Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Väder 26 februari 2019

Rekordvarm februari i Karlshamn

Den gångna helgen uppmättes värmerekord i flera delar av landet. I Karlshamn var det under söndagen 15,2 grader, vilket slår rekordet från 1934.

 För att det ska bli vår ska dygnstemperaturen ha legat över 0 sju dagar i sträck.
För att det ska bli vår ska dygnstemperaturen ha legat över 0 sju dagar i sträck. FOTO: Istock

Det tidigare rekordet för februari i Karlshamn i Blekinge är 13 grader. I helgen var det alltså lite drygt två grader varmare.

Enligt SVT och The Local blev det februarirekord även på andra håll i Blekinge, med 11,6 grader i Hanö och 14,8 grader i Ronneby.

Det var även varmt i Oskarshamn med 14,8 grader, Kalmar med 14 grader och Kristianstad med 13,5 grader. Också i norra Sverige uppmättes 9,9 grader i Boden i lördags.

Början av februari var dock ovanligt kall i norra Norrland. I Nikkaluokta registrerades -36,3 grader den första februari, vilket hittills varit månadens lägsta temperatur i landet i år.

Den högsta februaritemperatur som någonsin uppmätts i Sverige är från år 1961 den 18 februari. Då var det 16,5 grader i Småland.

Läs också: Därför är det viktigt att du använder solglasögon

Ovanligt varmt

Enligt meteorolog Linnea Rehn på SMHI är det svårt att säga om årets varma väder förutspår hur trenden kommer att se ut framöver.

– Det man generellt sett ser är att det ju blir varmare och varmare, men vi kommer fortfarande att ha variationer med även kalla dagar i februari. Just nu är det ovanligt varm luft som ligger över landet, så det är temperaturer som legat mycket över det normala för årstiden, säger hon.

Hur långt är våren gången i Sverige?

– Våren har kommit till åtminstone Skåne, Blekinge och Östra Götaland. Det är 2-3 veckor tidigare än vanligt. Där har då dygnstemperaturen legat på över 0 fler än sju dagar i sträck.

Läs också: Så ser snöläget ut inför sportlovet 2019

Källa: SMHI

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen