig beredskapspeng baserad på hur många personer man kan ta emot. Ett bygdebolag kunde vara lämplig mottagare av beredskapspengen och att tillhandahålla uppgiften.

Den myndighet som ansvarar för service på landsbygden kunde också hantera uppgiften att fördela beredskapspengen.

Måste samverka

För att bygdebolaget skulle kunna lösa sin uppgift skulle man behöva samverka med den lokala lanthandeln, lokala energiproducenter, lokala odlare och bönder samt civilsamhället inom bygden.

Lanthandeln skulle kunna kopplas till beredskapslager av livsmedel och lokala lager av livsmedel som potatis, grönsaker, mjölk, slaktdjur, med mera. Ett bygdebolag ägs av bygdens föreningar, företag och privatpersoner.

Viktigt utbyte

Beredskapsuppgiften kan redan under normala förhållanden ge ett viktigt utbyte mellan stad och land, där landsbygdens viktiga roll tydliggörs. Stimulerar också det småskaliga lokala näringslivet, ökar behovet av närodlat och att ge lanthandeln en central roll, som skapar bättre möjligheter för långsiktigt hållbara servicepunkter på landsbygden.

Bygdebolaget kan på olika sätt sälja upplevelseaktiviteter baserat på de resurser som beredskapsuppgiften kräver. Sådana aktiviteter riktade till boende inom städer skapar också förståelse för den säkerhet som erbjuds på landet.

Skapar arbetstillfällen

Fler arbetstillfällen på landsbygden och fler bygdebolag skapas. Säkerheten och tryggheten i samhället stärks. Stad och land samverkar. Det blir intressant att bygga lokala solcellsparker och energilager baserade på batteridepåer, för att klara lokal elförsörjning i en krissituation.

Gunnar Petersson, Centerpartiet, Växjö

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen