Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 2 maj 2016

Skrota gräsmattan! Här är 4 lättskötta alternativ

Asfaltera trädgården och sedan rolla med grön färg? Om den lösningen verkar lockande har gräsmattestressen gått över gränsen. Här är fyra lösningar som hjälper dig skrota gräsklipparen.

1. Ge efter för mossan!

Sanzen-in Buddhist temple, Ohara, Japan. Jizo statues (the Protector of Travellers) emerging from the ground in the moss garden

Är din gräsmatta full med mossa? Det kanske är för att den vill vara en mossmatta i stället, precis som i de andlöst vackra mossträdgårdarna i Japan.

Om du låter bli att gödsla, slutar rivkratta och låter trädkronorna fortsätta ge skugga blir mattan mossigare och mossigare. Har du tur kan till och med vitsipporna dyka upp efter några år.

2. Bygg en lund

Garden steps

Nu har du fått en gren i ögat för sista gången. Att klippa gräset under träden är både farligt för synen och helt onödigt.

Bygg i stället en lundplantering för surjordsväxter som ormbunke, getrams, rhododendron, hosta , julrosor och mycket mer. Myskmadra är fin som marktäckare.

Bygg upp rabatter under träden med torvblock eller trästockar. Utgå från jorden som finns och fyll på med barr, löv, pinnar och okalkad torv. Träflis från flistuggen blir fin marktäckning.

Plantera och vänta. Med åren täcker mossa, lavar och vedlevande svampar torvblock och stockar.

3. Odla bort gräset

Chive, Allium schoenoprasum.

I morgon kan din gräsmatta vara puts väck och ersatt med matnyttig odling. Vi lovar!

Snabbaste metoden är att göra hötäckt potatisodling. Släng ut potatisar i gräset och lägg på ett rejält lager gammalt hö. Färdigt.

Ett annat sätt är att odla i ramar. Täck först gräset med ogräsduk, blöta tidningar eller kartong. Ställ odlingsramar ovanpå och häll i jord. Du kan också använda kompost och gräsklipp till en lasagneodling där grönsakerna växer i jordgropar i multnande kompost.

Gångarna mellan lådorna kan göras snyggare med plankor att gå på, sten, flis eller bark.

4. Gör en egen äng

Klippa gräs en gång i veckan eller slå gräs en gång per år? Välj själv. Att göra blomsteräng av gräsmattan håller dina stresshormoner på en låg nivå och gynnar djurlivet i trädgården.

Ängsväxter ska ha näringsfattig jord och minimal konkurrens. Näringsrik jord kan blandas med alv och rotogräs kvävas med markduk några år. Det går också att skrapa av översta jordlagret och ersätta med näringsfattig, ogräsfri jord.

Så sedan ängsfröblandning. I handeln finns många att välja mellan så att du kan välja en som passar där du bor.

Ängen slås en gång per år med lie, slåtterbalk eller trimmer med klinga, inte med tråd. Låt klippet ligga kvar tills frökapslarna öppnat sig. Ta sedan bort klippet, annars gödslar det ängen så att de fina växterna försvinner.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen