Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Väder 21 september 2018

Därför är bilen inte den säkraste platsen när åskan går

Trodde du bilen var det säkraste stället att befinna sig på när det åskar ute? Tänk om! Den gamla visdomen stämmer nämligen inte.

 Bilen är inte en av de säkraste platserna när det blixtrar och dundrar ute.
Bilen är inte en av de säkraste platserna när det blixtrar och dundrar ute. FOTO: Istock

Alla vet att blixtnedslag kan vara dödliga. Och alla vet att man skyddar sig bäst genom att undvika höjder och att inte stå bredvid ett högt träd eller en hög mast. Många ”vet” också att det vid åskväder är säkrast att sitta i en bil, till och med säkrare än inomhus.

Rör ej karossen

Men det stämmer inte helt, säger Vernon Cooray, professor vid avdelningen för elektricitetslära vid Uppsala universitet. Bilen är visserligen säker, men det finns ändå en del att se upp med.

– Det som gör bilen säker är karossen av metall som leder bort strömmen ner i marken. Men man får inte röra karossen eller sträcka ut armen genom fönstret.

Läs också: Därför ska du dra ut elsladdarna när det åskar

Öppen bil livsfarlig

Och hela bilen måste vara av plåt. Ju mer plast som används i karossen, till exempel en taklucka, desto farligare är det.

– En hederlig V70 borde fortfarande fungera att sitta i. Det blir säkert en jäkla smäll, men du dör inte. Men i öppna bilar, cabriolet och liknande, då är det ju lika farligt som att sitta på marken, säger Leif Sandahl, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Likaså finns det farliga sidoeffekter av blixten. Det kan bli kortslutning och elledningar kan fatta eld inne i bilen. Tryckvågen från blixten kan också slå sönder vindrutorna med allvarliga skador som följd.

Läs också: Viktiga fakta om blixtnedslag

Däcken kan explodera

Vid bilkörning bör man ta hänsyn till risken för bländning genom ett blixtnedslag i närheten. Det kan även finnas risk för punktering om bilen träffas direkt.

– Urladdningen sker mellan fälg och mark så däcken kan explodera av hettan, säger Vernon Cooray.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen