Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Väder 9 juli 2019

Då kan du se månförmörkelsen 2019

Himlafenomen är något som fascinerar oss. Den 16 juli har du chans att se ett vackert skådespel på himlen när månen skuggas.

 Den 16 juli har du chans att se en partiell månförmörkelse i Sverige.
Den 16 juli har du chans att se en partiell månförmörkelse i Sverige. FOTO: iStock

Den här gången handlar det om en partiell månförmörkelse. Den är alltså inte lika tydlig som den så kallade blodmånen som uppstod i januari 2019.

Månförmörkelse uppstår när vår planet hamnar mellan månen och solen och därmed skapar skugga på månen.

Läs också: Himlafenomen att se fram emot 2019

– Den är kanske inte lika spektakulär som en solförmörkelse, men den här gången kommer mer än hälften av månen att ändra färg och jag tycker det är ett fint skådespel, säger rymdpedagogen Marianne Eik på Umeå Universitet.

Månen skuggas 16 juli 2019

Det är framför allt i södra Sverige som månförmörkelsen den 16 juli ska gå att följa tydligt, men även en bra bit norrut kan den synas. Marianne Eik rekommenderar att vara på en öppen plats och att ställa sig med ryggen mot solen när den går ner för att kunna följa utvecklingen.

Mellan klockan 22.00 och 01.00 sker det hela och det är som mest intressant vid 23.30.

– De som befinner sig i södra Europa kan följa det ännu bättre. Det blir tydligare när himlen är mörkare, här har vi fortfarande en ljusare himmel på sommarnätterna, säger Eik.

Chans att se Saturnus och Jupiter

 Om du har en stjärnkikare har du också chans att se planeterna Saturnus och Jupiter.
Om du har en stjärnkikare har du också chans att se planeterna Saturnus och Jupiter. FOTO: iStock

Hon tipsar också om något annat som inte är så vanligt. Den som följer den partiella månförmörkelsen kommer nämligen också att ha möjlighet att se planeterna Saturnus och Jupiter. De kommer att vara synliga en bit till höger om månen den kvällen.

– Har du en stjärnkikare kan du se planeterna bra. Det är också bra om du vill titta på månen, du kan se den på ett fint sätt när den är mörkare, säger Eik.

Läs också: Professorn: Nej, fullmånen påverkar dig inte, egentligen

Solförmörkelse är en favorit

Hon ser fram emot kvällen och tänker inte missa den här kvällen. Men hennes favoritskådespel är solförmörkelsen, som inträffar betydligt mer sällan.

– Den är otrolig, när det blir kallare och fåglarna tystnar, säger hon.

Fakta – månförmörkelse

• Månförmörkelse uppstår bara under vissa speciella förhållanden. Det måste vara fullmåne och solen, jorden och månen måste befinna sig i en exakt linje. Månen hamnar då i jordens skugga.

• Du kan följa en månförmörkelse med dina ögon, till skillnad mot en solförmörkelse då du behöver skyddsglasögon. Med en stjärnkikare kan du förstås se mer detaljer av hela processen.

• Senast vi i Sverige kunde se en total månförmörkelse var i januari tidigare i år.

• Vid en total månförmörkelse blir månen blodröd, det här handlar om en partiell månförmörkelse och då skiftar månen också färg, men blir inte lika spektakulär.

Källa: Illustrerad Vetenskap

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen