Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Väder 6 augusti 2019

Åska och blixt – knepen som skyddar

När åskan går och himlen lyser upp av blixten är det bra att tänka på hur du har dina fötter. Experten Lars Jansson förklarar varför det är viktigt.

 När det blixtrar ska du inte ha fötterna isär.
När det blixtrar ska du inte ha fötterna isär. FOTO: Istock

Oavsett var man bor i landet kan man räkna med att det blir ett eller flera åskoväder under sommaren. I bland kan vädret växla snabbt och det är inte alltid så lätt att hinna ta sig inomhus.

Läs också: Skyddar gummistövlar verkligen mot blixten?

Håll ihop fötterna

Då är det bra att ha koll på vad som är bra och dåligt att göra ute i naturen när åskan kommer. Ett viktigt tips är faktiskt att hålla ihop fötterna.

– Har du fötterna isär kan det bli spänningsskillnad mellan fötterna och då går strömmen i marken upp i din kropp. Håller du ihop fötterna klarar du dig, säger elinspektören Lars Jansson på Elsäkerhetsverket.

Kan inte hålla ihop sina klövar

Det kan alltså göra stor skillnad för dig att ha fötterna rätt i åskovädret. Än värre är det för till exempel hästar och kor, som är mer känsliga för strömmen och dessutom inte kan hålla i hop sina hovar respektive klövar.

– En blixt kan döda ganska många djur, de är känsliga för strömmen och dessutom står de med blöta klövar ner i marken. Vi har ju oftast något på fötterna när vi är ute, säger Jansson.

Söker sig till högsta punkten

Ett annat bra tips är att sätta sig på huk om du är i öppen terräng. Blixten söker sig oftast till den högsta punkten i området och ju mindre du gör dig, desto mindre risk är det att du blir träffad.

Läs också: Håll koll på blixten där du bor – med smarta appen!

Undvik skogsdungar

Han säger också att skogen är en relativt säker plats att vara på när det åskar, men däremot ska man undvika mindre skogsdungar.

– Det är samma sak där med högsta punkten. Blixten söker sig gärna till de träden och då är det farligt att vara i närheten.

Bilen måste vara helt av plåt

Skulle du ha en bil i närheten vet säkert de flesta redan att det kan vara en bra plats att vara på.

– Bilen blir som en bur runt dig. Skulle åskan slå ner kan däcken skadas men den kommer inte in i bilen, säger Jansson.

Hela bilen måste dock vara av plåt. Ju mer plast som används i karossen, till exempel en taklucka, desto farligare är det, vilket Land tidigare har skrivit om.

Läs också: Minns du dessa historiska åskoväder som drabbat Sverige i modern tid?

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen