Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 21 april 2017

Så vinner du myrornas krig – 8 enkla och miljövänliga knep

I takt med att värmen stiger börjar myror invadera hus och trädgårdar. Vill du mota bort dem utan att ta till bekämpningsmedel? Här är 8 miljövänliga knep.

1. Gör rent med såpa

Land.se listar 8 miljövänliga knep för att hålla myrorna borta.

Städa undan smulor, saftfläckar och andra sötsaker som myrorna dras till. Leta reda på platsen där de tar sig in och tvätta noggrant med vatten och såpa. Det förstör nämligen myrornas doftspår, som sänder en signal till andra myror var de kan ta sig in. Du kan också blanda vatten och såpa och hälla ut runt ytterdörren, då kommer myrorna snart att flytta till ett annat ställe.

2. Häll ut kanel

Land.se listar 8 miljövänliga knep för att hålla myrorna borta.

Ett beprövat knep för att bekämpa myror är kanel, de gillar nämligen inte den starka doften. Prova strö ut malen kanel i trädgården eller inomhus så ska de små liven snart flytta på sig. Du kan också ta till svartpeppar, ingefära, nejlika, chilipulver och kajennpeppar.

3. Smörj in med ättika

Land.se listar 8 miljövänliga knep för att hålla myrorna borta.

Om du inte vill att myrorna ska börja krypa längs med benen när du är ute och påtar i trädgården kan du smörja in stövlarna med ättika. Det kommer definitivt hålla småkrypen borta. Placera sedan stövlarna vid ytterdörren så skrämmer du bort myrorna.

4. Krossa äggskal och blanda med salt

Land.se listar 8 miljövänliga knep för att hålla myrorna borta.

Om kanel och andra starka dofter inte fungerar kan du krossa äggskal och placera ut, men se först till att göra rent dem. Strö sedan grovsalt över skalen eftersom myrorna ogillar det. OBS: Undvik att strö salt i trädgården eftersom det kan ha en negativ effekt på växter, vatten och mikroliv.

5. Strö ut bakpulver

Land.se listar 8 miljövänliga knep för att hålla myrorna borta.
Foto: Istock

Oavsett om myrorna befinner sig inomhus eller utomhus så är bakpulver något som håller dem borta. Strö ut ett lager där de brukar befinna sig så kommer de att vara väck efter ett par dagar.

6. Bekämpa med pepparmynta

Land.se listar 8 miljövänliga knep för att hålla myrorna borta.

Pepparmynta är användbart på många olika sätt. Du kan till exempel odla pepparmynta runt huset, placera ut torkade blad eller gnida in området där de tar sig in med pepparmynta.

7. Plocka renfana

Land.se listar 8 miljövänliga knep för att hålla myrorna borta.

Växten renfana sägs hjälpa mot myror. Plocka en bukett och lägg på altanen eller vid ytterdörren. Du kan också hänga upp en bukett i gardinstången eftersom det också hjälper mot flugor och mygg.

8. Vattna mycket

Land.se listar 8 miljövänliga knep för att hålla myrorna borta.

Har du bekymmer med myror i grönsakslandet? Se till att vattna ofta, då kommer de snart att flytta till ett torrare ställe. Men undvik att hälla ut kokande vatten då det tar död på myrorna, men också mikroorganismer som finns i marken.

Bonus-tips!

Här är Lands läsares bästa tips på hur man blir av med myrorna:

1. Majsmjöl

En läsare tipsar om att hon blev av med flygmyror inomhus när hon använde majsmjöl. Enligt flera källor har myrorna problem att smälta majsmjöl och dör av det. En annan variant är att mosa popcornkärnor till mjöl och strö ut.

2. Saft

Flera läsare har använt saften Fun light mot myror med gott resultat. En läsare tipsar om att hon brukar hälla saften utomhus där hon ser att myrorna går in i huset och då brukar de försvinna.

3. Kryddor

Enligt flera har både svart- och vitpeppar en effekt på myror som försvinner när de upptäcker kryddan.

I förebyggande syfte:

Håll rent, gå ut med soporna ofta och se till så att det inte finns ständiga vattensamlingar inomhus, till exempel i diskhon. Myrorna tar sig nämligen in för att leta efter just föda och vatten.

Ta bort överbliven katt eller hundmat som myrorna kan dras till.

Se upp: Besväras du av hästmyror? Då ska du söka professionell hjälp. De kan göra stor skada i huset och gnager hål i väggar och tak

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen