Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Väder 20 november 2018

Från köldhål till varmhål - på en timme

Den lilla byn Nikkaluokta i Gällivare kommun brukar oftast vara landets kallaste. Men på måndagen förvandlades ”köldhålet” på bara en timme till en av Sveriges varmaste platser.

 På extremt kort tid ökade temperaturen i Nikkaluokta från sju minusgrader till sju plusgrader.
På extremt kort tid ökade temperaturen i Nikkaluokta från sju minusgrader till sju plusgrader. FOTO: Istock

Värmen började stiga runt klockan 17 på måndagskvällen, och blott en timme senare hade temperaturen i Nikkaluokta ökat med 14,4 grader – från sju minusgrader till sju plusgrader! Från att tidigare på dagen varit en av de kallaste platserna i landet var den plötsligt en av de varmaste.

Läs också: Se hur vädret blir där du bor – ladda ner Grönt Väder-appen!

Speciella väderförhållanden

Det är rent generellt lite annorlunda väderförhållanden i området just nu, med varmare väder och mindre snö än normalt. På måndagen skiljde det till exempel 23 grader mellan Tarfala och Vittangi, trots att de bara ligger drygt 14 mil från varandra.

– Det här kan hända på hösten och början av vintern då den varma luften stannar kvar på höjden, och det är precis det som sker i Lapplandsfjällen just nu, säger Lasse Rydvist, SVT:s meteorolog, till SVT Nyheter Norrbotten.

Läs också: Så skyddar du dig mot kylan

Normala väder råder

På tisdagsförmiddagen råder det en mer normal väderlek i Nikkaluokta, då temperaturen ligger runt nollstrecket. Så kommer det också att vara resten av veckan, enligt SMHI:s 10-dygnsprognos.

Läs också: Så lindrar du frusna fingrar

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen