Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Väder 28 september 2018

Forskarna har svaret: Därför kan du lukta dig till regn

Du vänder näsan mot vinden och säger ”Snart kommer regnet!”. Om folk inte tror dig finns nu bevis. Forskarna har upptäckt dofterna som dyker upp innan dropparna faller.

 Kan du känna det i luften, att regnet är på väg? Inte underligt, säger forskarna.
Kan du känna det i luften, att regnet är på väg? Inte underligt, säger forskarna. FOTO: Istock

Vissa människor hävdar att de kan spå väder med näsan. Nu visar det sig att de har rätt, åtminstone när de säger att regnet är på väg.

Forskare har hittat 3 olika doftgrupper som dyker upp innan regnet gör det, skriver Scientific American. Här är de subtila regndofterna du kan känna när regnet är på väg.

1. Ozon från höjden

Alldeles innan ett regnväder startar rör vinden om i luftlagren. Högre upp i atmosfären är koncentrationen av ozon högre och när allt rörs om känns ozondoften, friskt skarp. Du känner igen doften från den starka doften som bildas vid åsknedslag.

Läs också: Regntvätt – smarta lösningen för känsliga tyger

2. Aromer från växter och våta ytor

 Varje droppe i tallen slår upp molekyler av eteriska oljor.
Varje droppe i tallen slår upp molekyler av eteriska oljor. FOTO: Istock

Även om det inte regnar precis där du står kan dropparna ha börjat falla en bit bort. När regnet träffar torra ytor lyfter aromatiska ämnen från ytan och driver i väg med vinden.

Om regnet faller på träd och växter lyfter gräsdofter, tallbarsdoft och andra skogsdofter. Faller det i en stad doftar det asfalt och stendamm.

Det finns också en speciell doft som kallas petrichor. Den består av ämnen från nedbrytning av djur och växter som bundits till lera och mineraler i torka. När regnet kommer lyfter alkoholer, fettsyror och kolväten och ger en speciell, oljig ”blöt sten-lukt”.

3. Doften av våt jord

 Lukta på en rödbeta. Så doftar geosmin.
Lukta på en rödbeta. Så doftar geosmin. FOTO: Istock

Vinden som kommer före ett regn rör om även åt andra hållet. När den sveper över områden där regnet gick fram tidigare har vätan nått jorden. Nedbrytningsprocessen i jorden ger upphov till en samling organiska ämnen som kallas geosmin. Tänk jordig rödbeta eller doften av att gräva i jorden så vet du vad det handlar om.

Läs också: Fikasnö – fenomenet som gäckar meteorologerna

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen